Interview | Anton Wolvekamp – “Atlantis staat in mijn boeken voor hoop”

Anton Wolvekamp (1976) studeerde na de PABO enige tijd aan het conservatorium in Tilburg, waar hij musicals begon te schrijven. Van zijn hand zijn er inmiddels bijna twintig verschenen, die worden uitgevoerd op vele scholen in binnen- en buitenland. In 2008 voltooide hij zijn eerste manuscript: Vlucht uit Atlantis. In 2013 verscheen Kinderen van Atlantis 1: Lotgenoten bij Zilverspoor. Het boek werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs 2014.

73a43aff22-auteur_antonwolvekamp_webHet eerste deel van Kinderen van Atlantis was je debuut als kinderboekenschrijver. Heb je tips voor beginnende of aspirantschrijvers?
Volg je droom en geef niet op. Wees origineel en laat je fantasie de vrije loop. Schrappen kan later altijd (en is onvermijdelijk). Als je manuscript af is, laat het dan lezen aan anderen en neem kritiek serieus. Ga ermee aan de slag, je boek wordt er echt beter van!

Je hebt inmiddels twee boeken over Atlantis uitgebracht. Wat betekent Atlantis voor jou dat je dit mythische Verloren Rijk als achtergrond voor je boeken koos?
Van alle mythische verhalen en plekken waarvan ik heb gehoord, spreekt Atlantis me het meeste aan. Het zegt iets over de tijd waarin wij nu leven en het geeft ons de kans om het beter te gaan doen – althans, zo ga ik ermee om in mijn boeken. Atlantis is en blijft uiteraard ongrijpbaar: niemand weet zeker of het er ooit was. Er zijn (pseudo-)wetenschappers die met allerhande theorieën ons ervan proberen te overtuigen dat het legendarische, bovenmatig ontwikkelde rijk echt heeft bestaan. Mij interesseert dat eerlijk gezegd niet zo. Atlantis staat in mijn boeken voor meer dan enkel een legende. Atlantis staat in mijn boeken voor hoop.

Kinderen van Atlantis 1Heb je de verhaallijn van de Kinderen van Atlantis-serie al helemaal uitgedacht, of kijk je waar het verhaal je brengt? En hoever ben je met het schrijven van de serie?
Inmiddels ben ik begonnen aan deel drie van de trilogie, getiteld Erfgenaam. Het is niet zo dat alles al vaststaat, het concept staat al wel. Voor ik begin te schrijven zet ik de grote lijnen op papier, de hoofdstuktitels en wat er moet gebeuren om zo goed mogelijk naar het einde – dat ik zo ongeveer wel in mijn hoofd heb zitten – toe te schrijven.

Zijn er nog meer verhalen waar je op dit moment aan schrijft, of die je uiteindelijk aan het papier toe zou willen vertrouwen?
Mijn hoofd zit altijd vol verhalen en ideeën, waarvan ik er al veel enigszins heb uitgewerkt. Soms is het niet meer dan een titel, een andere keer staat er een complete musical in de steigers. Zo ben ik nu aan het nadenken over een nieuwe fantasytrilogie, voor jong-volwassenen of adolescenten.
Nadat het niet zo wilde vlotten met het aan de man brengen van mijn eerste manuscript, heb ik een compleet ander jeugdboek geschreven. Dat ligt hier op de plank stof te vangen. Wie weet of het nog eens uitgegeven wordt…

Je bent muziekdocent op een basisschool en schrijft boeken voor kinderen. In hoeverre inspireert je werk je bij het schrijven?
Ik ben al vijftien jaar leerkracht en werk voornamelijk in groep 8. Kinderen in die leeftijdsgroep maken zo’n enorme ontwikkeling door, dat inspireert mij. Op die leeftijd denk je dat dromen kunnen uitkomen. En het mooie is dat ik ze inmiddels met een grote glimlach op mijn gezicht kan zeggen dat het ook echt zo is!
De ideeën komen niet vanuit of door de kinderen. Waar dan wel vandaan? Overal en nergens.

Je hebt een groot aantal musicals op je naam staan. Wat is het grote verschil tussen het schrijven van een boek en het schrijven van een musical?
Voornamelijk de muziek. Voor beiden gelden namelijk min of meer dezelfde wetten. Het begint met een goed verhaal. Wat een goed verhaal is? Daar zijn al heel veel boeken over geschreven. Laat ik hier volstaan met te zeggen dat het thema en de urgentie – waarom moet dit verhaal nu verteld worden? – van groot belang zijn.
Wel is het zo dat de muziek het geheel naar een hoger plan kan trekken. Waar een goed boek je meeneemt in een fascinerende droom, daar raakt muziek mij soms in het diepste van mijn wezen. Daarom houd ik over het algemeen ook zo van musical.

DwaallichtLigt je hart meer bij de musicals of bij de boeken? En waarom?
Ik zou niet (meer) kunnen kiezen. Bij het schrijven van boeken is het waanzinnig om een wereld te creëren, karakters uit te diepen en te laten ontwikkelen en te spelen met alle ideeën die in je opkomen. Zeker waar het, zoals in mijn geval, een trilogie betreft.
Wanneer ik musicals schrijf, houd ik nog strikter vast aan het concept: de basis waaruit ik werk, zodat ik weet dat het eindproduct – de musical – klopt. En het is kicken als je een melodie bedenkt waar je zelf al van geniet!

Op je website is te lezen dat J.R.R. Tolkien en Raymond E. Feist tot je favoriete schrijvers behoren. Hebben hun verhalen jouw verhalen beïnvloed, of de manier waarop je ze schrijft?
In de Ban van de Ring was het eerste serieuze fantasywerk dat ik heb gelezen. Maar het zijn de lotgevallen van Puc en Tomas uit de boeken van Feist die mij het meest hebben geïnspireerd. Met name de wijze waarop Feist cliffhangers schrijft en altijd weer een nieuw en groter mysterie weet te creëren, daar waar je als lezer al dacht te weten hoe het nou precies zit. Daar geniet ik van. Het verhaal is nooit afgelopen.

Stel dat je samen zou kunnen werken met een willekeurige schrijver. Wie zou dat zijn en waarom?
Als het gaat om samen een boek schrijven, dan kom ik die persoon vanzelf wel een keer tegen. Of niet. Dan moet er iets magisch gebeuren, een vonk die overspringt. Ik werk nu al samen met mijn redacteur Cocky van Dijk en uitgever Jos Weijmer: ze helpen mee om mijn werk gestalte te geven, vertrouwen te hebben in mijn kunnen en er net als mijn lezers voor te zorgen dat ik alleen maar meer wil gaan schrijven.

Leave a Comment