Interview | Marcel van Driel “Ik wil snaren raken, dat is de essentie”

Superhelden.nl is een combinatie van een boek met een online game. Een combinatie die erg goed aan lijkt te slaan. Daarnaast krijgt Marcel van Driel veel reacties dat de boeken zo spannend vinden en niet van alleen kinderen: “Ik heb ruim dertig boeken geschreven en dit was het eerste boek wat mijn vrouw echt goed vond”, lacht Van Driel.

Het eerste deel van Superhelden.nl werd ontzettend goed ontvangen, maandenlang twitterde Marcel van Driel over zijn ‘waanzinnige plan’ voor een ‘uitgever met lef’. “Na Subroza had ik altijd al het idee dat ik nog een keer zoiets wilde doen – een boek met een website-, maar dan met een budget.” En een waanzinnig plan was het zeker, want Superhelden.nl was een hit onder kinderen. “Ik werd laatst gemaild door een moeder die ik op Facebook heb dat haar zoon mijn Facebook zag en zei ‘wow mam, heb jij Marcel van Driel op Facebook? Zijn boeken zijn gaaf!’ De moeder in kwestie wist niet eens dat haar zoon het boek gelezen had. Hij leest normaal helemaal niet. Dat is toch geweldig?” De combinatie tussen een boek en een game blijkt een gouden te zijn. “Er zijn veel kinderen die niet van lezen houden en het spel gaan spelen. Vaak pakken ze dan uiteindelijk toch het boek erbij.”
Na zo’n succesvol eerste deel moet er natuurlijk een vervolg komen. De verwachting is dat het boek dit jaar nog in de winkels komt. Toch was het een hobbelige weg om het boek op tijd naar de uitgever te krijgen. “Kijk”, legt van Driel uit. “Ik had een denkfout gemaakt. Deel één eindigt met een cliffhanger, maar in de eerste versie van Superhelden.nl 2 ging ik daar pas in het tweede deel van het boek op verder. Tja, en toen had ik dus een probleem en moest ik 70.000 woorden omgooien. Ik heb het eerst dan ook een week of twee, drie laten bezinken.” Gelukkig staat Van Driel nu helemaal achter het boek. “Het was even wat werk, maar het boek staat nu als een huis. Het is er gewoon een heel stuk beter op geworden.”

Het idee van Superhelden.nl is eigenlijk iets waar Van Driel al langer mee liep. Het is een combinatie van verschillende ideeën dat begon als een verhaal over superspionnen. “Er is een serie van twee bundels en zes comics waarin volwassenen aangesloten zijn bij een netwerk, allemaal met een eigen specialiteit. En als ze opgeroepen worden door die organisatie, dan laten ze meteen alles uit hun handen vallen. Er is dan meestal een ramp op wereldschaal waarbij ze mee moeten helpen. Ik vond dit idee ontzettend gaaf en dacht: ‘Wat als dat nou met kinderen was, die na hun training gewoon naar school gaan en ondertussen een superspion zijn, of zoals in het boek een superheld’.”

Verboeking en prentenboeken
Nu Superhelden.nl 2 achter de rug is, is het voor Van Driel tijd om aan een nieuw project te beginnen. “Momenteel ben ik bezig met een verboeking; een boek bij een filmscript wat al af is.”, verduidelijkt hij. “Het is bijna een soort van vakantie! Normaal moet je als schrijver in de gaten houden dat je personages goed uit de verf komen en dat het plot goed in elkaar steekt.” Het boek wat hij nu schrijft hoort bij de film Trippel Trappel, een sinterklaasfilm die in 2014 in de bioscopen komt. “Het wordt de eerste, met de handgetekende tekenfilm sinds Olie B Bommel (red: Als je begrijpt wat ik bedoel, 1983). En de tekenfilm gaat getekend worden in Utrecht.” De film gaat over dieren die vinden dat ze ook recht hebben op een Sinterklaasfeest. “Normaal kunnen filmscripts nogal droog zijn om te lezen, maar ik heb hier echt zitten snikken van het lachen!”

Naast een aantal jeugdboeken heeft hij meerdere prentenboeken geschreven. “Een prentenboek kost me ongeveer drie tot vier weken om te schrijven. Soms ben ik dan een hele dag bezig met vier regels, want ik wil het graag allemaal op rijm hebben. Daarna gaat een vriend van mij er nog met een rode pen overheen. Hij schrijft liedjes en vindt dat die kleine rijmpjes een goed ritme moeten hebben.” De prentenboeken zijn onderdeel van een serie over Bino, de albino pinguïn. “Best lastig hoor! Bino is wit en valt weg in de sneeuw. Weet je hoeveel woorden er zijn die rijmen op sneeuw? Twee. En die passen niet in de context van het verhaal. Dus twaalf boeken lang mag geen enkele regel op sneeuw eindigen.”

Lezen, lezen en nog eens lezen
Van Driels liefde voor boeken begon al op een jonge leeftijd. “Ik las vroeger een boek per dag. De nieuwe boeken kwamen op woensdag aan in de bibliotheek. Alle ‘c’ boeken werd dan achteruit gelegd voor me en daar mocht ik dan als eerste uit kiezen, want ik had de hele jeugdafdeling al gelezen. Later mocht ik al boeken uit de volwassenen afdeling lezen en toen las ik veel Agatha Christie en Jack Vance.”
Dit heeft een grote rol gespeeld in zijn schrijven. “Eigenlijk schrijf ik gewoon boeken voor mezelf die ik had willen lezen toen ik jong was.” Daarin neemt hij geen blad voor de mond. Zijn personages zijn echte kinderen zoals de kinderen van nu zijn. “Het is wel een beetje hypocriet hoor”, lacht hij. “Mijn personages schelden in mijn boeken, want dat doen kinderen nou eenmaal, maar o wee als mijn eigen kinderen het doen.”
“Voor mij is het heel belangrijk dat ik plezier heb in wat ik doe. Ik merk dat als ik met mensen ga zitten die plezier hebben in wat ze doen, dat juist de projecten zijn die snaren raken. Dat is voor mij de essentie: het raken van snaren.” Een van die projecten die uit zo’n samenkomst is gekomen is Billy de Kip. “We hebben het boek verkocht naar aanleiding van een prent op Twitter. Geweldig toch?”
Een ding is dus zeker, Van Driel is nog lang niet klaar met leuke dingen doen.

Wie naar Superhelden.nl surft kan zich daar uren verliezen in het naspelen van het boek.
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment