Gastblog Patrick Brannigan | Books of Fantasy Boekengala

Afgelopen zaterdag was ik te gast op het Books of Fantasy Boekengala. Dit evenement in Den Bosch wordt ieder jaar prestigieuzer. Ook deze keer was het weer een spetterend festijn!

Niet alleen presenteert uitgeverij Books of Fantasy haar nieuwe titels, ook wordt de Unleash Award uitgereikt. De dag begon al vroeg met workshops van Tais Teng (‘fantasy schrijven’), Femke Dekker (‘overtuigende fantasywereld’), Olga Hoekstra (‘het kritisch oog van de redacteur’) en Thomas Olde Heuvelt (‘masterclass fantasyschrijven’). Aansluitend beantwoordde Adrian Stone vragen over de manuscriptenwedstrijd van uitgeverij Luitingh & Magic Tales.

Diner
Het diner was een gezellig weerzien van oude bekenden en een kennismaking met nieuwkomers. In de chique eetzaal van Hotel Central werkte de dresscode (zwart voor mannen, rood voor vrouwen) aanzienlijk sfeerverhogend. De enkeling die een gifgroen T-shirt rondliep, voelde zich duidelijk opgelaten. Mijmerend achter mijn wijnglas zag ik weldadige visioenen van dit gala over enkele jaren: ik zag kroonluchters in de balzaal van een kasteel, galajurken voor de dames en smokings voor de heren. Tja, en waarom ook niet? De genrefictie is duidelijk aan een opmars bezig in het Nederlandstalige letterenland.

Uitreiking
Hoogtepunt van de avond was de bekendmaking van de uitslag van de Unleash Award. Na een prachtige, muzikale inleiding door Marieke Frankema (auteur van Dochter van de Zilv’ren Maan) steeg de spanning in de zaal aanzienlijk. Met 120 gasten zat de zaal dan ook bomvol. Grijnzend van leedvermaak zag ik hoogrode wangen, parelend angstzweet en zenuwachtig geschuifel. Tijdens de bekendmaking van de top-25 steeg de spanning tot vulkanische proporties. Menig auteur lachte als de spreekwoordelijke boer met kiespijn bij het bekend worden van een notering buiten de top-10.

De winnaar
Vorig jaar werd ik naar voren geroepen toen de top-3 bekend zou worden gemaakt. Ik weet nog heel goed hoe ik me voelde: misselijk van de spanning, met trillende handen en een verglaasde grijns op mijn gezicht. Nu was het de beurt aan Thomas Olde Heuvelt om naar voren te komen. Samen met Django Mathijsen (helaas niet aanwezig), die met twee verhalen in de top-3 stond, streed hij om de Adrian Stone-prijs van € 1.000,-. En uiteindelijk bleek…*tromgeroffel*… Django Mathijsen gewonnen te hebben!

Top-25

1 Django Mathijsen – De verdromer
2 Thomas Olde Heuvelt – De Inktlezers van Doi Saket
3 Django Mathijsen – De grootste messenwichelaar
4 Anaïd Haen – Bannelingen op Troop
5 Ben Adriaanse – De wonderen der vooruitgang
6 Chris Hantzen – De dood komt op konijnenslippers
7 Iris Versluis – Toekomstig Verleden Tijd
8 Remco Mastenbroek – De vleesgeworden imago
9 Ben Adriaanse & Corina Ondersteijn – Pinnen in een ongure buurt
10 Fred Rabouw – De gedichten van Charletta
11 Kurt Forel – Het laaste oordeel
12 Sander de Leeuw – Het pad van de krijger
13 Guus Hameleers – Zwarte Engel
14 Tom Thys – Voor eeuwig
15 Anaïd Haen – Doodgezwegen
16 Sarah de Waard – Scolopendra
17 Victoria van Zee – Schreeuwlelijk
18 Lilian Veenhof – Het pakketje
19 Sander de Leeuw – Vanille en dennenaalden
20 Marieke Frankema – Slaaf van de fontein
21 Joost Uitdehaag – Krijgerliefde22 Serge Harteveld – Leven 2,0
23 Ninja Luijten – De Afvallige
24 Tom Thys – De dag waarop ik weer gelukkig was
25 Els Bugter – De Cartograaf van het Lot

Evaluerend

Ieder jaar worden voor deze verhalenwedstrijd jaar betere verhalen ingezonden. Dat was niet alleen mijn eigen mening als jurylid, maar ook die van mede-jurylid en fantasyschrijver Adrian Stone. Het deelnemersveld was dit jaar dan ook bijzonder sterk, met wedstrijdtijgers als Thomas Olde Heuvelt, Fred Rabouw en Anaïd Haen. Ook de hoge notering van meer literair ingestelde auteurs als Ben Adriaanse en Corina Ondersteijn viel op. Mathijsen heeft al drie keer de Unleash Award gewonnen, waarmee hij dus al jarenlang tot de top van de Nederlandse genreauteurs behoort. Waar blijft zijn volgende roman?

Volgende keer
Volgend jaar ga ik zelf weer meedoen met de Unleash Award. Om scherp te blijven. Om mijn mede-auteurs scherp te houden. En om het genre naar peilloze hoogten te stuwen. In mijn volgende gastblog onthul ik hoe ik dit aan ga pakken.

Patrick Brannigan (1971) studeerde in 1998 af als historisch letterkundige. Patrick ging daarna lange tijd op safari in Afrika, op de vlucht voor een regulier bestaan. Sinds enkele jaren richt hij zich op de genreliteratuur, doet actief mee aan verhalenwedstrijden, zit in de redactie van Pure Fantasy Magazine en redigeert manuscripten voor Zilverspoor. In 2011 won hij de NCSF-prijs én de Unleash Award. Begin 2012 werd hij de nieuwe Kampioen van de Nederlandstalge Speculatieve Literatuur. Ondertussen werkt hij stug door aan zijn meesterwerk, dat ongetwijfeld de gehele wereld zal veranderen. Zijn verhalen zijn te downloaden in de iBookstore.

 

3 Comments

 1. Brandonn on March 27, 2012 at 13:48

  Ik snap niet zo goed wat de plaatjes bij het verhaal vertellen, maar goed. 1 verslag van het boekengala was ook wel genoeg geweest.

 2. Patrick Brannigan on March 28, 2012 at 23:36

  @Brandonn: die plaatjes zijn reclame voor mijn verhalen, snappie?

  En waarom ben je niet blij dat je TWEE verslagen vanuit TWEE verschillende invalshoeken krijgt?

 3. Jannie on March 31, 2012 at 23:02

  Heerlijk om de sfeer weer eventjes te proeven 🙂 Leuk verslag!

Leave a Comment