Gastblog: Naar een sterk Nederlandstalig genre – juli 2012

Het lange wachten

De Paul Harland Prijs is dé schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror sinds 1976. De deadline van de 2012 editie was op 8 juli. Inzendingen in de genres fantasy, sciencefiction en horror (en brede zin) maken kans op de hoofdprijs van 750 euro. Daarnaast is er in samenwerking met de grote fantasy-uitgeverij Meulenhoff Boekerij een speciale prijs voor jong talent (tot 30 jaar): de W.J. Maryson Talent Award. Schrijver Martijn Lindeboom is organisator van deze wedstrijd.

De deadline van de PHP 2012 is verlopen en ook dit jaar werd er massaal ingezonden: 104 verhalen van 90 auteurs, een kwart uit België, de rest uit Nederland. 76 schrijvers stuurden één verhaal in, 14 grepen ook de mogelijkheid van een tweede inzending aan. Dat is opvallend, want vorig jaar waren er ook 90 deelnemers, maar toen zonden nog 21 van hen twee verhalen in.
De voorselecteurs, LeoArie Elsenaar, Rochita Loenen-Ruiz en Floris Kleijne, zijn al hard aan de slag. Rochita heeft zelfs haar manier van jureren toegelicht (op haar Engelstalige blog Talking to the moon and other things).
De andere voorselecteurs zullen binnenkort ook vertellen over hun manier van jureren.

Er is een term voor de tijd tussen de deadline van een schrijfwedstrijd en de uitslag: Het lange wachten. Daar is feitelijk weinig aan te doen, al die verhalen, al die woorden (681.212 in totaal) moeten wel gelezen, overwogen, beoordeeld en becijferd worden. En daarna ondergaat de selectie voor de finalejury hetzelfde proces nog een keer. Maar op de Paul Harland Prijs website zal Het lange wachten verzacht worden door regelmatig updates over de wedstrijd te geven, nieuwe artikelen, duidingen en meningen te plaatsen en we hebben zelfs een fantasy micro-schrijfwedstrijd georganiseerd, voor iedereen (of ze meegedaan hebben aan de PHP of niet) die lekker door wil schrijven.

Zoals in mei al is aangekondigd zijn Schrijven Online/Magazine en de PHP mediapartners geworden. Dat hield niet alleen een fantasythemanummer van Schrijven Magazine in, maar ook promotionele samenwerking en zoals gezegd het samen organiseren van een micro-schrijfwedstrijd. Dit wedstrijdje is nu van start gegaan en loopt tot 14 augustus, 17 uur. De opdracht luidt: Schrijf een verhaal van maximaal 400 woorden waarin een gebeurtenis plaatsvindt die feitelijk onmogelijk is in onze wereld. Maak deze gebeurtenis aannemelijk in jouw verhaal. Leuke uitdaging voor na de PHP-deadline leek ons! Lees alle regels en hoe in te zenden op Schrijven Online.

Juryleden zijn Reinoud Schaatsbergen (redacteur Schrijven), Boukje Balder, Christien Boomsma (juryleden van de PHP 2012) en Martijn Lindeboom (organisator van de PHP 2012). De uitslag komt op 31 augustus 2012 (Het lange wachten valt hier dus reuze mee) en je kunt het boek De verborgen universiteit van PHP jurylid Natalie Koch winnen.

Veel schrijfplezier!

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zeven boeken op zijn naam staan en werkt aan nog drie meer. Daarnaast treedt hij regelmatig op als docent ‘Fantasy schrijven’ en ‘Schrijf geschiedenis’, verhalenverteller en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.eu

Leave a Comment