Gastblog | Tisa Pescar – Onderzoek

De meeste schrijvers (waarschijnlijk zelfs alle) doen onderzoek voor en tijdens het schrijven van een boek. En dat is hard nodig. Niemand heeft immers overal verstand van.
Heeft een personage bijvoorbeeld een baan of beoefent hij een sport waar je zelf weinig vanaf weet, dan kun je bij het schrijven heel gemakkelijk de fout in gaan. Hetzelfde geldt voor echt bestaande plaatsen, dieren waar je (te) weinig vanaf weet, wapens, medische zaken, enzovoorts. Het is dan ook raadzaam jezelf in de voor jou onbekende onderwerp te verdiepen voor je erover gaat schrijven. Of nog beter: doe waar mogelijk eigen ervaring op!

Biertan, op het dorpsplein

Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat het schieten met een geweer van een paar kilo helemaal niet zo gemakkelijk is als je zou denken. Door het gewicht is het heel moeilijk om de loop stil te houden en een zuiver schot te lossen. Behalve dat is de terugslag enorm en kun je je eigen sleutelbeen breken als je het geweer niet stevig genoeg tegen je schouder klemt. Wanneer je mentaal onder druk staat, wat bij een personages meestal het geval is als hij of zij moeten schieten, is het natuurlijk nog lastiger je doel te raken en kan het herladen van een jachtgeweer voor problemen zorgen.

Heb je niet de mogelijkheid dingen zelf uit te proberen, maar wil je toch iets te weten komen, neem dan contact op met een expert. Mensen die ergens verstand van hebben vinden het meestal erg leuk om iets over hun specialiteit te vertellen, zeker als je oprecht interesse toont. Wees dus brutaal en neem contact op met de mensen die je wijzer kunnen maken.
Inmiddels heb ik een brandweerman, een begrafenisondernemer en twee automonteurs in mijn kennissenkring die mij regelmatig van informatie voorzien. Ook heb ik wel eens met de politie gebeld om te vragen wat het protocol is bij de vondst van een overledene van wie de doodsoorzaak niet meteen kan worden vastgesteld. Ook hier kreeg ik gewoon antwoord.

P1010731Speelt een verhaal zich af in een gebied waar je nooit bent geweest, ga er dan naartoe. Hoe een plaats er ongeveer uitziet kun je natuurlijk vinden in boeken en op het internet, maar de sfeer en cultuur van een locatie kun je via die weg niet proeven. En dat zijn juist vaak de dingen die je nodig hebt om een plaats treffend te beschrijven.
Zelf ben ik heel vaak in Frankrijk geweest. Daarnaast heb ik een reis gemaakt naar Roemenië, onder andere naar Cluj Napoca, Târgu Mures en Sovata. Dat zijn allemaal plaatsen die in Alfa en Maire voorkomen. Wat me in Roemenië erg opviel was dat een enorm verschil bestaat tussen dorpen en steden onderling. Elk dorp heeft een heel specifieke sfeer en de ene stad is de andere niet. Uit Târgu Mures wilde ik graag heel snel weer weg, terwijl ik verliefd ben geworden op Cluj Napoca! Het verkeer in de steden is hectisch en bumperkleven heel normaal.
In Biertan, een afgelegen en schijnbaar doodsaai dorp, was het dorpsleven bijzonder leuk om mee te maken. Hoewel het dorp niet in mijn boeken voorkomt, kwam ik daar op een idee voor een nieuw verhaal. In de bossen van Sovata stuitte ik op wolvensporen en scharrelde er op gehoorsafstand een bruine beer rond. Dat zijn ervaringen die je niet uit boeken of via het internet kunt opdoen. En juist die ervaringen heb je nodig om je te kunnen inleven in plaatsen en hun bewoners.

Tisa PescarTisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertijd schrijft. Inspiratie vindt zij onder andere in Oost-Europese volksverhalen en legendes, homo- en biseksualiteit en het leven in een commune dat ze van dichtbij heeft meegemaakt. Tisa’s fantasyboeken worden zowel door tieners als volwassenen gelezen. Tisa woont en werkt in Den Haag.

Leave a Comment