Interview | Lauren Kate – “Je hart volgen is een heldhaftige reis”

Een traan die werelden laat verrijzen en zinken, dat is waar Lauren Kate’s nieuwste boek over gaat. Om Teardrop te promoten reist Lauren Kate over de hele wereld. Fantasyboeken.org sprak haar in het Ambassade hotel in Amsterdam. “Mijn boeken overweldigen me.”

Lauren Kate heeft een lange reis achter de rug, samen met haar man en dochtertje van 9 maanden. Tijd om tussendoor te schrijven heeft ze nauwelijks. “Ik heb het vroeger wel geprobeerd, om te schrijven tussen alle evenementen door”, vertelt Lauren. “Maar ik vind het nu belangrijker om plezier te hebben, zodat ik echt op een plek geweest ben. Morgen ga ik dus in mijn vrije uurtjes op ontdekkingstocht buiten, in plaats van te gaan schrijven. Voordat ik op tour ga, zorg ik dat ik mijn manuscript af heb, zodat ik met een leeg hoofd op reis kan gaan. Ik heb nu net het vervolg van Teardrop ingeleverd bij mijn redacteur. Wanneer ik terugkom, begin ik met deel drie.”

Tranen en Atlantis
teadropTeardrop gaat over een gebroken hart en een traan, geplengd over dat gebroken hart, die de macht heeft om de wereld te laten overstromen. Ik verbind een eeuwenoude versie van dat verhaal met de moderne versie. Vijfduizend jaar geleden laat een traan een wereld zinken, en een traan in de huidige tijd, laat die wereld verrijzen. Wat er dan gebeurt als die werelden met elkaar in aanraking komen, dat moet ik nog uitvinden”, vertelt Kate. “Emoties zijn soms zo krachtig dat ze werelden kunnen creëren. Ik wilde een personage ontdekken, dat een wereld kon bouwen van tranen.”

Voor Teardrop haalde Kate een hoop inspiratie uit haar eigen leven, maar ook uit oude verhalen.
“Ik woonde in een dorpje in Californië, met een meer in de buurt, dat vroeger een vallei was met een dorpje daarin. Zo’n honderd jaar geleden is dat dorpje geëvacueerd en dat meer gecreëerd om toeristen aan te trekken. Ik dacht na over dat dorpje, waar mensen hadden geleefd, verliefd werden en waren gestorven. Dat zit allemaal gevangen onder het wateroppervlak. Die verdronken wereld spookte door mijn hoofd en ik ging op zoek naar mythische verhalen over water en overstromingen. Ik herlas het verhaal van Noachs ark, het eerste verhaal over overstroming in de Bijbel. Als kind vond ik dat verhaal doodeng. Het was het einde van een wereld, waar de personages afscheid van moesten nemen, om vanuit het niets een nieuwe te bouwen. Daarnaast las ik over Atlantis, deze mythische wereld die zo ver ontwikkeld was. Ze konden sms’en in Atlantis, daar hadden ze apparaten voor. Ik dacht, als deze wereld niet verloren was, hoe anders had onze wereld er dan uitgezien? Er ging zoveel kennis verloren. Ik denk echt dat Atlantis bestaat. Voor dit boek reisde ik naar Turkije en Griekenland en voor de mensen daar is Atlantis een historisch feit. Ze weten niet waar het is gezonken, of wanneer, maar ze weten dat het bestaan heeft. ”

Waterverplaatsing
De hoofdpersonages in Teardrop zijn Eureka en Ander. “Eureka is afkomstig van de Griekse filosoof Archimedes. Het betekent: ‘ik heb het gevonden!’ Hij ontdekte de manier waarop water zich verplaatste toen hij in bad zat en riep ‘eureka!’ Ik wilde schrijven over een meisje wier tranen een wereld konden verdrinken en een nieuwe konden laten verrijzen. De ultieme waterverplaatsing. Toen popte de naam ‘Eureka’ op in mijn hoofd en ik wist dat ik haar gevonden had.” De naam Ander heeft een andere oorsprong. “Die naam is afkomstig van de mythe van Hero en Leander. Twee geliefden, gescheiden door een watermassa. Elke nacht hing Hero een lantaarn in het raam en dan zwom Leander over het water om bij haar te zijn. Op een nacht wordt de lantaarn uitgeblazen door een storm en verdrinkt Leander, waarna Hero zich in het water werpt om bij hem te zijn. Ik hield van het idee van een jongen, die van zijn naar haar wereld zwemt. Dat is wat Ander doet voor Eureka.” Wanneer ze de Nederlandse betekenis van ‘Ander’ hoort, reageert ze verrast. “Dat past echt perfect bij hem, want hij is echt de ultieme vreemdeling in dit boek, de ander.”

Schrijven
Lauren Kate is al sinds 2012 bezig met deze nieuwe serie, maar het had weinig gescheeld, of ze was nooit begonnen als schrijfster.

“Ik schreef als kind altijd, maar ik dacht niet dat je een schrijver kon worden”, vertelt ze. “Ik dacht dat het iets was, waar je later overheen groeide. Ik kende totaal geen creatieve volwassenen. Pas op de universiteit zag ik voor het eerst een schrijver, een man, die een boek in zijn hand hield met zijn naam erop. Het was een enorme onthulling, dat je je brood kon verdienen met verhalen vertellen. Sindsdien wijd ik me volledig aan het schrijven.

Teardrop versus Fallen
9200000002229520Lauren Kate brak door met haar Fallenserie. Nu begint ze met Teardrop aan een nieuwe boekenreeks. “Hoewel de personages en de werelden natuurlijk compleet verschillend zijn, denk ik dat de basis van de series gelijk zijn. De beslissingen van deze mensen hebben kosmische consequenties. Ik vind het fijn om te schrijven over mensen wier emoties de wereld fundamenteel kunnen veranderen, want ik denk dat iedereen de macht heeft om dat te doen. Iedereen heeft wel een connectie met het bovennatuurlijke, ook al kies je er niet voor om het te omarmen.”

Voorlopig blijft Lauren Kate nog wel romantische verhalen schrijven. “Ik vind dat het volgen van je hart een heldhaftige reis is. Je hebt moed, autonomie en lef nodig, net als bij een epische queeste. Mensen praten over liefde als iets dat je afhankelijk en passief maakt, maar ik denk dat het ons autonomer maakt dan we waren. Toen ik voor het eerst verliefd werd, maakte ik een enorme persoonlijke groei door. Ik denk dat er vele mogelijkheden zijn voor goede rolmodellen, kracht en aspiratie via liefdesverhalen. Het is voor mensen heel beangstigend om verliefd te worden, of om eraan te denken dat je de persoon kan verliezen die voor jou de wereld is. Daarom is het fijn om zulke verhalen te lezen, waar liefde voor eeuwig is. Ik hoop dat mijn lezers net zo zullen genieten van Teardrop als van Fallen.”
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment