Interview | Marianne Curley: “Het heeft me twee jaar gekost voordat ik weer kon schrijven”

In 2000 verscheen De Vloek van de Australische schrijfster Marianne Curley. In 2010 is het boek herdrukt en heeft het een nieuwe titel gekregen: De Vuurkring. Aan haar de eer om de spits af te bijten van de nieuwe serie ‘wie was jouw jeugdheld?’

Hoe heb je De Vuurkring/ De Vloek bedacht?
Ik was tijdens een familie picknick met vrienden op Dorrigo Mountain, een berg niet ver van mijn toenmalige woonplaats. Mijn kinderen en de kinderen van mijn vrienden kwamen over een veld naar ons toegelopen, terwijl er een dichte miste achter hun het veld op kwam rollen. Het haalde hun in en al snel waren de kinderen helemaal verstopt in de mist. Het was heel mystiek en op dat moment werd ik geïnspireerd en kreeg ik het idee om een boek te schrijven dat zich afspeelde in een regenwoud, op een berg over een jongen en een meisje die samen magie beoefenden.

De Vloek is recent opnieuw verschenen in het Nederlands en het heeft een nieuwe naam gekregen: De Vuurkring. Maar na de Guardians of Time trilogie, die niet in het Nederlands is verschenen, is het heel lang stil geweest rondom je. Hoe komt dat? En kunnen we binnenkort nog nieuwe boeken van je verwachten?
Alseerste wil ik zeggen dat ik heel erg blij ben dat De Vloek opnieuw uitgegeven is in Nederland onder de naam De vuurkring. De nieuwe cover is geweldig en ik vind hem echt heel erg mooi.
Waarom het zo stil rondom mij is geweest, is omdat ik na het schrijven van mijn laatste boek, The Key, het derde boek in de Guardians of Time trilogie, heel erg ziek ben geworden. Ik heb beenmerg kanker gehad en ik ben er bijna aan overleden. Ik heb zes maanden in het ziekenhuis gelegen, waar ik een stamcel beenmerg transplantatie kreeg van mijn zus’ gedoneerde stamcellen. Daarna heeft het me twee jaar gekost voordat ik me goed genoeg kon concentreren om het schrijven weer op te pakken. Het eerste boek dat ik schreef zal waarschijnlijk nooit gepubliceerd worden. Ik denk dat het iets was wat ik moest schrijven om te helpen met het verwerkingsproces. Daarna schreef ik een ander boek, een tijdreis boek naar het Oude Egypte, dit boek moet nog steeds een uitgever vinden. Maar het goede nieuws is dat ik aan een serie boeken ben begonnen waarvan de eerste op dit moment midden in het uitgeefproces zit. Het zal binnenkort in Groot-Brittannië, Amerika en Australië uitbracht worden, waarschijnlijk later dit jaar. Natuurlijk kan de rest van de wereld ze dan ook kopen. Het lange wachten is dus bijna over. Ik zal mijn website up-to-date houden en een bericht op mijn Facebook pagina plaatsen zodra ik er meer over kan vertellen.

Wat is je favoriete aspect aan het schrijven van fantasy?
Dat is heel moeilijk om te beantwoorden, want ik heb geen ‘favoriet aspect, ik vind het gewoon geweldig om te schrijven. Het schrijven van fantasy zorgt ervoor dat ik mijn fantasie moet gebruiken om dingen te zien en te voelen die ik anders nooit zou ervaren. Het is geweldig als het allemaal werkt en mijn nieuwe wereld gecreëerd is en die ik dan ook echt kan delen met mijn lezers.

Waarom heb je ervoor gekozen om kinderboeken te schrijven?
Toen ik begon met schrijven waren mijn dochter 12 en 13. Ze vroegen me of ik iets wilde schrijven voor hun leeftijdsgroep. Ik begon toen echt net met schrijven en ik dacht, kom laat ik het eens proberen. Ik vond het geweldig! En ik vind het nu, tien jaar later, nog steeds geweldig.

Wie, van al je personages, is je favoriet?
Tot nu toe is mijn favoriete personage Ethan uit de Guardians of Time trilogie. Ethan kon alles aan wat ik hem voor de kiezen gaf en kreeg het voor elkaar om altijd sterk en loyaal te blijven.

Wie is jou favoriete kinderboeken auteur?
Dat is zonder twijfel Charles Dickens, want door zijn verhalen, zoals Oliver Twist, werd ik verliefd op lezen.

Heb je nog tips voor aspirant schrijvers?
Schrijvers over de hele wereld worstelen met dezelfde problemen als het om publiceren draait. Mijn advies is om zoveel mogelijk te lezen in zoveel mogelijk verschillende genres. Plan zoveel als je kan, leer je personages goed kennen en probeer ieder hoofdstuk te visualiseren als een film.
(Stéphanie de Geus)

1 Comment

  1. thijmen on November 11, 2012 at 16:00

    heel mooi!
    heeft marianne ook nog een slogan?

    met vriendelijke groet Timon en Thijmen

Leave a Comment