Interview | Mariska Buijs “Ik tikte alles fanatiek uit op zo’n ouderwets hamermachientje”

Dit voorjaar verscheen het debuut van Mariska Buijs Het Medaillon van Thrianta. Voor haar gingen er heel wat jaren overheen voordat ze haar boek kon vasthouden. Twaalf jaar werkte ze eraan en toen stond ze dit jaar ook gelijk op de Elf Fantasy Fair “Dat was echt een droom die uitkwam!”

Wanneer ben je begonnen met schrijven?
Fantastische verhalen verzinnen doe ik eigenlijk al zo lang als ik me kan herinneren. Als kind speelde ik hele avonturen met poppen, tekende ik strips en schreef ik korte verhalen die ik dan trots bundelde. Dat was nog pre-computertijdperk, dus ik tikte alles fanatiek uit op zo’n ouderwets hamermachientje. Pas op de middelbare school groeiden mijn verhalen in lengte uit tot echte boeken.

Wist je altijd al dat je fantasy wilde schrijven? Of heb je verschillende genres uitgeprobeerd?
Omdat ik zo jong al schreef, schoten mijn stijl en interesses jarenlang van links naar rechts. Mijn eerste “boek” was een kinderverhaal over een te dik nijlpaardje. Wel schreef ik altijd al sprookjes, zoals ik ze noemde. Pas op mijn veertiende kwam ik voor het eerst in aanraking met fantasy, door Het Zwaard van Shannara van Terry Brooks. Ik was verkocht: dát wilde ik ook schrijven.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Het Medaillon van Thrianta?
Ik kon me vaak helemaal verliezen in boeken en films, maar waar het verhaal stopte, ging mijn fantasie verder. Uit al die losse stukjes inspiratie groeide uiteindelijk Het Medaillon van Thrianta. Mijn basis was minimaal, het verhaal is heel organisch tot stand gekomen. De enige scène die al vanaf dag één stond, was die waarin een meisje aan een zeemonster wordt geofferd. Dat was een van mijn favoriete Griekse mythen, dus dat moest erin.

Hoe lang ben je er mee bezig geweest?
Oké, niet schrikken… twaalf jaar. Door school en later een drukke baan bleef het verhaal vaak lang liggen. Bovendien heb ik het ontelbare keren herschreven, omdat mijn stijl door de jaren heen veranderde, en volwassener werd.

Dit jaar zat je ook op de Elf Fantasy Fair, hoe was dat?
Fantastisch! Dat was echt een droom die uitkwam. Ook omdat ik er aanvankelijk met knikkende knieën zat: niemand kent jou of je boek. Maar binnen zes minuten verkocht ik het eerste exemplaar en daarna ging het als een speer. Zoveel leuke reacties, zoveel enthousiaste mensen! Ik heb echt met volle teugen genoten.

Wat is de mooiste reactie die je op je boek hebt gehad?
Die kwam van een moeder die mijn boek voorlas aan haar zoontje. Hij wilde graag eerder naar bed, zodat ze nog wat langer kon lezen. Super toch!

Als je een soundtrack bij je boek moest maken, welke drie liedjes zouden er dan absoluut in moeten en waarom?
Met stip op 1: Anywhere Is van Enya. De eerste keer dat ik het hoorde, zag ik meteen de openingsscène van mijn boek voor me. Het refrein stond als motto in mijn manuscript; pas op het allerlaatst is dat gesneuveld. Nummer 2 is dan ook van Enya: Pax Deorum. Als ik daarnaar luister, sta ik meteen in een drakengrot: je hoort de wind, voelt de dreiging. En tot slot Lux Aeterna uit Requiem for a Dream. Als ik dat hoor, speelt mijn boek zich als het ware als een filmtrailer voor me af.

Wat is je favoriete personage uit het boek?
Elanon. Hij is de elf die als gids optreedt in het Rijk van de Wouden. Ik vond hem op den duur zo leuk, dat ook Quahira naar hem toe ging trekken. Dat was niet de bedoeling, ze had al een love interest. Als ik nu in recensies lees dat de romantiek wat voorspelbaar is, vraag ik me af of ik Quahira er toch niet beter met Elanon vandoor had kunnen laten gaan.

Als je zelf in een van de vier delen van Thrianta zou willen wonen, welke zou je dan kiezen en waarom?
Dat zou het Rijk van de Wouden zijn. Daar schuilt de echte magie, het sprookjesachtige. Elfen, eenhoorns… Maar ik zou ook een moord doen voor een vliegritje op een draak!

Ben je inmiddels al aan een nieuw boek begonnen? Zo ja, kun je een tipje van de sluier oplichten?
Ja zeker! Het wordt opnieuw fantasy. Geen vervolg op Thrianta overigens, dat is een op zichzelf staand boek. Rode draad in mijn nieuwe verhaal is de vraag wat je doet als degene die je het meest vertrouwt, het grootste verraad pleegt. Blijf je in diegene geloven, met het risico dat je zelf de grens tussen goed en kwaad overschrijdt? Nu alleen maar hopen dat ik dit boek in iets minder tijd weet te schrijven…

 

3 Comments

 1. Paul on September 28, 2011 at 21:58

  Ha zusje, je broer is weer een stuk trotser op je dan ie al was!

 2. […] (Hint, het antwoord is terug te vinden in het interview) […]

 3. Ellen on December 8, 2011 at 11:36

  Hee Mariska!

  Wat een leuk interview! Goed man! En die foto van je op de Elf Fantasy Fair, geweldig. Hoe professioneel!!!! Hoop inderdaad dat je nieuwe boek er snel aankomt, maaree ‘take your time’. Goed werk heeft tijd nodig, plus zit ik nog middenin Thrianta. Kei leuk. Ik geniet telkens als ik weer kans zie om een paar bladzijden te lezen!

  Liefs, Ellen x

Leave a Comment