Interview | Kim ten Tusscher: “Ik wil de ruimte nemen voor mijn verhalen”

Terwijl buiten de mensen voorbij glibberen over de besneeuwde straten, vertelt Kim ten Tusscher onder het genot van een kop thee over Gebonden in Duister, Verbroken in Schemer, schrijven en jureren voor Unleash Awards.

“Alex de Jong mailde me om te vragen of ik plaats wilde nemen in de jury van de Unleash Awards”, vertelt Ten Tusscher. “Ik vind het wel heel spannend en erg leuk, want ik kan zelf helemaal geen korte verhalen schrijven. Ik wil voor alles de ruimte nemen.” Het kwam haar dus ook heel goed uit dat het tweeluik, waarvan het tweede deel, Verbroken in Schemer net verschenen is, toch een trilogie werd. “In eerste instantie zou het één boek worden, een geïllustreerde versie, net als Mistwereld van Peter Schaap, maar dan zou het bijna een telefoonboek worden, dus er werd al snel besloten dat het een tweeluik zou worden. Maar toen ik Verbroken in Schemer aan het afronden was, moest ik echt heel veel schrappen. Ik had nog steeds tachtig pagina’s te veel en ik hield gewoon niets meer over. Toen heeft Jos Weijmer, mijn uitgever, gelukkig besloten dat het een trilogie zou worden. Ineens had ik weer ruimte voor al mijn ideeën. Ik kon de geschrapte versie weer aankleden en dat werkte heel bevrijdend. Het huidige einde in deel drie is dan dus ook niet het einde zoals ik het in gedachten had.”
“In Gebonden in Duister heb ik ook veel meer de tijd genomen om de personages een achtergrond te geven. Lilith is iemand die veel meegemaakt heeft, daardoor was het ook een zwaarder boek om te schrijven.”
“Ik wilde graag een boek schrijven over iemand met een slechte achtergrond, maar de rest kwam eigenlijk tijdens het schrijven. Nou moet ik eerlijk toegeven dat dit niet de meeste handige manier is om te schrijven. Zeker bij Verbroken in Schemer was het lastig, omdat daar drie verhaallijnen door elkaar lopen. Ik heb dus veel moeten herschrijven en schrappen om alles kloppend te krijgen. Ik probeer nu dus ook wat meer te plannen, en heb voor deel drie al ongeveer in grote lijnen staan wat er in elk hoofdstuk gebeurt.”

Religie
Tijdens het lezen van Gebonden in Duister en Verbroken in Schemer valt het de oplettende lezer misschien op dat Lilith veel overeenkomsten heeft met de godin Lilith. “Dat wist ik dus niet”, vertelt Ten Tusscher. “Ik vond het gewoon een mooie naam. Pas daarna kwam ik er achter dat het een godin was. Na het verschijnen van deel één  merkte iemand in het gastenboek van www.fantastischeboeken.nl op dat ik geen recht doe aan de echte Lilith. En ik dacht welke ‘echte Lilith’?”
“Ik vind het interessant hoe bepaalde religies met elkaar omgaan, hoe er ook veel overeenkomsten zijn. In Gebonden in Duister is Jakob volgens het geloof van koning Yvar een van de vele goden, terwijl Jakob voor de magiër Kasimirh de enige god is. Het kan natuurlijk vertaald worden naar de realiteit, maar het is zeker niet bedoeld als vergelijking met bepaalde religieuze stromingen. Al is het natuurlijk wel leuk als mijn boeken mensen aan het denken zetten over religies.”

Hydrhaga
In 2008 kwam Ten Tusschers eerste boek Hydrhaga uit bij uitgeverij Ardor House. Nu, nog ruim tweeënhalf jaar later is haar derde boek verschenen en de vierde bijna klaar. “Ik ga ontzettend snel”, geeft ze toe. “Toen Hydrhaga nog niet uit was begon ik al aan het schrijven van Gebonden in Duister.”
“Tijdens het proces van redigeren met Jos Weijmer heb ik veel geleerd. Als je de eerste versie van Hydrhaga naast het boek legt is het heel anders geworden.” Alles wat ze tijdens dit proces heeft geleerd, heeft ze weer meegenomen tijdens het schrijven van Gebonden in Duister. “Het was sowieso een heel ander schrijfproces dan tijdens Hydrhaga. Die heb ik echt voor mezelf geschreven. Dus dan stop je er kleine verwijzingen in voor jezelf. Gebonden in Duister heb ik geschreven met de gedachte dat hij ook echt gelezen zou worden door andere mensen en dat is gewoon een hele andere insteek. Maar ik schrijf niet met het idee ‘wat zouden mensen willen lezen’, het moet wel leuk blijven.”
Wel is Ten Tusscher van mening dat ze zonder Hydrhaga nooit Gebonden in Duister had kunnen schrijven. “Omdat het echt een boek is wat ik voor mezelf heb geschreven, zit er veel van mezelf in. Nu ik dat eruit heb, kan ik helmaal opnieuw beginnen met een verhaal. Alle verwijzingen naar mezelf hoefden er niet meer in, want dat stond al in Hydrhaga.”
Ondertussen is Ten Tusscher ook al aan het nadenken over een vijfde boek. “Ik heb al stukken voor een vijfde boek klaar liggen zelfs. Ik kijk er al helemaal naar uit om straks weer helemaal opnieuw aan een nieuw verhaal te beginnen.”
(Stéphanie de Geus)

3 Comments

  1. […] Contact « Interview | Kim ten Tusscher: “Ik wil de ruimte nemen voor mijn verhalen” […]

  2. peter ybeles smit on January 5, 2011 at 21:25

    Leuk interview ! En ik ben een fan van Kim’s boeken !

  3. […] wedstrijd is inmiddels verlopen. Het interview kun je hier […]

Leave a Comment