Gastblog | Naar een sterk Nederlandstalig genre – mei 2012

Nieuwe kansen voor fantasytalent!

De Paul Harland Prijs is dé schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror sinds 1976. De deadline van de 2012 editie is op 8 juli. Net als vorig jaar maken verhalen tot 10.000 woorden kans op de hoofdprijs van 750 euro. Daarnaast is er een nieuwe invulling van de belangrijkste nevenprijs en een doorgezette samenwerking met de grote fantasy uitgeverij Meulenhoff Boekerij. Schrijver Martijn Lindeboom is organisator van deze wedstrijd. Het reglement kun je hier lezen: Reglement PHP 2012

De kansen van Nederlandse schrijvers van fantasy, sciencefiction en horror bij uitgeverijen lijken beter te worden. Niet alleen worden er meer Nederlandse auteurs dan ooit in het verleden bij grote uitgeverijen gepubliceerd, die uitgeverijen zijn tegenwoordig zelfs actief op zoek naar Nederlands talent.

Vroeger was er geen enkele beweging op de Nederlandse fantasymarkt. Je had een paar gevestigde Nederlandse namen bij de grote uitgevers, waar je als beginner tegen opkeek, je had een paar kleine uitgevers en het tijdschriftencircuit. Dat is tegenwoordig wel anders, met inmiddels zeven regulier gepubliceerde (en zeer toegankelijke) auteurs van Nederlandse bodem en twee uitgevers (Meulenhoff Boekerij en Luitingh) die een schrijfwedstrijd ondersteunen.

De W.J. Maryson Talent Award is in 2011 als onderdeel van de Paul Harland Prijs ingesteld, naar aanleiding van het veel te vroege overlijden van Wim Stolk, de man achter het pseudoniem. 2011 was een beginjaar, waar de samenwerking tussen de Paul Harland Prijs organisatie en de uitgever uitgeprobeerd werd. Zoals te verwachten kwamen er dingen naar voren die mogelijk anders zouden kunnen in het vervolg. Er is goed geëvalueerd na afloop van de eerste editie en er is een nieuwe vorm voor de talentenprijs uitgekomen.

De nieuwe opzet van de W.J. Maryson Talent Award gaat uit van ‘jong talent’. Omdat dat een nogal lastig te kwalificeren term is, is er gekozen voor een harde leeftijdsgrens: 30 jaar. Dus als iemand op 8 juli 2012 (de deadline voor inzending) 29 jaar of jonger is, dan komt hij of zij in aanmerking voor deze prijs. De uitgever van Meulenhoff Boekerij zal alle verhalen waarvan de auteurs aan de leeftijdsgrens voldoen lezen, dus dit is een uitgelezen kans om je in de kijker van een echte uitgever te spelen, zelfs als je niet wint.

Op deze manier worden de hoofdprijs (die natuurlijk voor iedereen nastreefbaar is) en de Talent Award echt los van elkaar staande prijzen, al is het natuurlijk nog steeds heel goed mogelijk dat een begaafde jonge schrijver beide prijzen wint.

Let op: de Talent Award is een extra prijs, vanaf nu gericht op jonge deelnemers. Dat zegt niets over de waardering voor auteurs boven de 30 (ik ben er zelf één) en hen wordt ook niet een prijs ontnomen. Zij maken net zo veel kans op de hoofdprijs als al die jaren hiervoor, toen er nog geen prijs voor jong talent bestond.

De Paul Harland Prijs is dus een schrijfwedstrijd voor iedereen, waarbij één van de grootste fantasyuitgevers van Nederland op zoek gaat naar jong talent. Een toe te juichen ontwikkeling, waarmee we weer een klein stapje op het pad naar een sterk Nederlands fantasy genre hebben gezet. Dus doe mee, zend in en maak ook deze editie van de PHP een succes!

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zeven boeken op zijn naam staan en werkt aan nog drie meer. Daarnaast treedt hij regelmatig op als docent ‘Fantasy schrijven’ en ‘Schrijf geschiedenis’, verhalenverteller en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.eu

3 Comments

 1. Steven on May 10, 2012 at 13:43

  Goed, Martijn! Mooi dat een grote uitgeverij zich zo bezighoudt met het stimuleren van jong talent, niet alleen met woorden, maar ook (en dat in deze onzekere tijd ;)) met geld!

 2. Martijn Lindeboom on May 11, 2012 at 01:12

  Dank Steven. Leuk te horen dat het gewaardeerd wordt!

 3. Frank Flippo on January 18, 2013 at 17:25

  Het doet mij plezier een hoekje van het internet te ontdekken waar Nederlandse fantasy wordt gewaardeerd. Lees ook mijn pas vandaag volledig gepubliceerd interview met de in 1990 overleden Nederlandse fantasyschrijver Wim Gijsen:

  http://zilvervis.net/2013/01/18/wim-gijsen-je-kunt-best-verlicht-worden-in-een-villa-in-wassenaar/

Leave a Comment