Gastblog | Naar een sterk Nederlandstalig genre – juni 2012

Nog een maand!

De Paul Harland Prijs is dé schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror sinds 1976. De deadline van de 2012 editie is op 8 juli. Net als vorig jaar maken verhalen tot 10.000 woorden kans op de hoofdprijs van 750 euro. Daarnaast is er een nieuwe invulling van de belangrijkste nevenprijs en een doorgezette samenwerking met de grote fantasy uitgeverij Meulenhoff Boekerij. Schrijver Martijn Lindeboom is organisator van deze wedstrijd. Het reglement kun je hier lezen: Reglement PHP 2012

De deadline van de PHP 2012 nadert snel: 8 juli is het zover, dus je hebt nog een maand. Het fantastische genre is gebaat bij veel schrijvers en lezers van fantasy, sciencefiction en horror, dus sluit je aan bij de auteurs en doe mee.

Een maand is kort en veel auteurs zijn al een tijd bezig met hun verhalen voor de Paul Harland Prijs, maar een maand is niet té kort om nog te beginnen. Het is zeker mogelijk om in een paar weken een kei van een verhaal te schrijven. Sommige van mijn beste verhalen heb ik in een weekend of zelfs een dag geschreven. Makkelijk is het niet, maar het kan wel.

Allereerst moet je de logistiek goed hebben: zorg ervoor dat je de reglementen op tijd goed leest, dat je proeflezers staan te trappelen om, zodra je de eerste versie van je verhaal af hebt, onmiddellijk commentaar te geven, dat je de inzendingsmail alvast getypt hebt en dat je het inschrijfgeld op tijd overmaakt. Dan ben je al een heleboel wedstrijdstress kwijt.

Dan het schrijven zelf: idee, plot, karakters, spectaculair einde… daar zijn enorm veel tips en valkuilen voor aan te geven. Met het doel auteurs te helpen een goed fantasyverhaal te schrijven, is de Paul Harland Prijs een samenwerkingsverband aangegaan met Schrijven Online/Magazine. Ongeveer tegelijkertijd met deze gastblog verschijnt Schrijven Magazine, met daarin een interview met PHP jurylid Natalie Koch en een schriftelijke workshop Fantasy Schrijven van Martijn Lindeboom. Natalie geeft aan het eind van haar interview een aantal nuttige tips voor het schrijven van een goed genre verhaal en de workshop kan je prima op weg helpen. De drie hoofdpunten van de workshop zijn: kenmerken van fantasy (sense of wonder, interne logica, wereldbouw), clichés & valkuilen en (sub)genres.

Dus: zelfs als je nog niet begonnen bent aan je fantastische verhaal, het kan nog! Doe mee aan de Paul Harland Prijs en ding mee naar de hoofdprijs van 750 euro en de NCSF premie van 150 euro voor het beste sciencefiction verhaal. En als je nog geen 30 bent kun je ook nog de W.J. Maryson Talent Award in de wacht slepen: 500 euro + een afspraak bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij, voor uitgebreide feedback van fantasyuitgever Hajnalka Bata.

Laat die kansen niet aan je neus voorbij gaan, je hebt nog een maand!

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zeven boeken op zijn naam staan en werkt aan nog drie meer. Daarnaast treedt hij regelmatig op als docent ‘Fantasy schrijven’ en ‘Schrijf geschiedenis’, verhalenverteller en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.eu

Leave a Comment