Interview | Brad Winning: “Iedere gek zijn gebrek”

Bloed & Eer, Unleash Award, Pure Fantasy en nu ook nog Pure Thrillers. Alex de Jong zit niet stil. Zowel onder zijn eigen naam als onder zijn pseudoniem Brad Winning. Voor 2011 heeft hij dan ook grootse plannen die hij natuurlijk graag deelt.

Hoe ben je op het idee van ‘Bloed & Eer’ gekomen?
Als tiener las ik oude pockets van mijn vader. Daar zaten erg veel detectives bij. Niet de Agatha Christies, maar Mickey Spillane’s Mike Hammer, later ook nog eens verfilmd met Kevin Spacy in de hoofdrol. Hardboiled detectives in Chicago, meen ik; een stad vol corruptie. Een clichéverhaal over een ruwe bolster, blanke pit, gek op drank, vrouwen en roken. Altijd in geldnood, een zeurende ex-vrouw, een secretaresse met een flink bos hout voor de deur, wat louche vriendjes, een huurbaas die altijd langskomt en mekkert over de niet betaalde huur… kortom: een aan lager wal geraakte speurder die het best wel goed meent, maar bij wie het leven niet meezit. Ik vond deze verhalen geweldig en tja, toen ik op een gegeven moment, ik denk inmiddels zeven jaar geleden, een idee zocht voor een nieuw verhaal, werd Sylvestre Curare geboren. Een oud-kapitein van het Pedusiaanse leger, want: het was me vanaf dag één al wel duidelijk dat ik een mix van fantasy en detective zou gaan schrijven. En, net als bij de hardboiled detectives, zag ik een visioen van hoe het verhaal moest beginnen: hij ontvangt een aantrekkelijke dame, heeft natuurlijk seksuele fantasieën bij het zien van de dame, en tja, wat is er dan leuker om haar aan het einde aan hem duidelijk te latten maken dat zij zijn dochter is? Hup, idee geboren voor een avontuur! En voor de fantasysaus introduceerde ik de ‘Abrasi’ en een Kring van Magiërs die hem eigenlijk, omdat hij werd gebeten door deze ‘beesten’, ter dood willen brengen…

Het einde is vrij open, als ik het goed heb begrepen komt er dus een vervolg. Hoe lang gaat de serie ongeveer worden?
Ik denk dat we hier niet kunnen spreken van een open einde, hoor. Het avontuur rondom zijn dochter en de zich ontvouwende intrige is tot een fatsoenlijk einde gekomen. Maar: de rode draad van Sylvestre’s leven, zijn beet door de Abrasi, zijn vermeende gevaar voor de maatschappij en de gevolgen van de beet, dat zijn verwikkelingen die ik nog niet geheel heb verklaard. Met reden, zoals je begrijpt, want dit alles is de rode draad van een serie verhalen die ik over mijn nieuwe held wil schrijven. Ik zag het als een Tv-serie voor me: iedere aflevering is een afgerond geheel, een verhaal op zich, maar wat de karakters bezighoudt en onderling verbindt is een factor die zich iedere keer verdiept en gaandeweg steeds duidelijker wordt.
Ik ben al druk doende met een vervolg dat beslist volgend jaar gaat verschijnen. Ik heb geleerd van mijn eerdere ‘fout’, geloof me. Hoeveel delen? Geen idee. Hoewel ik tegenwoordig heel gestructureerd aan een boek werk, heb ik geen planning van het aantal avonturen dat hij gaat beleven. Zeker twee; daarna zien we wel verder. Maar ik presenteer het uitdrukkelijk niet als een deel één van een serie, want dat is het in mijn ogen niet. Het avontuur is ten einde en dat je nog niet alles van hem weet is logisch. Dat wist ik van Mike Hammer ook niet. Die leerde je ook bij ieder nieuw avontuur steeds beter kennen…

In het boek laat je een hoop dingen onbesproken, zoals de ‘wezens’ waar Sylvestre mee te maken krijgt, heb je dit bewust gedaan?
Zeker. Het verhaal ‘Bloed & Eer’ wordt vertelt vanuit de invalshoek van Sylvestre. Als lezer volgen we hem en vertelt hij ons zijn verhaal. Hij is onwetend over zijn verleden, de beet en wat de Abrasi inhoudt en dus is de lezer, die Sylvestre volgt, eveneens onwetend. Dat kan tenslotte niet anders wanneer je vanuit zijn perspectief het verhaal tot je krijgt. Bovendien wilde ik de lezer hiermee natuurlijk nieuwsgierig maken. Wat is er met hem aan de hand? Wat zijn het voor wezens? Wat doet het met hem? Zaken die, gaandeweg, duidelijker gaan worden. In volgende delen. Of in je fantasie!
Overigens: in het volgende avontuur volgen we niet langer alleen Sylvestre, maar wissel ik van perspectieven omdat het nu niet vanuit de ‘ik’, maar vanuit ‘hij’ wordt beschreven. Daarmee kan ik de lezer nu dus wel met informatie voeden, die andere mensen weten en meemaken, zonder dat Sylvestre hier weet van heeft. Dat geeft het verhaal, zo hoop ik, (nog) meer diepgang en dimensie.

Brad Winning staat dus synoniem voor ‘broodwinning’. Waarom heb je voor een pseudoniem gekozen? Denk je niet dat mensen je eerder kennen als Alex de Jong?
Een beperkte groep mensen kent me natuurlijk als Alex de Jong, maar ik maak me geen illusies over de reikwijdte van mijn bekendheid. Maar voor wie zoekt naar boeken van mij: niet voor niets verklaar ik op de achterzijde van mijn boeken dat Brad Winning het pseudoniem van Alex de Jong is. Waarom dan toch een andere naam? De nieuwe naam symboliseert mijn ambitie, mijn motivatie. Ik ben ervan overtuigd dat je geluk kunt afdwingen, dat je kunt waarmaken wat je wenst, als je je daar honderd procent voor inzet. Daar is niets zweverigs of filosofisch aan. Het is gewoon een feit. Door die ambitie via mijn nieuwe schrijversnaam uit te dragen, werk ik daaraan. Bovendien geeft het woordgrapje tegelijkertijd aan wie ik ben: een positief ingestelde persoon die wel van een knipoog houdt. Soms moet je het leven namelijk ook niet al te serieus nemen, maar durven lachen om jezelf. En als ik zie hoe mensen reageren als ze de betekenis van mijn pseudoniem vernemen, dan doet mij dat goed, dan lach ik met ze mee.

Nu Books of Fantasy samengaat met uitgeverij Zilverspoor, bundel je krachten met Jos Weijmer, wat heeft dat voor voordelen voor de uitgeverij?
Toen Jos aangaf dat hij met Ardor House ging stoppen en verder zou gaan onder de naam Zilverspoor, zei ik al tegen mijn vriendin: ‘Binnenkort gaat Jos me vragen om met hem samen te werken; let maar op!’. En jawel. Een week later kwam de vraag. Bovendien was het volstrekt logisch en had ik er op die manier ook al aan gedacht. Jos en ik kennen elkaar al heel wat jaren en opereren in dezelfde nichemarkt. Waarom zou je ieder apart de markt willen bewerken, terwijl we elkaar als vrienden wel ondersteunen en de bal toespelen? Is een echte samenwerking, door het bundelen van krachten/uitgeverijen dan niet veel handiger?
Twee weten meer dan één, kunnen samen meer voor elkaar krijgen dan ieder apart. Het is een cliché, maar één plus één is dan geen twee meer. Jos en ik vullen elkaar aan, hebben andere kwaliteiten, karaktertrekken en manieren van het kijken naar manuscripten, redigeren en/of ons vakgebied. Daarin vullen we elkaar goed aan.

Merk je verschil in de aandacht voor het fantasygenre nu, anno 2010, en zes jaar geleden? En waarin merk je dat?
Aandacht voor het fantasygenre is er, sinds films als Lord of the Rings en Harry Potter, steeds meer. Maar waar de Nederlandse uitgevers op fantasygebied vooral bezig waren met het vertalen van buitenlands werk, zien ze inmiddels ook dat er in eigen land talent rondloopt. Volgens velen heeft Pure Fantasy (PF), mijn magazine voor het korte fantastische verhaal, en mijn initiatieven om Nederlandstalige schrijvers te verenigen en een podium te bieden via ons blad en forum, daar in belangrijke mate toe bijgedragen. Dat voelt goed. Inmiddels verschijnen er weer nieuwe namen bij De Boekerij en Luitingh Fantasy die eens niet uit Engeland, Amerika of Duitsland komen, maar gewoon uit ons eigen landje. Natuurlijk doen die mensen het op eigen kracht en heb ik daar persoonlijk niets aan bijgedragen, maar volgens anderen heb ik met PF en Books of Fantasy (BoF) wel bijgedragen aan de bewustwording van uitgevers en auteurs. Kortom: er is meer aandacht voor Nederlandstalige fantasyschrijvers. Fantastisch!

En dus nu ook Pure Thrillers. Vertel, hoe is dat zo gekomen?
Een zeer goede vriend van me, Peter, aan wie ik ‘Bloed & Eer’ heb opgedragen, riep al in de begindagen van Pure Fantasy tegen mij: ‘Alex, waarom begin je in ’s hemelsnaam met een blad in zo’n klein genre? Ga in de thrillers. Iedereen leest thrillers’. Tja, ook ik dacht als tiener dat ik thrillerschrijver zou worden, maar uiteindelijk werd ik fantasyschrijver en –uitgever. Nu, samen met Peter en Jean-Paul Colin, is de tijd rijp voor een PF-zusje! Maar weet dit: meer zusjes zijn al in de maak, want plannen maken houdt nooit op.

Thrillers is wel weer hele andere koek dan fantasy, waarom heb je voor dit genre gekozen?
Oude liefde roest niet. Bovendien: als Pure Thrillers, juist vanwege de populariteit van het genre, voor goede inkomsten kan zorgen, dan kan ik Pure Fantasy, dat vanaf dag één geen vetpot is (we zitten tenslotte in een nichemarkt), ook na de eerste zes jaar netjes laten voortbestaan. Tenslotte heb ik geen fulltime, goedbetaalde baan meer en moeten er inkomsten worden gegenereerd uit mijn uitgeverijen…

Pure Fantasy, Pure Thrillers, zelf schrijven, hoe combineer je dat allemaal?
Nu ik niet meer die fulltime baan heb en van mijn schrijverij en uitgeverijen moet leven, is dat makkelijk. De dodelijk saaie kantoorbaan als vakredacteur voor de metaalindustrie werd verruild voor een bestaan als zelfstandige. Heerlijk. Economisch onzeker, maar zoveel mooier. Doen wat je het allerliefste doet en daar de hele dag de tijd voor hebben; wie wil dat niet? Bovendien doe ik meer dan Pure Fantasy, Pure Thrillers en zelf schrijven, natuurlijk. Zo heb ik, samen met Jos, ook nog Books of Fantasy, waar we manuscripten moeten beoordelen, redigeren en uitgeven, organiseer ik verhalenwedstrijden (Unleash Award, Pure Thrillers Award en de Castlefest Book Award), en organiseer ik ook dit jaar weer een BoF Boekenbal. En oh ja: ik heb ook nog een gezin dat aandacht wil…

En tot slot, het is natuurlijk bijna het einde van het jaar: wat staat er voor komend jaar op de planning waar je zelf erg enthousiast over bent?
In 2011 wil ik een tweetal eigen (nieuwe) boeken presenteren, want Brad Winning moet duidelijk op de kaart staan. Daarnaast lanceren we Pure Thrillers en brengen we als BoF zeker elf nieuwe boeken uit, kortom: 2011 wordt een superjaar! Kan ook niet anders: er staat elf in en voor iemand die geboren is op de elfde van de elfde maand is dat garantie genoeg. Bovendien begint het jaar op 1/1, ook al weer elf, word ik dat jaar op de elfde van de elfde 44 jaar (inderdaad, vier keer elf) en is mijn aanstaande verjaardag dus op 11/11/11 dus, samen met mijn leeftijd, 7 maal 11… maar ik heb verder niets met nummers en ben niet bijgelovig, hoor. Ach ja, iedere gek zijn gebrek.

www.bradwinning.com

Foto © Freddy Schinkel

1 Comment

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Stéphanie de Geus. Stéphanie de Geus said: Interview | Brad Winning: “Iedere gek zijn gebrek” http://www.fantasyboeken.org/?p=779 […]

Leave a Comment