Interview | Adrian Stone “Als ik bij iemand kom, kijk ik altijd even in de boekenkast”

In september verscheen Adrian Stone’s vierde boek Rune bij uitgeverij Luitingh. Stone is een van de drie Nederlandse auteurs die door Luitingh wordt uitgegeven. Rune is het eerste deel van een tweeluik, maar speelt zich af in dezelfde wereld als zijn Duivel-trilogie. Dit was niet vooraf zo gepland. “Ik kreeg het idee voor Rune pas aan het einde van de trilogie.”

“Ik plan mijn verhalen niet met een storyboard, maar laat het organisch ontwikkelen. Daarom heb ik ook altijd maar een globaal idee van het einde van het boek en laat ik me door de personages verrassen. Dat vind ik veel leuker dan het plot van te voren helemaal uitwerken. Op die manier heb ik ook weinig last van een writersblock, ik laat het verhaal gewoon gebeuren. Zo kreeg ik bijvoorbeeld pas aan het einde van Ziel van de Duivel het idee voor Rune. Daarnaast heb ik ook veel aan de input van mijn vijf meelezers.”
Voor hem is het dan ook belangrijk dat het schrijven leuk blijft, dat zorgt voor hem voor de kwaliteit van zijn boeken. “Mensen verwachten kwaliteit, en ze verwachten dat elke boek beter is dan het vorige. Dat verwacht ik van mezelf ook. Ik ben, waarschijnlijk dankzij de financiële wereld, heel kritisch naar mezelf en mijn werk. Toch merk ik dat ik steeds beter ben gaan schrijven, dat merk ik bijvoorbeeld aan Rune. Maar op een gegeven moment kom je op een punt dat je niet beter gaat schrijven. Dat punt heb ik nu bereikt met mijn financiële columns, beter dan dit wordt het niet. Het enige waar je op zo’n moment dan op achteruit kunt gaan, is inspiratie. De lezer verwacht namelijk dat je een bepaald niveau vasthoudt.” Door niet alles vooruit te plannen en zich met één boek tegelijk tegen te houden hoopt hij dit niveau vast te houden. “Ik ben gewoon bezig om van het boek, waaraan ik nu werk, eerst een goed boek te maken, de volgende komt daarna pas.”

Uitgeven
“In eerste instantie ben ik begonnen met Profeet van de Duivel als POD. Ik zie dat eigenlijk als auditie doen, je kunstje laten zien. Daarvan zijn er toch een stuk of duizend verkocht op beurzen en dergelijke. Ik zat toen al wel ‘in the picture’ bij Luitingh, maar die deden toen nog niets met Nederlandse auteurs en vonden het risico te groot. Ik heb toen zelf heel veel werk gedaan om die POD-boeken verkocht te krijgen. Ik heb zo’n tweehonderd boekhandels gebeld om te vragen of mijn boek in de winkel mocht komen liggen. Ik heb toen ook een aantal goede recensies gehad, waaronder in Pure Fantasy. Ondertussen ben ik gewoon doorgegaan met schrijven aan het volgende deel, Zoon van de Duivel. Ik denk dat dat, samen met de recensies doorslaggevend is geweest voor Luitingh.”
Adrian Stone is ondertussen niet de enige Nederlandse auteur die gepubliceerd is bij Luitingh. Ook Thomas Olde Heuvelt en Jack Lance geven hun boeken uit bij Luitingh. “Het is heel opvallend, we alle drie onze boeken uitgeven bij dezelfde uitgeverij, maar allemaal in een net ander genre. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je kwaliteiten hebt die opvallen.”
“We zijn dus alle drie doorgedrongen in het bolwerk, maar dat betekent niet dat het daardoor makkelijk is. De criteria blijven erg hoog, maar het is zeker niet onmogelijk om bij een grote uitgeverij te publiceren.” Daarnaast komt er nu nog bij dat de boekenwereld het niet makkelijk heeft. Zo zie je bijvoorbeeld dat boeken twee keer uitgegeven worden, bijvoorbeeld in pockets. “Je ziet ook het aantal nieuwe boeken teruglopen. Wat dat betreft zijn de e-boeken een kans, maar tegelijk ook een bedreiging door de illegale downloads”, meent Stone.
Rune is ook beschikbaar als e-boek, maar Stone zelf is niet zo gek op de e-boeken. “Geef mij maar een echt boek”, lacht hij. “Als ik bij iemand kom, kijk ik altijd even in de boekenkast, dat zegt heel veel over een mens. Nu met al die e-booken heb je dat veel minder.”
En wat zien we dan als we bij Adrian Stone in de boekenkast kijken? “Mijn boekenkast staat ongeveer voor tachtig procent vol met fantasyboeken. Ik lees al van jongs af aan fantasy en toen jonger was, las ik ook vrij veel science fiction. Ik hou ervan om weg te dromen bij een verhaal en ben altijd een beetje een dromertje geweest.”
“De meeste fantasyboeken die je bij mij in de kast vindt hebben een kaart. Ik vind kaarten heel belangrijk en vind het ook fijn om terug te bladen om te zien waar een plaats zich bevindt. Daarom zou ik ook niet snel een boek zonder kaart kopen. Verder vind je bij mij in de kast historische romans en spirituele boeken.”
En de spiritualiteit is ook terug te vinden in Stone’s eigen boeken. “Ik ben op veel spirituele plaatsen geweest, zoals de geboorte grot van Jezus in Bethlehem en tempels in Egypte. Op dat soort plaatsen kun je de energie gewoon voelen. Ik twijfel er ook niet aan dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat was voor mij ook de trigger om te gaan schrijven over het kanaliseren van energie. Het was voor mij een samenkomen van interesses. Daarnaast had ik al van jongs af aan een voorliefde voor fantasy, want ik speelde ook al vanaf 1979 Dungeons & Dragons.” Alles gecombineerd is het ook niet verwonderlijk dat de naam Marak, Stones hoofdpersoon uit de Duivel-trilogie een anagram is voor karma.
“In het tweede deel van Rune zitten ook meer spirituele bespiegelingen, naast een forse dosis spanning en actie. Maar daar ben ik nog steeds mee bezig. Ik ben nu ongeveer op een derde en de deadline ligt ongeveer eind maart.”
(Stéphanie de Geus)

2 Comments

  1. Cathinca on November 23, 2011 at 14:40

    Superleuk interview.:D Ik vind het wel grappig, als ik bij iemand kom heb ik ook de neiging om meteen in andermans boekenkast te gaan snuffelen.

    Leuk om te lezen.:D
    Groetjes,

    Cathinca

  2. […] (Hint, het goede antwoord is terug te vinden in het interview) […]

Leave a Comment