Interview | An Janssens “Ik had bijna niet meegedaan aan de wedstrijd”

In 2013 kwam An Janssens eerste boek, Drakenkoningin, uit. Het boek is het eerste deel van een trilogie. Met het boek won Janssens de manuscriptwedstrijd van uitgeverij Luitingh Sijthoff en Magic Tales. Inmiddels schrijft ze hard aan het vervolg dat later dit jaar verwacht wordt.

SAMSUNG“Het grappige is dat ik bijna niet mee gedaan had aan de wedstrijd”, vertelt de Belgische Janssens. “Ik had al een ander manuscript liggen, maar het paste niet in de voorwaarden van de wedstrijd, dus ik zou het gewoon maar laten schieten. Ineens kreeg ik toch een idee en heb ik heel last minute dit boek geschreven.”
Dat ze zou winnen kwam helemaal onverwacht. “Ik had echt geen idee! Maar toen kwam ik als een van de laatste binnen en zei Cocky van Dijk (van Magic Tales, red.): ‘Ah, jij bent An Janssens, ga maar vooraan zitten, daar is nog een plekje’.” Ze vertelt het lachend. “En toen had ik wel al een idee dat ik hoog geëindigd was, maar dat ik zou winnen had ik nooit verwacht. Een van de commentaren van de jury was dat het gewonnen had omdat het geen klassiek verhaal is. Daardoor viel het op.”
Nu is haar boek inmiddels ruim anderhalf jaar uit en het tweede deel van de trilogie – Drakenkoning – is sinds november uit. “Ik heb heel veel geleerd van de redactie over Drakenkoningin. Sterker nog, daar heb ik echt leren schrijven. Ik schrijf nu veel vlottere zinnen. Ik heb ook nooit schrijfcursussen gevolgd en ik schreef dus ook echt voor mezelf. Van het redactieproces heb ik heel veel geleerd.”

Personages
Toch waren er geluiden dat de personages in het boek wat oppervlakkig bleven. “Dat kan ik me heel goed voorstellen”, zeg Janssens. “Ik heb ook echt in Drakenkoning geprobeerd mijn personages meer diepgang te geven en er extra lagen in te verwerken. De feedback van de redacteur heeft hier ook heel erg in geholpen. Deel twee is nu af en ik ben inmiddels ook bezig met het schrijven van deel drie. Daarin merk ik dit nog veel sterker. Daarnaast ben ik echt veel bondiger gaan schrijven.”
Dat het een trilogie zou worden, wist Janssens al meteen. “Eerst wilde de uitgever er liever een tweeluik van maken, maar toen moest ik zoveel in dat tweede boek stoppen… Dat werkte gewoon niet. Daarnaast loopt het tweede boek in dezelfde tijd als het eerste deel. Alleen deze keer draait het verhaal om de blonde tovenaar die een paar keer in Drakenkoningin voorkwam. Dus het was voor mij niet logisch om het tweede en derde boek samen te voegen.”

Het was voor Janssens wel even wennen om te schrijven, wetend dat het boek uitgegeven zou worden. Maar gelukkig heeft ze altijd en overal inspiratie om verder te schrijven, zoals tijdens het rijden in de auto. “Ik schrijf ook rustig op mijn mobiel verder als ik op een vriendin sta te wachten”, lacht ze. In het dagelijks leven is Janssens business analist, maar van fantasy heeft ze altijd gehouden. “Ik kan me ook niet bedenken dat ik er ooit over nagedacht heb om iets anders te lezen dan fantasy. Daarom was de keus ook zo makkelijk om dit verhaal te schrijven. De wedstrijd vroeg om een fantasyverhaal te schrijven dat de klassieke elementen gebruikte, dat paste dus helemaal bij mij”, aldus Janssens. “Ik was al eens eerder aan een verhaal begonnen, over Engelen. Dat is iets wat nu tijdelijk stil ligt tot de trilogie klaar is, maar het is zeker wel iets wat ik weer wil gaan oppakken, want het verhaal speelt nog steeds door mijn hoofd.” Het moge dan ook duidelijk zijn dat ze nog lang niet uitgeschreven is.
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment