Interview | Zes vragen aan Rik Raven

Tijdens je boekpresentatie vertelde je dat Bron eigenlijk je tweede boek is en dat je eigenlijk je eerste boek als eerste uitgegeven wilde hebben. Vertel, hoe zit dat precies?
Waarom makkelijk als het moeilijk kan? Dus om het geheel onnodig nog ingewikkelder te maken, ga ik verder en zeg ik dat ook mijn eerste niet werkelijk mijn eerste is. En wel omdat ik in een relatief korte tijd verschrikkelijk veel heb geschreven. Er ligt nog wel een aantal manuscripten op de plank, maar deze verhalen zijn grotendeels onaf en wachten nog op inspiratie en tijd. De kwestie van mijn zogenaamde eerste is eigenlijk heel simpel omdat het nogal lang bij een proeflezer heeft liggen wachten, die uitzonderlijk veel  tijd nodig had. En zoals elke leergierige schrijver betaamt – want schrijven leer je door te schrijven -, ben ik gaan schrijven en herschrijven, nog eens wat herschrijven en ook weer wat schrijven, met als gevolg dat er een tweede manuscript klaar raakte. Dat dus eerder publiciteitsrijp was dan mijn eerste.

Hoe ben je begonnen met schrijven?
Een standaard vraag waarvoor ik geen standaard antwoord heb. Natuurlijk schreef ik en verzon ik verhalen toen ik jong was, dat deden wij schrijvers tenslotte allemaal, maar door omstandigheden, een ongeval, heb ik twintig jaar niet kunnen schrijven en leed ik zelfs aan afasie. De jaren daarna besteedde ik aan mijn genezing om pas op latere leeftijd opnieuw te gaan schrijven. Ik moest het schrijven weer opnieuw gaan leren, maar ik was erg verrast hoe snel dat ging. Hoewel ik die afasie nog blijk te hebben, in heel lichte mate, is dat eigenlijk alleen tijdens het spreken merkbaar. Ik denk dus dat dit een van de redenen is waarom de reacties over mijn eerste boek grotendeels uit bewonderende verbazing bestaan. Ik vrees wel dat wanneer mijn tweede boek wordt uitgebracht, dat dan mijn familie, vrienden, bekenden en al die – niet langer totale – vreemdelingen intussen wel bekomen zullen zijn van de verbazing. Dan moet ik gaan oppassen. Weg met het goedbedoelde schouderklopje, dan komen de messcherpe kritieken.

…en waar kwam de inspiratie voor Bron vandaan?
Tijdens mijn allereerste schrijverscursus – zes jaar geleden – noemde de docent me een copycat van Stephen King hoewel hij slechts één boek van King had gelezen. Waarschijnlijk was dit hem ingegeven doordat ik tijdens het voorstelrondje in de eerste les vertelde dat ik graag verhalen van King las. In Bron zijn een aantal verwijzingen naar King, zijn boeken en zijn  personages, te vinden die Kingfans vast herkennen. Is hij mijn inspiratie? Stephen King is samen met mijn uit de hand gelopen antwoord op de vraag hoe een verhaal ontstaat in het hoofd van de schrijver inderdaad de inspiratie voor Bron.

Je verhaal gaat over een schrijver die een verhaal schrijft. Was je niet bang om in de val ‘schrijver schrijft over een schrijver’ te vallen?
Je bedoelt dat het een cliché zou zijn? Nee, want een cliché is toch niet voor niets een cliché geworden? Het was om te beginnen gewoon al een verdomd goed idee. Zo waardevol zelfs dat het inderdaad wel eens te vaak wordt gebruikt. Met te weinig eigen inbreng, wel te verstaan, want je kunt een verhaal nog zo mooi vertellen, als het al vaker in een vergelijkbare vorm is geschreven, verschiet het van kleur en slijten er gaten in. Zo’n oud en waardevol idee moet je met respect behandelen. Geef het nieuw elan met een nieuwe kleur, trek het een nieuwe jas aan, leg hem een leidsel in handen met een tijger of een Duitse dog en zet hem een petje op. Dat is beter dan dat je krampachtig probeert origineel te zijn en een verhaal schrijft dat noch het een, noch het andere is, waardoor je lezers na de eerste alinea al zijn omgedraaid voordat je ze hebt leren kennen.

Bron lijkt een soort combinatie van twee genres: thriller en fantasy. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?
Ik ben van oorsprong een horror-, trhiller en detectivefan en ik houd wel van wat macaber magisch realisme in de literatuur, maar ik was geen fantasyfan. Toch lees ik graag een goed verhaal. De laatste jaren lees ik wel veel fantasy omdat ik in de redactie zit van Pure Fantasy (PF). Ook recenseer ik voor PF nogal eens een boek en beoordeel ik wedstrijdverhalen. Hierdoor ben ik fantasy gaan waarderen en weet ik dat er net zoveel kanten aan en subgenres in fantasy zijn als auto’s op een autokerkhof. Alles wat ik probeer, is het verhaal schrijven dat ik graag wil lezen, niet meer en niet minder. Dus ik schreef dit verhaal en dat is geworden wat het is geworden.

Heb je nog tips voor fantasyschrijvers in Nederland?
Niet voor de specifieke fantasyschrijver, maar wel voor de fanatieke beginneling.
Begin niet meteen met de proloog van je trilogie. Begin nu maar gewoon te schrijven, schrijf verhalen, blogjes, begin een dagboek, correspondeer met andere schrijvers, ga bij een schrijfgroep, maar schrijf veel, schrijf vaak. Laat de verhalen lezen – niet alleen door familie of vrienden – maar ook door mensen die jou niet kennen. Leer te luisteren naar commentaren zodat je opbouwende kritiek gaat herkennen en doe daar iets mee. Creëer een eeltlaag voordat je schrijfkindjes echt gepubliceerd gaan worden zodat je niet overstuur raakt wanneer niet geschreven of gezegd wordt wat je had gehoopt. Maar nogmaals, ga schrijven want schrijven leer je door te schrijven.

 

Leave a Comment