Gastblog Patrick Brannigan | Inspiratie

Begin juli moet ik minimaal één verhaal insturen om de Paul Harland Prijs te winnen. Hoe schrijf ik een winnend verhaal? Nou, daar heb ik allereerst iets ultravaags als ‘inspiratie’ voor nodig. Ga ik naar de bloeiende magnolia in mijn tuin staren, wachtend totdat een beeldschone muze poezelig in mijn oor fluistert?

Neen, driewerf neen. Als je blijft wachten op inspiratie, dan kan je wachten tot je een ons weegt. Het überromantische idee van het ‘wachten op inspiratie’ is al sinds de negentiende eeuw achterhaald.

Boodschappenlijstje
Inspiratie komt tijdens het schrijven, niet ervoor. Om een goed verhaal te schrijven moet je eerst beginnen met schrijven. Een dagboekfragment. Losse overpeinzingen. Beschrijvingen van mentale landschappen. Een mop. Eeen anekdote. Een haiku. Maakt niet uit. Typen, typen, typen. Al is het maar een boodschappenlijstje.

Een idee is handig
Om te voorkomen dat je eindeloos opschrijft hoeveel pindakaas je nodig hebt: je moet wel een idee hebben. Al is het slechts een vaag idee. Ik passeer bijvoorbeeld op zondagse wandelingen in het Spanderswoud vaak een ijskelder die bij het aanpalende landgoed behoort. Een ijskelder is een curieus bijgebouw, waar tijdens de zomer het ijs werd bewaard. Iedere keer als ik die ijskelder passeer, heb ik het idee dat het een sinistere plek is voor een ijskoude moord. Maar alleen een huiveringwekkende plek is niet afdoende. Er moet ook iemand vermoord worden. Zonder conflict heb je immers geen verhaal. En als er iemand vermoord moet worden, dan begint de inspiratie bij mij al snel op te borrelen. Ik denk dan direct aan een overspelige, adellijke dame die door haar jaloerse echtgenoot wordt vermoord en in de ijskelder wordt bewaard. Om in stukjes aan haar minnaar opgediend te worden, bijvoorbeeld.

Meer manieren
Dus. Als ik begin te typen over die ijskelder, dan ontstaat er vanzelf een verhaal. Dat is inspiratie. Maar er zijn meerdere manieren om inspiratie op te doen. Thomas Olde Heuvelt biedt een handige methode: hij liet mij tijdens een workshop een personage verzinnen. Door steeds meer eigenschappen en geschiedenis aan dit personage toe te kennen, ontstaat vanzelf een verhaal. De onvolprezen Tais Teng doet het andersom: hij begint eerst met het verzinnen van een fantasiewereld. Hij tekent kaarten, verzint rare wezens en bouwt hemelhoge steden. Daarna bedenkt hij pas personages die in zijn fantasiewereld leven en allerhande avonturen kunnen gaan beleven. Beide manieren werken uitstekend.

Kickstart
Sommigen beweren dat een idee hetzelfde is als inspiratie, maar dat bestrijd ik. Een idee is de kickstart voor een motor, de vonk die het vuur doet oplaaien of een ballon die rondzweeft en door iedereen kan worden gevangen. Het is de inspiratie (en vakmanschap) die bepaalt of die motor door diesel of koude kernfusie wordt aangedreven. Of het verhaal een vreugdevuur of een nachtkaars wordt. Of de ballon een zeppelin wordt of leegloopt en alle kanten opschiet.

Volgende keer
Denk je dat het niet zo gemakkelijk is? Dat inspiratie uit een goddelijke bron komt? Nou, ik daag jullie uit. Schrijf drie steekwoorden (bijvoorbeeld: lam – woordenboek – steeksleutel) als post onder dit blog en ik schrijf een spannend, grappig verhaal van 500 woorden waarin ik die steekwoorden gebruik. Kom maar op.

Patrick Brannigan (1971) studeerde in 1998 af als historisch letterkundige. Patrick ging daarna lange tijd op safari in Afrika, op de vlucht voor een regulier bestaan. Sinds enkele jaren richt hij zich op de genreliteratuur, doet actief mee aan verhalenwedstrijden, zit in de redactie van Pure Fantasy Magazine en redigeert manuscripten voor Zilverspoor. In 2011 won hij de NCSF-prijs én de Unleash Award. Begin 2012 werd hij de nieuwe Kampioen van de Nederlandstalge Speculatieve Literatuur. Ondertussen werkt hij stug door aan zijn meesterwerk, dat ongetwijfeld de gehele wereld zal veranderen. Zijn verhalen zijn te downloaden in de iBookstore.

4 Comments

 1. Thomas Olde Heuvelt on April 12, 2012 at 23:33

  Appelcider – megalomaan – menstruatiecyclus. Good luck ^^

  • Patrick Brannigan on April 13, 2012 at 13:07

   Hehehe, dat is een makkie, maar bedankt voor je opdracht, Thomas!

 2. Thomas Olde Heuvelt on April 14, 2012 at 10:20

  Ik denk, ik begin eenvoudig… ^^ Wanneer kunnen we het verhaal plaatsen? En wellicht daaropvolgend een tegen-uitdaging?

Leave a Comment