Interview | Robyn Young: “Ik wil het gewoon allemaal beschrijven”

Veel geschiedenis, veel politiek en een verhaal dat een lange periode beslaat. Dat zijn de boeken van Robyn Young in een notendop. “Ik ben gewoon heel erg ambitieus”, lacht ze.

Wie wel eens een boek van Robyn Young heeft gelezen of er een in de winkel heeft zien liggen, weet dat haar boeken behoorlijk dikke pillen zijn. “Er zijn zoveel interessante dingen om over te schrijven”, meent Young. “Ik wil het allemaal beschrijven.”
Haar nieuwste boek Opstand is ontstaan uit haar vorige trilogie, de Ridders van de Tempeliers. “Ik wist altijd dat mijn hoofdpersonage aan het eind van de trilogie terug zou gaan naar zijn geboorteland, Schotland. En toen ik daar research voor deed, kwam ik de Schot Robert de Bruce tegen. Hij vocht onder andere mee met William Wallece. Het leek met heel interessant om over hem te schrijven, want hij sprak me heel erg aan als personage. In eerste instantie zou ik na de Tempeliers een compleet ander verhaal in een andere tijd gaan schrijven, maar ik heb mijn agent gebeld en gezegd ‘dat verhaal wat ik zou schrijven? Dat gaat niet door, ik ga eerst dit schrijven.’”
En dus begon Robyn Young aan het eerste vuistdikke boek van haar nieuwe trilogie. Ook dit keer weer onder het pseudoniem ‘Robyn. “Officieel is mijn naam Fay”, vertelt ze. “Maar Robyn is voor mij een hele persoonlijke naam. Ik zou eigenlijk eerst Robyn geheten hebben, maar uiteindelijk hebben mijn ouders dat veranderd in Fay, omdat ze bang waren dat het te mannelijk klonk. Dus toen ik boeken schreef waarvan de uitgever dacht dat het voornamelijk aan zou slaan bij mannen, hebben we voor Robyn gekozen. Mannen lezen nou eenmaal niet graag boeken geschreven door vrouwen en we waren bang dat het over zou komen als een historische vrouwenroman, wat het absoluut niet is. Mijn boeken staan vol met politieke kwesties en oorlog. Daar ontkom je niet aan bij dit soort boeken. Je moet de keuzes die de personages maken verwoorden en dat kan alleen maar door middel van politiek.”

“In het geval van Robert de Bruce is dat extra interessant, omdat hij meerdere keren van kant gewisseld is. De geschiedenis vertelt ons niet waarom, dus ik was tijdens het schrijven helemaal vrij om dat zelf in te vullen, maar het moet wel kloppen natuurlijk.”
Dat is volgens haar ook het mooie aan het schrijven van historische romans. “Er wordt van je verwacht dat je vragen beantwoordt die de geschiedenis niet kan beantwoorden. Je moet verbanden leggen en een logische verklaring geven voor de handelingen van je personage. Soms is dat best lastig. In het geval van Robert de Bruce wisten we niets over zijn kindertijd, dat heb ik dus helemaal zelf moeten bedenken.”
Toch probeert ze zich zo goed mogelijk aan de geschiedenis te houden. “Voordat mijn boek naar de uitgever gaat, wordt het eerst gelezen door een historicus. Ik wil gewoon dat het echt allemaal klopt. Hij controleert het dan op de historische correctheid en dan gaat het pas naar de uitgever.”
Maar voordat het naar de historicus en de uitgever gaat, steekt Young een hoop tijd in de research. “Ik heb ongeveer zes maanden research gedaan voordat ik begon te schrijven aan Opstand. Ik bezocht de locaties waar het verhaal zich afspeelt en ik heb er zoveel mogelijk over gelezen. Daarna kostte het me nog eens negen maanden om het boek te schrijven. Het was anders om aan dit boek te beginnen dan aan de Tempeliers trilogie. Toen ik aan de research voor Opstand begon had ik al tien jaar research achter me, en dat hielp heel erg. Het speelt zich namelijk grotendeels in dezelfde periode af.”

Fantasy
Toch zijn de onderwerpen waarover ze schrijft niet per definitie fantasy. “Ik denk dat de onderwerpen waar ik over schrijf zich heel erg lenen voor fantasy. Het is nogal een grijs gebied om eerlijk te zijn. In de tijd waar ik over schrijf geloofden ze nog in magie, legendes, sagen, heksen en vloeken. Daarnaast wordt er in Opstand verwezen naar de boeken van Merlijn, de kroon van Arthur en de steen van het lot. Ik denk dat juist deze elementen heel aantrekkelijk zijn voor fantasyfans.”
Hoewel het in haar boeken dus voornamelijk draait om politiek en historische gebeurtenissen en het om de suggestie van fantasy draait, stond Young dit jaar weer op de Elf Fantasy Fair. “Het is wel grappig, ik ben twee jaar geleden ook op de Elf Fantasy Fair geweest en ik herkende nog mensen van toen”, vertelt ze. “Er was ook een man die op Facebook zei dat hij wel langs zou komen en ik dacht nog, het zal wel. Maar toen kwam er een man naar me toe en die drukt me zijn baby in mijn handen en wilde graag een foto van mij met de baby maken. Dat was de eerste keer dat me zoiets gebeurde. Toen ik later op Facebook keek zag ik de foto van mij met de baby online staan, was het dezelfde man. Dat zijn echt hele leuke dingen.”
(Stéphanie de Geus)

1 Comment

  1. […] niet meer op zijn covers vermeldt. Ook kun je maar beter verzwijgen dat je een vrouw bent. Op Fantasyboeken.org legt Robyn Young uit waarom zij koos voor een pseudoniem dat mannelijk aandoet: Dus toen ik boeken […]

Leave a Comment