Gastblog | Een succesverhaal

Door Patrick Brannigan

Veel mensen kennen ondertussen het succesverhaal van Amanda Hocking. Gefrustreerd door alle afwijzingen van reguliere uitgevers besloot deze Amerikaanse om het allemaal zelf te doen. Ze zette haar boeken voor $3,- te koop in de Kindle Store van Amazon. Wat bleek?
Nou, het bleek dat ze een gat in de markt had gevonden. Ongeveer zo groot als de staat Texas. Op haar 26e verkocht ze honderdduizenden exemplaren van haar boeken. Opeens fladderden de uitgevers om haar heen als de spreekwoordelijke motten. Maar waarom zou ze akkoord gaan met de normale 10% van de netto verkoopprijs? Bij Amazon kreeg Amanda 70%. Tja, $3,- is niet veel, maar een miljoen keer weinig is nog steeds erg veel geld. Katjing. Amanda was binnen. Financieel onafhankelijk. An American dream come true.

Dat kan ik ook!
Als Amanda Hocking het kan, dan kan ik het natuurlijk ook. Ik ben immers een weliswaar slechts gematigd intelligente, maar wel uitzonderlijk begaafd schrijver. Al zeg ik het zelf. Ik heb in 2011 de Unleash Award gewonnen, één van de meest prestigieuze fantasy prijzen in het Nederlandse taalgebied. Ik bedoel maar. Financiële onafhankelijkheid, here I come!
Vol goede moed ging ik aan de slag. Op aanraden van goede vrienden koos ik Smashwords.com als online uitgever. Deze Amerikaanse website distribueert manuscripten van ‘indie’ auteurs vanuit de hele wereld naar e-boekwinkels als Sony, Kobo, Barnes & Noble, Diesel en, jawel, de iBookstore van Apple. Dezelfde iBookstore die sinds september 2011 opengesteld is voor betaalde e-boeken. Dezelfde iBookstore die een app heeft waarmee ik e-boeken op mijn iPhone of mijn iPad kan kopen en lezen. En het aanbod in de iBookstore is nog steeds niet geweldig: de gebruikelijke bestsellers voor belachelijk veel geld, maar erg weinig korte, goedkope verhalen die de forenzen even kunnen consumeren tijdens hun druilerige treinrit. De populaire technologie is er. Het aanbod aan aantrekkelijke, korte verhalen is er niet. Eén plus één is in dit geval dus drie.
Voor het formatteren van mijn Word-bestanden moest ik even door de gids van Smashwords ploegen, maar toen ik het eenmaal door had was het doodmakkelijk. Met Photoshop ramde ik enkele fraaie covers in elkaar. Na enkele dagen stonden zeven van mijn korte verhalen online: drie gratis verhalen om de argeloze lezers kennis te laten maken met mijn Kunst, de overige vier met prijzen variërend van $0,99 tot $1,49. Tenslotte nog even een Paypal-account aangemaakt om de talloze dollars binnen te laten stromen. Klaar. Ik leunde achterover, nam een borrel en klopte zelfvoldaan op mijn dikke pens.

Hitlijsten
Na twee weken verschenen mijn verhalen in de iBookstore. En de iBookstore heeft hitlijsten. Verrast veerde ik op uit mijn stoel toen mijn verhaal Een naderend onweer binnen enkele dagen tot in de top 10 van de categorie ‘Beste gratis Romantiek boeken’ was geklommen. Mijn verhaal! Dat ik tijdens enkele nostalgische zomerdagen had geschreven! Dat ik maar niet op papier gepubliceerd kreeg!
Mijn mond viel open toen mijn horrorverhaal De vloek van de Almoeder na een week de nummer 1 was in ‘Beste gratis Horror boeken’. Ik geloofde mijn ogen niet toen mijn verhaal Echte schoonheid zit van binnen (NCSF-prijs 2011) met stip op nummer 1 terecht kwam in ‘Beste Horror betaalde boeken’. En ik viel van mijn stoel toen mijn fantasyverhaal De weg der eerzucht (Unleash Award 2011) in de top 10 van ‘Beste Scifi & fantasie betaalde boeken’ belandde.
Eigenlijk had ik gedacht dat dit zonde van mijn tijd was. Dat dit nooit geld kon gaan opleveren. Dat ik geen nieuwe lezers zou vinden. Maar nu drongen mijn verhalen pijlsnel door naar de top! Ik verkocht beter dan Christopher Paolini, J.R.R. Tolkien en zelfs beter dan die zwaar overgewaardeerde zwijmelhorror van Stephenie Meyer!

Momentum
Als een gek begon ik te twitteren: ‘Stoppen met roken? Zeker weten? Lees dan eerst De nadagen van Nico’ en ‘Ooit een verhaal over een dikke dwergenkok gelezen? Nee? Lees dan mijn e-boek: De pan is machtiger dan het zwaard.’ Ik veranderde mijn profiel op Facebook. Ik viel al mijn Facebookvrienden tot diep in de nacht lastig met mijn nieuwste publicaties. Ik stuurde e-mails naar al mijn contacten om de blijde gebeurtenis te verkondigen. Ik attendeerde iedereen met een iPhone of iPad op mijn e-boeken: familie, vrienden, zelfs collega’s die ik eigenlijk maar vaag kende. Ik leunde zelfs dreigend over hun bureau als ze niet onmiddellijk de iBookstore installeerden en mijn e-boeken kochten. Kortom, ik draafde een beetje door. Maar ja, ik wilde mijn momentum behouden.

Meesterwerk
Inmiddels staan vijf van mijn korte verhalen al twee weken in de top-10 van de hitlijsten van de iBookstore. Inmiddels weet ik dat driekwart van de best verkopende e-boeken het slachtoffer wordt van vuige piraterij. Inmiddels heb ik twaalf van mijn korte verhalen geüpload op Smashwords. Inmiddels wacht ik met smart op mijn verkoopresultaten. Hoe dit gaat aflopen? Geen idee. Misschien verdwijnen mijn verhalen al snel weer in de vergetelheid en lacht Stephenie Meyer in haar poezelige vuistje. Maar ik heb het in ieder geval geprobeerd. Ondertussen blijf ik stug doorwerken aan mijn meesterwerk, dat ongetwijfeld de hele wereld zal veranderen.

Patrick Brannigan (1971) studeerde in 1998 af als historisch letterkundige. Patrick ging daarna lange tijd op safari in Afrika, op de vlucht voor een regulier bestaan. Sinds enkele jaren richt hij zich op de genreliteratuur, doet actief mee aan verhalenwedstrijden, zit in de redactie van Pure Fantasy Magazine en redigeert manuscripten voor Zilverspoor. In 2011 won hij de NCSF-prijs én de Unleash Award. Hij werkt stug door aan zijn meesterwerk, dat ongetwijfeld de gehele wereld zal veranderen. www.patrickbrannigan.nl

Leave a Comment