Interview | Kim ten Tusscher “Het moet vanzelfsprekend zijn dat het verhaal af is”

Aanstaande zaterdag op de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens is voor het eerst Geboren in Licht te koop. Het boek is het afsluitende deel van de Lilith­-trilogie. Ter ere van het afsluiten van de trilogie stelde Kim ten Tusscher een verwijderde scene beschikbaar voor de lezers van Fantasyboeken.org

Kun je in het kort vertellen waar Geboren in Licht over gaat? Wat kunnen we verwachten?
De trilogie gaat over Lilith. Zij is een jonge vrouw die altijd in handen is geweest van een magiër en door hem is gebruikt als wapen in zijn heilige oorlog. De boeken gaan over haar zoektocht naar een beter leven en over de vraag of dat wel mogelijk is na alles wat zij in het verleden heeft meegemaakt en heeft moeten doen. Tegen de achtergrond speelt de oorlog tussen de Merzianen en de Jakobanen. Beide partijen willen haar inzetten om de overwinning te behalen.

Geboren in Licht gaat verder met dit verhaal. Dit deel richt zich weer meer op Lilith. Zij krijgt steeds meer hoop dat haar dromen zullen uitkomen, doordat ze twee personen ontmoet die onvoorwaardelijk aan haar kant staan. Zij geven haar de kracht om boven zichzelf uit te stijgen en met hen aan haar zijde keert Lilith terug. Haar keuze in de strijd die gaande is, heeft echter verstrekkende gevolgen voor de hele wereld.

Waarom is deze verwijderde scene eruit gegaan? En kun je er iets over vertellen?
De scene is oorspronkelijk wel geschreven om in het verhaal te komen, maar als je het stuk leest, zul je begrijpen waarom het er uit is gehaald. Het speelt zich af ver voor de periode die ik in de trilogie beschrijf. De scene stamt nog uit de tijd dat ik het verhaal al in Liliths jeugd wilde laten beginnen. Ik begreep echter al snel dat het verhaal zo veel te omvangrijk zou worden, dus heb ik onder andere deze scene er weer uitgehaald.
Het is wel heel nuttig geweest om deze en andere scenes te schrijven, want zo heb ik me een veel beter beeld kunnen vormen van mijn personages en is het voor mij veel duidelijker waarom zij op een bepaalde manier reageren.

Deze scene gaat over Liliths ouders, maar ze komt er zelf ook in voor. In Gebonden in Duister wordt deze gebeurtenis al aangehaald, maar dan vanuit Lilith. Nu ervaar je het vanuit Almor. De gebeurtenis heeft vader en dochter allebei gevormd en er wordt in Geboren in Licht veel naar verwezen. Deze verwijderde scene geeft dus net wat meer achtergrondinformatie aan de lezer.

Hoe lang ben je uiteindelijk met de hele trilogie bezig geweest? En hoe moeilijk was het om het echt los te laten nadat je ‘einde’ typte?
Ik type echt nooit ‘einde’ onder een verhaal, bedenk ik me nu. Een goed slot heeft dat ook niet nodig. Het moet vanzelfsprekend zijn dat het verhaal af is. Dat betekent dat alle belangrijke verhaallijnen zijn afgesloten en datgene waar het boek om draaide is opgelost of uit de weg geruimd.

Ik begon al met de Lilith-trilogie toen Hydrhaga bij de proeflezers lag en ben er al met al zes jaar mee bezig geweest. Dat is een lange tijd en het is moeilijk om Lilith en de anderen los te laten. Ik ben bijna dagelijks met dit verhaal bezig geweest en nu is het klaar. Ik hoef er niet meer over na te denken. Het kan niet meer veranderd worden. Een leegte wil ik het niet noemen, omdat ik nu druk ben met andere dingen, maar het is wel een vreemd gevoel.
Toch is het ook een opluchting. Nu kan ik eindelijk bezig met het volgende verhaal. Ik loop al jaren te roepen dat ik er zin in heb om daar mee bezig te gaan en nu mag het eindelijk van mijzelf.
En ik ben blij dat ik van Ferhdessar af ben. Hij heeft me af en toe hoofdpijn bezorgd, omdat ik hem zo’n lastig personage vond.

Wat is voor jou de mooiste herinnering aan de trilogie?
Het is moeilijk om hier een antwoord op te geven. Er zijn zoveel mooie momenten geweest en ik ben er van overtuigd dat er nog vele mooie momenten zullen volgen. Bijvoorbeeld de presentatie van Geboren in Licht op 28 april.

Ik ben er heel trots op dat dit verhaal echt is gaan leven. Niet alleen bij mij, maar ook bij de lezers. Dat blijkt wel uit de vele reacties die ik heb gekregen. Met de Lilith-trilogie heb ik een plaatsje binnen de Nederlandstalige fantasywereld veroverd. Ik heb er mijn eigen stempel op kunnen drukken en dat heeft goed uitgepakt.

Wat heb je geleerd van het schrijven van de boeken?
Wat een enorme uitdaging was, was om personages te creëren die niet goed of slecht zijn, maar allebei in zich hebben. Het is makkelijk om de hoofdpersoon tot de held te maken en haar tegenspeler tot de ultieme rotzak, maar ik wilde een verhaal schrijven waarin de lezers zelf mogen beslissen aan welke kant zij staan. Een verhaal dat je uitdaagt om steeds weer over je standpunt na te denken.
Als ik kijk naar de reacties die ik op de Lilith-trilogie krijg, dan denk ik dat het me wel is gelukt. Ik hoor vaak dat iemand tijdens het lezen van standpunt verandert. Wat me hielp was een hoofdpersoon die niet het vriendelijkste karakter heeft en een tegenstander die de wereld eigenlijk wil redden, maar dat niet op een fijne manier doet.
Wat me ook hielp was een tv-interview met auteur Vonne van der Meer. Zij stelde dat je als schrijver geen oordeel over je personages mag hebben. En zo is het maar net. Eigenlijk heb ik geprobeerd om zo objectief mogelijk de verhalen van mijn personages op te schrijven. Niemand zal van zichzelf zeggen dat hij of zij slecht is, dus dat gebeurt in mijn verhaal ook niet. Als er een oordeel naar voren komt dan is dat afkomstig van het personage zelf of van een ander karakter. Zo kan ik me heel goed voorstellen dat je in Gebonden in Duister denkt dat Kasimirh een vreselijke kerel is. Je beziet zijn daden namelijk vanuit Lilith, een van zijn slachtoffers. Hopelijk krijg je toch meer begrip voor hem als ik Kasimirh zelf aan het woord laat en je meer leert over zijn motivaties en achtergrond, maar ook zijn overtuiging en zijn twijfels.

Wat kunnen we hierna van je verwachten?
Er ligt dus al lang een project te wachten. Er zijn zelfs al hoofdstukken klaar. Dit verhaal speelt zich eerder af dan de Lilith-trilogie en gaat over Margal. Zij is de Godin die in de trilogie slechts op de achtergrond een rol speelt en die verantwoordelijk is voor de zuiveringen van onder andere Seraph en Ghalatea.
Het wordt weer een uitdagend verhaal om te schrijven, waarvoor ik helemaal in de huid van Margal moet kruipen. Daarnaast is er een grote rol weggelegd voor haar man en haar zoon. Meer verklap ik niet over dit project.

Maar dat is niet het enige. Dit jaar komt Hydrhaga ook in het Engels uit. Ik ben erg benieuwd hoe mijn verhalen het in het buitenland zullen doen.

Wil je meer weten over Kim? Lees dan het interview we we eerder met Kim hadden!

Klik hier om de verwijderde scene te lezen.

Geboren in Licht wordt op 28 april officieel gepresenteerd in Cinema Hengelo tussen 12.00 en 15.00. Naast de gebruikelijke toespraken en een stukje voorlezen, wil Kim iedereen trakteren op de film Born of Hope. Aan deze Engelse productie heb ik meegewerkt als rekwisietenmaker, kostuummaker en setdresser. 28 april zal de eerste keer zijn dat deze Lord of the Rings fanfilm op groot doek zal worden vertoond in Nederland.

 

1 Comment

  1. Kim ten Tusscher on April 18, 2012 at 16:37

    Ik wil daar nog even aan toevoegen dat iedereen is uitgenodigd om naar de presentatie van Geboren in Licht en de vertoning van Born of Hope te komen. Het is gratis voor iedereen die op de gastenlijst staat. Hoe kom je daar op? Door mij een email te sturen.

    Misschien tot 28 april!
    Groeten Kim
    mail@kimtentusscher.com

Leave a Comment