Interview | Alyson Noël

alyson-noel-press2 Iedereen die dol is op romantische fantasy kent haar wel: Alyson Noël. Deze Amerikaanse wist miljoenen lezers te boeien met haar serie De Onsterfelijken. Nu promoot ze haar laatste serie: De Soulseekers.In Nederland is daar nu net het tweede deel, Echo, van uit.

In het hotel heeft Alyson Noël zich rustig in een stoel geïnstalleerd. Ze heeft al een lange booktour door Europa achter de rug. “Dit is een heel andere kant van de ‘business’”, vertelt ze. “Het is wel een groot verschil tussen achter je computer zitten en schrijven en dan ineens de wereld rondreizen om je boek te promoten. Ik vind dat gedeelte van het boekproces super.” Ze heeft al meerdere landen aangedaan en is nog onderweg. Logisch, want haar boeken zijn vertaald in 37 talen en worden verkocht in 50 landen. “Ik had nooit verwacht dat iemand bijvoorbeeld in Rusland mijn boek zou lezen en het mooi zou vinden,” vertelt ze. “Dat is een bijna surreële ervaring!”

Het begin
Maar voordat haar boeken over de hele wereld gingen, heeft Noël een lange weg afgelegd. “Ik wilde vanaf mijn twaalfde schrijver worden, maar dat zat er toen niet in. Ik had aardig wat financiële problemen toen ik opgroeide. Ik moest altijd werken om het hoofd boven water te houden. Pas na 9/11 besloot ik serieus te gaan schrijven. Ik werkte als stewardess in New York en ik besefte dat mijn werk nooit meer hetzelfde zou zijn. 9/11 was voor veel Amerikanen het moment om hun leven te evalueren. Ik realiseerde me dat ik al sinds mijn jeugd een droom had en dat ik er niets aan gedaan had om die uit te laten komen. Ik wilde geen tijd meer verspillen. Het duurde nog jaren voordat mijn eerste boek werd gepubliceerd in 2005. Ik ben zoveel keren afgewezen, maar ik dacht: Je kan me nu afwijzen, maar niet voor eeuwig.” Nadat Noël een uitgever had gevonden, had ze niet meteen succes. “Pas mijn achtste boek werd een succes. Mijn eerste zeven boeken deden het redelijk, maar Evermore kwam pas bovenaan de bestsellerlijsten.”

Soul seekers
In de Onsterfelijken schreef Noël over reïncarnatie, onsterfelijken, chakra’s en energie. In de Soul Seekers legt ze de nadruk op sjamanisme en totems. “In beide series komt er magie en romantiek voor, maar dit is een nieuwe wereld met nieuwe personages en een nieuwe mythologie,” legt Noël uit. “Elke serie is anders, al neem je vaak wel je fans van de eerste reeks mee. Ik ben blij dat de meeste reacties tot nu toe positief zijn. Ze lijken deze nieuwe reis met mij echt leuk te vinden. Al zijn er altijd nog lezers die heel graag willen dat je oude serie verder gaat, met dezelfde personages. Voor mij stopte de Onsterfelijken precies op het moment dat ik me had voorgenomen. Voorlopig ga ik niets meer schrijven over Ever en Damen. Ze zijn door zulke zware tijden gegaan en als ik nog een boek zou schrijven, dan zou ik ze nog meer problemen moeten geven. Ik laat ze nu liever met rust.”

Onderzoek
imagesWaar veel schrijvers de boeken induiken om inspiratie te vinden voor een verhaal, pakt Noël het anders aan. “Al mijn boeken zijn gebaseerd op bestaande mythologie. Ik wil er alles over leren wat ik kan leren. Zo probeer ik het verhaal zo echt en herkenbaar mogelijk te maken. Voor de Onsterfelijken liet ik me bijvoorbeeld hypnotiseren en kreeg regressietherapie. Zo kwam ik bij sjamanisme. Ik bedacht me, daar wil ik een serie over schrijven. Ik deed een introductiecursus bij een vrouwelijke sjamaan. Zo reisde ik naar de Nederwereld, waar ik mijn totem ontmoette. Net zoals Daire doet in Bestemming. Ik mag alleen niet vertellen wat mijn totem is. Ik wilde graag de Raaf hebben, maar die kreeg ik niet, dus gaf ik hem aan Daire. Ik gebruik veel van deze ervaringen in mijn verhalen. Het kan net zo goed zijn dat ik me alles inbeeld, maar zo’n ervaring zorgt er wel voor dat ik het realistisch kan omschrijven.”

Romantiek
De kern van veel van Noëls verhalen, is de liefde. “Ik denk ook dat liefde de meest krachtige bron is in het universum,” vertelt Noël. “Het kan helen, het verenigt, liefde zal nooit echt sterven. Voordat ik begon met de Onsterfelijken, ging ik door een rouwperiode. Ik verloor meerdere geliefden en toen verloor ik bijna mijn man aan leukemie. Dat inspireerde me om die serie te schrijven. Een geliefde verliezen is de pijnlijkste ervaring die je je kan voorstellen. Er zit een gat in je leven dat nooit meer gevuld kan worden, maar de liefde die je met ze deelde, zal nooit verdwijnen. Het lichaam sterft, maar de ziel is voor eeuwig. Liefde is de kern van wat we doen. Dat is de reden dat mensen romantische verhalen lezen. We leven in een getroebleerde wereld en romantische fantasy is echt een ontsnapping van onze alledaagse problemen. Er is altijd wel een onderliggende boodschap in mijn boeken en ik hoop dat mensen zich daardoor gesteund voelen. Bij signeersessies van de Onsterfelijken krijg ik regelmatig mensen die mij vertellen dat het boek ze hielp om over het verlies van een geliefde heen te komen. Dat betekent veel voor me, omdat ik met dit boek ook mijn verlies verwerkte. Het is fijn dat het mij hielp, maar nog fijner om te horen dat het anderen ook hielp.”

Plannen
Op dit moment is Noël bezig met het laatste deel in de vierdelige serie van Soul Seekers: Horizon. In Amerika is deel 3, Mystic net uit. “Het is wel bijzonder om een serie af te ronden,” zegt Noël. “Je bent zo lang bezig met je personages en dan moet je ze ineens loslaten. Het zijn als goede vrienden die ineens verdwijnen. Het voordeel is wel dat je dan tijd hebt voor een nieuwe serie. Niets is opwindender dan een nieuw idee. Ik heb genoeg ideeën voor een volgend boek. Ten eerste ben ik van plan om een boek over kerstmis te schrijven. Daarnaast heb ik nu vijf verschillende ideeën voor boeken in mijn hoofd. Twee voor volwassenen en drie voor jongeren. En ik heb werkelijk geen idee welk idee gaat winnen. Ik ben benieuwd.”
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment