Interview | Patrick Brannigan “Mijn hart ligt bij het vertellen van verhalen”

Patrick Brannigan schreef meerdere korte verhalen waar hij ook wedstrijden won. Vorig jaar kwam zijn verhalen bundel Indigo van de Dood uit bij uitgeverij Zilverspoor en dit jaar publiceerde hij zijn roman Evenbeeld. Fantasyboeken.org sprak met hem over schrijven, inspiratie en realistische personages.

Okke de JongBij het lezen van je bundel valt een grote verscheidenheid aan verhalen op. Is dit iets wat je bewust doet? Of merk je dat je toch een voorkeur hebt voor bepaalde verhaalstijlen?
Ja, ik experimenteer bewust met verschillende genres. Omdat ik het leuk vind, maar ook omdat schrijven een vak is: ik kan mijn repertoire verbreden door te spelen met uiteenlopende genreconventies. Vanuit artistiek oogpunt vind ik genreconventies echter verstikkend. Conventies zijn er om doorbroken te worden. Ik ben fantasy gaan schrijven omdat ik niet van grenzen houd en mijn fantasie alle ruimte wil geven. Mijn artistieke voorkeur ligt dus bij genreoverstijgende verhalen. Ik las laatst een combinatie streekroman – sciencefiction en dat was zeer amusant. Neil Gaiman is wat dit betreft mijn grote voorbeeld: zijn werk is moeilijk in een hokje te stoppen.

Evenbeeld Voordat Smashwords echt opkwam in Nederland, publiceerde jij jouw verhalen daar al. Daarnaast geef je Evenbeeld in eigen beheer uit. Waarom heb je hiervoor gekozen en zou je dit andere schrijvers ook aanraden?
Ik was niet de eerste, hoor. Anaïd Haen en Django Mathijsen wezen me op de mogelijkheden van Smashwords. Via Smashwords zijn mijn verhalen wereldwijd beschikbaar en al meer dan zeventigduizend keer gedownload. Ik heb inmiddels lezers tot in Canada. Omdat het fonds van mijn uitgever Zilverspoor tot halverwege 2015 vol zat en ik niet zo lang wilde wachten, heb ik Evenbeeld onafhankelijk gepubliceerd. Bovendien vond ik het leuk mezelf een pad door de jungle van Uitgeefland te hakken. Tegelijk met de publicatie van de e-boekversie van Evenbeeld bracht ik ook de POD-versie uit. Evenbeeld is dus niet alleen wereldwijd beschikbaar als e-boek, de paperback is altijd bestelbaar omdat ik niet aan oplages gebonden ben. Ook verdien ik veel meer per verkocht exemplaar. Zelfpublicatie biedt voordelen die iedere auteur zou moeten overwegen, maar ik sluit een toekomstige samenwerking met een uitgever met een groot marketingbereik niet uit.

Je hebt zowel een bundel met korte verhalen als een roman uitgebracht. Ligt je hart meer bij de korte verhalen of bij de romans en waarom?
Mijn hart ligt bij het vertellen van verhalen. Of dat via een anekdote, een kort verhaal, een novelle, een roman of een trilogie gaat, is mij om het even. Het verhaal bepaalt de omvang van het werk. Mijn verhaal De vloek van de Almoeder had een complete roman kunnen zijn, maar ik kon het verhaal ook in vijftienhonderd woorden vertellen. Ik heb zelf geen voorkeur, hoewel het schrijven van korte verhalen minder tijd kost.

Stel dat je samen zou kunnen werken met een willekeurige schrijver. Wie zou dat zijn en waarom?
Ik denk niet dat een samenwerking goed zou werken, want ik wil over volledige artistieke vrijheid beschikken. Met een co-auteur zou ik concessies moeten doen. Maar het lijkt me zeer interessant om met grootheden als Neil Gaiman of Joe Abercrombie van gedachten te wisselen.

worst-book-covers-titles-47 Wat vind jij belangrijker, verhalen schrijven die goed verkopen, of verhalen schrijven omdat je een verhaal hebt dat je graag wilt vertellen?
Sommige verhalen wringen zichzelf via mijn vingers de wereld in. Ik ben dan niet meer dan een medium en de commerciële waarde van zo’n verhaal interesseert me geen moer. Mijn roman Evenbeeld is hier een voorbeeld van. In andere verhalen probeer ik een boodschap over te brengen; in Vleesplaneet probeer ik bijvoorbeeld te waarschuwen tegen het seksuele roofdier dat in mannen schuilt. Echte schoonheid zit van binnen herbergt mijn afkeer voor oppervlakkigheid. De weg der eerzucht waarschuwt voor alles verterende ambitie. Ook bij deze verhalen is geld geen uitgangspunt. Alleen bij romantische fictie en minithrillers heb ik een bepaalde doelgroep voor ogen, maar niemand kan voorspellen of een verhaal goed gaat verkopen. Als ik zou weten hoe je een bestseller schrijft dan zat ik allang in een jachthut in Zweden, omringd door gnomen, wolven en eindeloze bossen.

Het Indigo van de DoodVeel van je verhalen zijn niet binnen een genre te vatten. Is dat iets wat je bewust doet?
Ja. Ik houd niet van de beperkingen die marketingprincipes aan auteurs opleggen. Het mooiste van schrijven is de vrijheid die je hebt. In mijn roman Evenbeeld heb ik het beste uit fantasy, sciencefiction en horror met elkaar geprobeerd te verenigen. Volgens jullie eigen recensie ben ik daar aardig in geslaagd.

Je werkt ook als redacteur bij uitgeverij Zilverspoor, is dat iets waar je zelf van leert en wat je daardoor kan toepassen op je eigen verhalen? En kun je daar misschien een voorbeeld van geven?
Ik leer heel veel van het redigeren van de manuscripten die door Zilverspoor en Zilverbron worden uitgegeven. Hoe makkelijk het is om tegen je perspectief te zondigen, dat je zaken moet laten zien in plaats van vertellen, dat je informatie moet doseren en dat je je personages diepgang moet geven, onder andere.

Wie waren jouw favoriete schrijvers toen je opgroeide en hebben deze jouw eigen verhalen ook beïnvloed?
Auteurs als Bruce Chatwin gaven mij een dieper inzicht in de wijsheid die je vergaart door te reizen. Ik las veel literatuur, maar ik vond het meestal saai en onoprecht, totdat ik Charles Bukowski tegen het beschonken lijf liep. Ik was helemaal leip van Tolkien, totdat ik inzag dat zijn personages te plechtstatig zijn. Ze vloeken niet, ze neuken niet, ze braken niet, ze pissen niet. Dat is niet erg realistisch. Asimov vond ik aanvankelijk erg goed, maar later weer te technologisch. Stephen King vond ik heel goed, totdat ik het einde van The Stand las: een rasechte deus ex machina waar ik op afknapte. Je smaak verandert, omdat je zelf verandert. Dat is niet iets om treurig over te zijn. Als je nooit meer verandert dan kan je jezelf net zo goed door je kop schieten, want dan ben je emotioneel dood. Overigens word ik door alles beïnvloed wat op mijn pad komt: beeldende kunst, film, games, gesprekken met mijn muze en dingen die ik meemaak.

Wat is jouw belangrijkste eigenschap als schrijver?
Ik las laatst dat fantasie helemaal niet zo belangrijk is, maar dat je empathisch moet zijn zodat je jezelf goed kan inleven in je karakters. En dat is heel erg waar.

worst-book-covers-titles-5Welk boek zou je nog willen schrijven?
Een roman die al mijn verzamelde levenswijsheid bevat, tegelijk een retespannend, ontroerend verhaal is en ook nog eens als een tierelier verkoopt.

Waar werk je momenteel aan?
Aan een roman die al mijn verzamelde levenswijsheid bevat en tegelijk een retespannend, ontroerend verhaal is. Het gaat Ragnarok heten en het zou fijn als het ook nog als een tierelier gaat verkopen. Maar daarvoor schrijf ik het niet.

Leave a Comment