Gastblog: Naar een sterk Nederlandstalig genre – september 2012

Uitslag fantasy microschrijfwedstrijd en voorselectie

De Paul Harland Prijs is dé schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror sinds 1976. De deadline van de 2012 editie was op 8 juli. Inzendingen in de genres fantasy, sciencefiction en horror (en brede zin) maken kans op de hoofdprijs van 750 euro. Daarnaast is er in samenwerking met de grote fantasy-uitgeverij Meulenhoff Boekerij een speciale prijs voor jong talent (tot 30 jaar): de W.J. Maryson Talent Award. Schrijver Martijn Lindeboom is organisator van deze wedstrijd.

De fantasy microschrijfwedstrijd, georganiseerd door Schrijven Online en de PHP organisatie samen, is inmiddels afgerond. Juryleden Reinoud Schaatsbergen (redacteur Schrijven), Boukje Balder, Christien Boomsma (juryleden van de PHP 2012) en Martijn Lindeboom (organisator van de PHP 2012) hebben 63 verhalen gelezen en beoordeeld en er kwamen 3 winnaars naar voren:

  • Sarah de Waard
  • Gaby Raaijmakers
  • Odile Schmidt-Nouhan

De winnaars krijgen het boek De verborgen universiteit van PHP jurylid Natalie Koch. Lees hun verhalen, de beoordeling van de juryleden en meer informatie over de wedstrijd op Schrijven Online.

Dan de ‘hoofdwedstrijd’, de PHP zelf: voorselecteurs Rochita Loenen-Ruiz, LeoArie Elsenaar en Floris Kleijne zijn bijna klaar met hun jurywerk. LeoArie is al helemaal klaar en hij heeft een analyse van zijn ervaringen geschreven. Floris heeft zijn gedachten ook al laten gaan over o.a. de kwaliteit van de inzendingen. Interessante bevindingen van beide heren, ook voor schrijvers die niet meegedaan hebben van de PHP (maar bijvoorbeeld volgend jaar een gooi naar de prijzen willen doen).

Anders dan andere jaren worden niet enkel de scores van de voorselecteurs opgeteld om tot de longlist voor de finalejury te komen. Het nieuwe systeem is naar verwachting verfijnder dan de oude methode. Op de PHP website wordt daar binnenkort uitgebreider op ingegaan.

Vanaf begin oktober gaat de finalejury aan de slag: Tais Teng, Natalie Koch, Paul Evanby, Christien Boomsma en Boukje Balder. En natuurlijk is talentselecteur Hajnalka Bata van uitgeverij Meulenhoff Boekerij al een tijdje bezig met alle verhalen van auteurs onder de 30.

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zeven boeken op zijn naam staan en werkt aan nog drie meer. Daarnaast treedt hij regelmatig op als docent ‘Fantasy schrijven’ en ‘Schrijf geschiedenis’, verhalenverteller en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.eu

Leave a Comment