Interview | Jen Minkman: “Ik ben nooit bang geweest om nieuwe dingen uit te vinden”

Jen Minkman (1978) is een rasechte veelschrijver. Ze bracht een chicklit en een paranormal romance-boek uit bij uitgeverij Ellessy, bij Storm Publishers verscheen haar boek De Jongen en het Woud. Andere werken verschenen reeds in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Chinees en Afrikaans. Onlangs kwam haar korte verhaal Het Eiland terecht in de dystopia-bundel In Opstand. Inmiddels maakt het verhaal deel uit van een serie, die in het Engels reeds verkrijgbaar is.

author pic 2Schaduw van de Tijd was mijn eerste boek”, vertelt Minkman. “Ik heb het misschien wel zes keer herschreven. Maar het kwam als tweede uit. Mijn uitgever wilde graag een chicklit van me hebben. Dat werd Back to school! Mijn zus was mijn proeflezer en zij wilde telkens weten hoe het verder ging. Dat zorgt er wel voor dat je doorschrijft.”
Jen Minkman vertelt vol vuur over haar schrijverschap, over haar ervaringen met uitgeverijen en de manier waarop ze haar boeken vooral zelf aan de man brengt. “Ik kwam op een Engelstalig forum terecht waar mensen tips met elkaar uitwisselen. Zo kwam ik bij een bureau terecht waar je klussen kunt aanbieden om van je boek een luisterboek te maken. Ik ben er een soort van verslaafd aan geraakt: er zijn inmiddels vijf luisterboeken van mijn hand verschenen, en een dichtbundel. Maar de markt is er in Nederland niet echt naar. Er zijn niet veel manieren om het hier aan de man te brengen.”

Schaduw van de Tijd gaat over Hannah en haar broer Ben die naar Arizona op vakantie gaan. In het Navajo-reservaat komen ze Josh tegen, een jeugdvriend van Ben. Hannah wordt tot over oren verliefd op Josh. Ze begint echter ook rare dromen te krijgen over het verleden van de Navajo’s, waarin Josh een terugkerende rol speelt. Jen Minkman noemt het fenomeen een paranormal romance-verhaal. “Het is meer romantisch dan andere dingen, en qua thema een Young Adult-verhaal ondanks dat de personages al wat ouder zijn. Ik heb er heel veel research voor gedaan, maar al die informatie heb ik er later weer uit moeten halen omdat het de vaart uit het verhaal haalde. Ik heb het echter wel op de site geplaatst, voor wie er interesse in heeft.”

9200000031841245Na Schaduw van de Tijd zag ze de Dystopia- schrijfwedstrijd voorbij komen op young-adults.nl. “Ik weet nog dat ik dacht: dat lijkt me een leuk genre om in te schrijven! Het heeft een hoog ‘what if’- gehalte, geeft je de mogelijkheid om erover na te denken waarom de wereld is zoals hij nu is.’
Het Eiland gaat over een groep kinderen die gestrand zijn op een eiland, en die micro-maatschappij hebben gesticht gebaseerd op een zeker Boek. Minkman geeft aan ‘wel geïnteresseerd te zijn in religie, maar niet religieus te zijn’. “Dat wil zeggen: ik geloof heel veel, maar ik hoor nergens bij. Ik heb het verhaal van Het Eiland ook in het Engels vertaald en daar stuitte ik op tegenstand. Mensen dachten dat ik een satire wilde schrijven op religie. Dat was juist helemaal niet zo: ik ben er juist in geïnteresseerd hoe religie ontstaat. De mensen van het Eiland putten wel degelijk kracht uit hun vorm van geloof, dus in die zin zit er een kern van waarheid in. En is het nodig dat dingen altijd ‘waar’ zijn, om er kracht uit te kunnen putten? Ik denk van niet.’

Het Eiland kreeg een vervolg, en ten slotte zelfs een deel drie. “Ik kreeg veel wisselende reacties op Goodreads: de ene helft vind het verhaal erg goed, de andere helft vind het vreselijk. Uiteindelijk kreeg ik ook veel vragen over hoe het verder ging – ik was door de wedstrijd natuurlijk gebonden aan maximaal twintigduizend woorden en daardoor kon ik de andere kant van Het Eiland niet uitwerken. Aan de ene kant heb je de Ongelovigen, aan de andere kant de Dwazen, en de geschiedenis van de Dwazen kwam helemaal niet aan bod. In deel drie gaan we naar het vasteland, om te kijken wat daar gebeurd is.
Minkman is gewoonlijk niet iemand die in series schrijft: “Ik ben meer van de stand-alone boeken. Hoewel ik tegenwoordig wel vaak een proloog schrijf, of een kort verhaal dat vooraf gaat aan het boek.’ Ze grinnikt. ‘Dat is wel een beetje valsspelen.’
Behalve prologen en extra scenes, is er ook muziek te vinden op de website van Jen. “Muziek speelt een grote rol in al mijn boeken,’ vertelt ze. ‘Behalve in Het Eiland. Ik vind het belangrijk dat mijn personage op een creatieve manier haar emoties kan uiten. Ik was zelf benieuwd hoe die muziek zou klinken en heb het geschreven – ik speel piano, gitaar en viool. Toen vond ik het ook leuk om dat voor mijn lezers toegankelijk te maken.”

“Ik schrijf graag boeken die ik zelf ook zou willen lezen. Ik vind het leuk om de chemie tussen mensen te beschrijven en dat geloofwaardig te maken. Er moet wel een conflict zijn – anders is het niet leuk om te lezen – maar ook dat moet geloofwaardig opgelost worden. Ik weet niet waarom ik zo graag romantische verhalen schrijf. Ik denk dat ik zelf een romanticus ben. Ik vind ook genres mixen leuk – hoewel die markt alweer erg verzadigd is op dat punt in het buitenland. Ik heb nog heel wat plannen: sciencefiction, fantasy, een spinoff van Het Eiland dat zich op het vasteland afspeelt en nog veel meer. Met literatuur heb ik niet zoveel, hoewel…” En vol enthousiasme begint ze te vertellen over een boek dat ze onlangs gelezen heeft.
(Rianne Werring)

Leave a Comment