Interview | Melchior van Rijn

foto Melchior van RijnDe Tranen van Tantaneh van Evi F. Verhasselt won de boekcover verkiezing van het jaar 2014 op Fantasyboeken.org. Hoogtijd om te spreken met illustrator Melchior van Rijn over zijn winnende cover illustratie.

Hoelang illustreer je al? En op welk punt besloot je dit professioneel te gaan doen?
Tekenen doe ik sinds ik me kan herinneren, maar echt illustreren doe ik sinds een jaar of tien. Tot die tijd tekende ik vooral ‘voor mezelf’. Ik ben opgeleid als kunsthistoricus, een studie waarbij je vooral goed leert kijken. Wat ook een erg belangrijk onderdeel is van kunst maken. Tekenen heb ik mezelf aangeleerd. Na een aantal jaren tekenen buiten normale werktijd heb ik toegegeven aan de onstuitbare drang van tekenen mijn werk te maken.

krakow-draak - grootWat is je favoriete illustratie tot nu toe?
Die heb ik niet… althans niet van mezelf. Daar ben ik misschien ook te kritisch voor. Ik ben altijd weer het meest bezig met de illustratie waar ik op dat moment aan werk. Daar ga ik helemaal in op en heb dan nauwelijks aandacht voor andere dingen. Heel lastig. Ik hoop altijd maar dat dat het mooiste is wat ik tot nu toe heb gemaakt. Als het eenmaal naar tevredenheid af is, ga ik al snel weer op in iets nieuws. Ik blijf weinig stilstaan bij wat ik gedaan heb.

Hoe ben je in de Nederlandse fantasywereld terecht gekomen?
Toen ik besloot als illustrator naar buiten te treden ben ik eerst maar eens wat fantasy beurzen gaan bezoeken. Een wereldje waar ik tot dan toe niet mee bekend was. Fantasy was voor mij vooral een wereld van sprookjes, Tolkien en oude Engelse illustratoren, waar ik gek op was, maar niet op grootte schaal deelde. Op die beurzen kwam ik onder andere in aanraking met Alex van de Pure Fantasy, waar ik jaren met veel plezier voor heb geïllustreerd.

herfsttekeningWat is je proces als je een cover maakt?
Ik lees het boek altijd helemaal door. Dan vormt zich langzaam maar zeker beeld in mijn hoofd. Uiteindelijk moet het zowel een aantrekkelijk plaatje worden als de kern van het verhaal verbeelden. Ik streef er altijd naar meerdere mogelijkheden in schetsvorm uit te werken en dan aan de schrijver of uitgever voor te leggen. Soms hebben schrijvers zelf ook ideeën over hoe de cover er uit moet komen te zien, maar ik heb geleerd toch in eerste instantie zelf een beeld te vormen.

cover - De Tranen van TatanehHoe is de cover van De Tranen van Tantaneh tot stand gekomen?
Evi had zelf een aantal ideeën voor de cover, waarvan één hele goede die me meteen wel aansprak. Na het lezen van het boek had ik een redelijk beeld van de compositie en besloot ik dat idee uit te werken. Na wat heen en weer gaan van ontwerpschetsen ben ik gaan uitwerken. Ik had heel duidelijk een soort asymmetrische actiescène in m’n hoofd. In aquarel, wat goed past bij de ‘lichtheid’ die ik voor ogen had. Het leek me wel leuk een tegenwicht te bieden tegen de vaak wat duistere fantasycovers. Het blauw knalt er wel lekker uit denk ik. Ik doe weinig met de computer, behalve het hoognodige beetje poetswerk. Zodra ik naar een beeldscherm kijk mis ik al het gevoel van papier en penselen in m’n vingers.

Het Spaanse WrakWaar komt je illustratie-inspiratie vandaan?
Mijn inspiratie komt vooral van veel kijken. Als kind werd ik al museum in en uitgesleept, en verslond ik allerlei strips en kunstboeken. Ik dacht al vrij vroeg – dat zou ik ook wel willen kunnen.

Wie zijn jouw grote voorbeelden?
Ik heb zoveel bewondering voor zoveel kunstenaars dat ik eigenlijk niet weet waar ik moet beginnen. Oude Engelse illustratoren van kinderboeken vind ik leuk, met Arthur Rackham voorop en ik heb diepe bewondering voor veel Franse striptekenaars. Maar ook als ik naar werk van hedendaagse Nederlandse tekenaars en illustratoren kijk, valt m’n mond soms open van verbazing. Zo knap! Dan denk ik steeds – ik heb nog een hoop te leren.

Karel ende Elegast schets1Heb je nog tips voor beginnende illustratoren?
Veel, heel veel tekenen. Potloodmijlen maken. En kijken. Ik heb heel veel nagetekend. Zodra ik het idee had dat ik iets niet kon – plaatjes ervan zoeken en natekenen. Handen bijvoorbeeld. Kijken en natekenen zijn de beste meesters. Wat ook een goede tip is – als je vastzit, laat het dan een dag of wat even liggen. Ga er niet uren aan zitten schaven als het niet goed voelt. Met een frisse blik kun je vaak in een oogwenk iets oplossen waar je anders uren over doet.

Leave a Comment