Interview | Kelly van der Laan: “Al mijn personages zijn mijn baby’s”

In april verscheen ze ineens uit het niets: Kelly van der Laan. Ze won niet alleen de schrijfwedstrijd Fantastels, maar debuteerde ook met Stof en Schitteringen, het eerste deel van een tweeluik bij uitgeverij Zilverbron. Fantasyboeken.org kreeg de kans om met haar te praten over haar succes. “Blijkbaar vinden mensen mijn wereld leuk.”

Kelly van der LaanMet haar roodgeverfde haar is de 34-jarige Kelly van der Laan een opvallende verschijning. Met veel enthousiasme en anglicismen praat ze over haar werk, het schrijven en haar tweeluik. “Natuurlijk schreef ik al voordat ik kon praten”, grapt Kelly. “Nee, ik wilde wel altijd al schrijven en vanaf het moment dat ik het kon, ben ik er nooit mee opgehouden. Opstellen waren mijn favoriete vak, en vanaf mijn twaalfde had mijn vader zo’n DOScomputer, met Wordperfect erop. Ik leerde mezelf erop typen.” Oorspronkelijk komt Kelly uit West-Friesland, nu woont ze in Den Haag en werkt ze als softwaretrainer.

Naast haar werk bleef Kelly fanatiek doorschrijven. “Ik schreef van alles, van drama tot horror, tot fantasy tot SF. Waar ik zin in heb. Ik vind genres zo’n bullshit. Stof en Schitteringen staat nu aangeduid als thriller, of sciencefiction, maar ik zie het meer als een thriller in een moderne fantasy setting. Ik vind het moeilijk om in genres te schrijven. Het gaat mij om het verhaal.” Stof en Schitteringen verhaalt van een wereld waarin zowel wetenschap als magie onderdeel van het dagelijks leven zijn. Wanneer Joy Harting op de snelweg instapt bij een lift, beseft ze niet dat ze betrokken wordt bij een wilde klopjacht rondom de Lentagon, het krachtigste massavernietigingswapen dat ooit bestaan heeft.

Epische dromen
“Het idee, en dit klinkt heel corny, heb ik gedroomd”, vertelt Kelly. “Ik heb soms heel epische dromen, vooral op vakantie. Ik droomde dat een magiër naar huis reisde om haar broertje te redden, die in een revolutie zat en een magisch object had gestolen. Ik schreef er een kort verhaal over en dat werd in het 24ste nummer van Pure Fantasy geplaatst. Daar kwamen zulke leuke reacties op, mensen vonden mijn wereld blijkbaar leuk, dus ik wilde weten hoe het verder ging. Dit korte verhaal werd uiteindelijk de proloog van Stof en Schitteringen.” Kelly stuurde haar verhaal naar de manuscriptenwedstrijd van Luitingh, maar hoewel ze niet door de voorronde heen kwam, raakte ze wel in gesprek met Cocky van Dijk van uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron en die wilde het uitgeven.

Stof en Schitteringen kwam uit in april, vlak daarvoor hoorde Kelly dat ze Fantastels had gewonnen met het verhaal Roze Water. “Het was mijn derde deelname aan Fantastels en na twee top tien noteringen nu opeens een winst”, vertelt ze. “Roze Water vertelt van een stad in een plaag en de dingen die je doet voor de mensen die je liefhebt. Ik kreeg dat idee ook dankzij een droom, twaalf dagen voor de deadline en ik dacht niet dat ik hoog zou eindigen. Ik ben nogal van de anglicismes en die had ik er te weinig uit kunnen halen. Maar daar las de jury doorheen. Ze vonden het morele dilemma mooi.”

9200000026848224Genoeg stof voor verhalen
Het vervolg op Stof en Schitteringen, Bloed en Scherven is ondertussen naar de redactie verzonden en komt begin 2015 uit. “Daarnaast wil ik melden dat er nog een volgend deel aan gaat komen”, mailt Kelly nog na het interview. “Dit wordt een prequel van dit tweeluik, dat verhaald van de oorlog tussen Parsia en Jediah zo’n vijftig jaar ervoor.” In elk geval zijn er genoeg ideeën. “Ik heb nog een mooi dramaplot liggen, dat zich afspeelt in Den Haag. Verder schrijf ik samen keiharde dystopische sciencefiction met een vriendin. Daarnaast heb ik nog een godenplot, maar dat is echt toekomstmuziek.”

De meeste recensies van Stof en Schitteringen tot nu toe zijn positief, waaronder die van Fantasyboeken.org. “Ik schijt echt zeven kleuren bagger als het gaat om die recensies”, geeft Kelly toe. “Tot dusver so far so good, maar je hebt echt jouw kindjes, jouw personages en die gaan de wijde wereld in en mensen hebben daar een mening over. Daar kan je niets aan doen en dat moet je loslaten. Waarschijnlijk denk ik over vijf jaar, oh my god, dat kan beter, maar nu is het het beste dat ik kan. Ik hoop dat mensen ervan genieten en dat ze mijn personages waarderen, zelfs al zijn ze het niet met hen eens.”
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment