Gastpost Geekstijl.nl: Recensie | Brad Winning – Bloed & Eer

Welkom in de duistere wereld van Sylvestre Curare. Een wereld vol maniakale complotten in het evenzo turbulente als geweldadige Perdus, hoofdstad van Perdusië. Stéphanie van Fantasyboeken.org en John van Geekstijl.nl duiken samen in Bloed & Eer.

Bloed & Eer is Brad Winning’s eerste boek in een beloofde reeks van afzonderlijk leesbare avonturen over het wel en wee van Sylvestre Curare, ooit gerespecteerd kapitein in het Perdusiaanse leger. Inmiddels is Sylvestre behoorlijk aan lager wal geraakt en slijt zijn leven als bordeel uitsmijter, premiejager en prive-detective voor de gegoede Perdusiaanse burgerij. Als hij tenminste op tijd zijn bed uit kan komen… Sylvestre houdt namelijk erg van de vrouwtjes en de fles.

Het Verhaal (Spoilers)
Sylvester Curare, schelm, dronkelap en levensgenieter blijkt een dochter te hebben. Daar komt hij natuurlijk pas achter als zijn dochter plots op de stoep staat en hem om hulp vraagt. Haar kind zou verkocht worden aan een slavenhandelaar en ze heeft dringend zijn hulp nodig om haar kind, zijn kleinkind terug te krijgen. Hoewel hij haar eerst niet wil helpen, verandert hij van gedachten op het moment dat hij erachter komt dat zij zijn dochter is. Maar dan is het al te laat, zo plots als ze verscheen, zo snel is ze ook weer verdwenen uit zijn leven. Toch kan hij het niet naast zich neerleggen en gaat op onderzoek uit om haar toch te helpen.

Sylvestre belandt al snel in een slangenkuil van moord, corruptie, chantage en verraad. Hoe hard hij ook antwoorden op zijn vragen probeert te krijgen, de vragen lijken zich steeds verder op te stapelen. En dan zijn er ook nog die duistere schaduwen die zijn nachten komen lastigvallen.

Stéphanie: Bloed & Eer is in de eerste plaats erg ruw. Het speelt zich af in een harde wereld, bevat veel seks en zo mogelijk nog meer geweld. De verhaallijn is soms lomp en onbeholpen. Echter de vlotte en zeer fijne schrijfstijl van Winning laat je het grove taalgebruik door de vingers zien. Bloed & Eer is dan ook een boek waar je zo doorheen schiet. Het taalgebruik is beeldend waardoor je geen moeite hoeft te doen om alles voor je te zien. Winning laat zien dat hij weet hoe je beelden met woorden kunt maken.

John: Ik zie Bloed & Eer als een krachtige mix van twee van mijn favoriete genres: (Detective) Noir en Sword & Sorcery. De stad Perdus biedt een schimmige achtergrond voor de harde, door zijn verleden getekende Sylvestre Curare. De vaak foute keuzes van deze harde detective roepen beelden op van zo’n rokerige oude zwart-wit film. Ik heb erg genoten van de wijze waarop elementen van magie het verhaal doorkruisen, de persoonlijke focus op Sylvestre en de manier waarop Winning de actie beschrijft. Persoonlijk doet het me denken aan Robert E. Howard, maar dan in een beschaafd jasje. Zoals Stéphanie aangeeft bevat Bloed & Eer inderdaad veel sex en grove taal, heerlijk, echt een mannenboek!

Stéphanie: Het duistere stuk dat Sylvester Curare ‘plaagt’ is heel erg oppervlakkig, terwijl dat juist een extra laag spanning in het verhaal had kunnen brengen. Nu sluimert het onder het oppervlak, je weet dat het er is, maar je kan het voor het gemak negeren en er nog een goed lopend verhaal aan overhouden.

John: Ik ben het met Stéphanie eens dat Sylvestre’s ‘duisternis’ wel wat meer op de voorgrond had gekund. Aangezien ik de stukjes ‘duisternis’ meestal snel door las om met het ‘echte’ verhaal verder te kunnen, voegde dit uiteindelijk te weinig toe.

Stéphanie: Er blijft een verhaal over van een man waar alles om seks draait, rondrent, zich woedend maakt over zijn dochter en een grote bek opzet als iets hem niet zint. Al met al dwingt hij als karakter totaal geen respect af, eerder het tegenovergestelde.

John: Sylvestre is zeker een man met fouten. Hij drinkt te veel, vloekt en vecht te veel, heeft een grote bek, houdt er losse zeden op na en toch hou je van hem. Een prachtkerel. Ik heb meegeleefd met de realisatie dat hij een dochter heeft wie onrecht is aangedaan en de hier uit voortvloeiende woede, net als met zijn langzaam groeiende grootvader gevoelens voor zijn vermiste kleinzoon. Met al zijn fouten en tekortkomingen is Sylvestre een van de interessantste personages in de Nederlandse fantastische literatuur.

Stéphanie: Des al niet te min laat Brad Winning wel zien dat hij begrijpt hoe hij een goed plot in elkaar zet. De wendingen in het verhaal zijn verrassend en de clou, hoewel je het al begon te vermoeden, kwam onverwacht.

John: Hier zijn Stéphanie en ik het roerend over eens. Het plot van Bloed & Eer is scherp en verrassend. De Venetiaans aandoende stad Perdu is overigens een prachtige vondst. Lekker simpel, gedetailleerd uitgewerkt en vooral geloofwaardig. Een stad vol afgunst, complot, bedrog en listen.

Conclusie Stéphanie
Het einde, open en toch wat onbevredigend, doet zeker verlangen naar meer. De lezer blijft met een leegte zitten en veel vragen. De cover verraad als dat er meer boeken zullen gaan komen. Hopelijk neemt Winning hier wel de tijd en ruimte om de duistere krachten verder uit te werken en goed uit te schrijven, want wat hij hierover schreef was veelbelovend. Potentie die in dit boek niet genoeg uitgebuit wordt, waardoor Sylvester niets meer is dan een pion zonder diepgang.

Conclusie John
Aangezien de Sylvestre Curare serie de lezer afgeronde verhalen belooft, vind ik het einde van Bloed & Eer net te weinig afsluiting hebben. Brad Winning heeft met Bloed & Eer een fantastisch verhaal geschreven waar een duidelijke focus op actie en plot in bewaard blijft. Veel fantastische literatuur van eigen bodem verzand in omschrijving, details en ongeloofwaardigheid. Als je echter van een snelle mix van actie, geweld, sex en schelmerij houdt, dan zou ik zeker Sylvestre Curare opzoeken. Ik hoop snel meer te lezen over dit personage, want mijn hart heeft hij gestolen, de schavuit.

John is naast een verstokt liefhebber van het fantasy genre een fervent lezer van comics, en begeeft zich als redactielid van Geekstijl.nl in de verste uithoekjes van de Nederlandse Geekscene.


Bloed en Eer
Brad Winning
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-94-608-6017-1

1 Comment

  1. Eva Laiste on January 8, 2011 at 21:19

    Wat een leuke manier van recenseren, zo’n tweegesprek. Vaker doen! 🙂

Leave a Comment