Interview | Mailen met Iris Compiet

Speciaal voor fantasyboeken.org maakte Iris Compiet de fantastische layout. Een goede reden dus om met de illustrator te mailen over tekenen, boeken illustreren en haar samenwerking met Maarten Kroon.

In het maart 2010 kwam ‘de toverlantaarn’ een spannend geïllustreerd boek uit. Hoe ben je hierbij betrokken geraakt?
Ik ben geloof ik in 2008 langs geweest bij Utrecht bij Special Editions, om mijn portfolio te laten zien en te kijken of ik wat voor hen kon betekenen. Daar heb ik toen een heel leuk gesprek gehad met Thijs van de Veen, de zakelijke partner van Maarten. Ongeveer een jaar later kreeg ik een mailtje van Thijs, ze zochten illustratoren om mee te doen aan een pitch voor Spokenjagers. Normaliter doe ik niet graag mee aan pitches, omdat het vaak erg veel (onbetaald) werk is zonder dat er iets uitkomt. Maar omdat ik graag mijn portfolio wilde uitbreiden, leek het me toch een hele leuke uitdaging.
Ik had eigenlijk meteen een heel goed contact met Maarten. We hadden vaak hele lange gesprekken over de karakters in zijn boek en zodoende ben ik uiteindelijk uitgekozen om het boek te illustreren. Naast de illustraties heb ik ook het Spokenjagers logo ontworpen.

Hoe lang ben je in totaal bezig geweest met alle tekeningen?
In totaal heeft het project toch bijna een jaar in beslag genomen. Ik heb er niet non-stop aan gewerkt, maar met schetsen en alles zijn we zeker een jaar bezig geweest. Het moest goed worden, ik moest de karakters leren kennen. Dat duurt even maar dan ken je ze ook door en door en komen ze als het ware ook echt tot leven.
Dat is denk ik ook te zien aan de illustraties, er zit echt gevoel in. Iets wat ik heel belangrijk vind in illustraties en vooral in kinderboek illustraties.

En hoe was de ervaring voor je?
Het is een hele leerzame ervaring geweest en ik heb echt de tijd van mijn leven gehad. Het was een jaar hard werken met af en toe enorme deadlines, maar het is het absoluut waard geweest! Dat is nu vooral te merken aan de reacties die het boek krijgt en dan met name ook de illustraties. En die reacties komen niet alleen van recensenten, maar vooral ook van de lezers. Ik krijg af en toe mailtjes van kinderen die me vertellen hoe mooi ze de illustraties vonden en dat ze af en toe wel een beetje eng waren, maar dat ze daarom het boek veel leuker vonden.
De illustraties hebben dus precies het juiste effect op de lezers gehad. Vaak heb ik illustraties overnieuw gemaakt, omdat ik gewoon vond dat ze net niet goed genoeg waren. Maar al dat werk wat erin is gaan zitten is dus niet voor niets geweest.

Heeft dit je meer bekendheid en meer opdrachten opgeleverd?
Qua bekendheid denk ik dat het wel iets heeft gedaan, kinderen komen nu op je af als je zit te signeren en vertellen me dat ze de tekeningen zo mooi vinden. Of het qua opdrachten iets heeft opgeleverd weet ik nog niet. Ik denk dat ik er vooral veel ervaring aan over heb gehouden. Uiteindelijk zal dat weer voor opdrachten zorgen, omdat ik nu een mooi boek in mijn portfolio heb zitten en nu veel sterker in mijn schoenen sta.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik nu best veel opdrachten heb lopen, weliswaar niet in het illustreren van kinderboeken, daardoor heb ik me nog niet echt kunnen storten op het binnenhalen van kinderboek klussen.
Maar ik ben nu ook eindelijk serieus aan het werken aan mijn ‘heksenboek’. Toen ik samen met Maarten op de Elf Fantasy Fair zat te signeren, zag hij een schetsje van mijn heksjes, sinds die dag laten de dames hem niet met rust. Ondertussen heeft hij een fantastisch verhaal geschreven, waarbij ik een illustratie aan het maken ben.

Klinkt leuk die heksjes, vertel!
Mijn heksjes zijn eigenlijk wezens/karakters die ik al heel lang teken. Eigenlijk zijn zij één van de constante factoren in mijn werk.
Ik had al jaren het idee om met deze wezens een boek te maken, maar wist niet goed hoe ik het aan moest pakken. De dames vroegen zoveel aandacht dat het lastig was om er een helder verhaal van te maken. Stel je voor allemaal van die gekke ideeën hebt en wezens die allemaal aandacht willen hebben, daar wordt je af en toe een beetje gek van.

Dit jaar op de Elf Fantasy fair liet ik een schetsje van een van de dames aan Maarten zien en vertelde hem wat ik ongeveer in mijn hoofd had. Vanaf dat moment laten de dames ook hem niet met rust. Met als eindresultaat een heel leuk verhaal voor kinderen (maar zeker ook voor volwassenen, want er zitten af en toe flink wat gemene en grappige dingen in) en natuurlijk knotsgekke illustraties.
Het liefst wil ik het boek volgend jaar rond Halloween in de winkels willen hebben. Dat wordt nog wel hard werken, want we moeten ook nog een uitgever zoeken, maar ik denk dat dat wel gaat lukken.
De reacties die ik op de dames krijg zijn overweldigend. Kinderen liggen letterlijk in een deuk wanneer ik ze schetsen laat zien en vertel hoe gek de dames zijn. Erg leuk zulke reacties dus ik heb er het volste vertrouwen in. Wie weet veroveren ze ooit de wereld…

Bij uitgeverij Ardor House had je al eerder een boek uitgegeven. Hoe was dat om voor het eerst je werk in een boek vast te houden?
Dat was super mooi om te beleven. Ik werd er wel een beetje emotioneel van, maar dat heb ik eigenlijk bij elk boek waar ik aan mee heb gewerkt. Het is toch elke keer een stapje dichter bij mijn doel en een bewijs dat hard werken loont.
Het is heel bijzonder om te zien dat er mensen geïnteresseerd zijn in je boeken, in je werk. Dat besef je pas wanneer je vanachter je tekentafel de echte wereld instapt. Opeens zie je dat je mensen raakt met dat wat je het liefst doet… heel vreemd, maar heel erg speciaal.

Wat is je favoriete tekening die je tot nu toe hebt gemaakt? En waarom?
Pff heel moeilijk te beantwoorden. Ik heb niet echt een favoriete tekening denk ik. Elke tekening is eigenlijk speciaal omdat ik probeer in elke tekening iets van mezelf te stoppen. Daardoor zijn ze allemaal speciaal. Het maakt niet uit of het een schets is of juist een uitgewerkt schilderij. Achter elke illustratie zit een verhaal en dat verhaal maakt het speciaal.
Twee van mijn lievelingsillustraties waren blijkbaar ook de favoriet van andere mensen, want ze zijn beide verkocht.
Dat zijn Eik, deze hangt nu bij de schrijver Adrian Stone boven zijn schrijftafel. En het schilderijtje Give us a Kiss, gemaakt na de dood van mijn oma met haar in mijn gedachten. Mijn oma gaf altijd van die natte kusjes met van die kleine prikhaartjes op haar kin. Door die gedachte erachter is het schilderijtje me heel dierbaar en omdat ik de uitdrukking op haar gezicht nog steeds onbetaalbaar vind.

Heb je nog tips of trucs voor beginnende artiesten?
Tips en trucs… Lastig. Mensen kunnen me sowieso altijd mailen met vragen over techniek, maar ik denk dat het belangrijkste wat ik mee kan geven is dat je nooit moet opgeven.
Heel veel mensen willen illustrator worden en ik weet niet of ik al ‘echt’ illustrator ben, want ik ben er nog lang niet en ik kan er nog niet van leven. Er zijn duizenden mensen beter dan ik, maar het gaat naast talent vooral om doorzettingsvermogen. Het is heel erg hard werken, je maakt lange dagen en krijgt veel teleurstellingen en afwijzingen te verwerken.
Doorzetten en oefenen, heel veel oefenen, daar gaat het om. Er zijn altijd mensen beter, maar het is belangrijk om in jezelf te geloven en van anderen te leren. Sta open voor kritiek, weet wat je grenzen zijn en probeer ze te verleggen.

Lees hier volgende week woensdag ook het interview met Maarten Kroon, de schrijver van ‘De toverlantaarn’!

4 Comments

  1. […] This post was mentioned on Twitter by iris compiet, Fantasy boeken. Fantasy boeken said: Lees nu het interview met @iriscompiet http://www.fantasyboeken.org/?p=59! […]

  2. Fantasy Boeken » Blog Archive » Heksjes on November 9, 2010 at 12:42

    […] Vorige week vertelde Iris Compiet enthousiast over Spokenjagers en over haar Heksjes. Omdat ze ‘haar dames’ toch nog graag wilde delen zijn hier een paar schetsjes van ze. […]

  3. […] week was het interview met Iris Compiet te lezen. Ze vertelde onder andere over ‘De toverlantaarn’, het boek dat ze voor schrijver […]

  4. […] Iris Compiet […]

Leave a Comment