Gastblog | Kim ten Tusscher – Elfia is weer voorbij

engelseeditiesElfia is weer voorbij. Op facebook zei iemand: ‘Het zijn weer gewoon de kasteeltuinen van Haarzuilens.’ En zo is het ook. Ongetwijfeld ook mooi, maar toch veel minder speciaal.

Ik kan terugkijken op drie heerlijke dagen. Of eigenlijk vier, want al op vrijdag reisde ik af naar Haarzuilens om te helpen met de opbouw van de tent van Zilverspoor. Ik keek uit naar het vier dagen onderdompelen in een wereld die ik soms mooier vind dan de echte wereld. In Elfia ben ik alleen maar Kim de auteur. Ik hoef er niet al die andere dingen te doen die je wel moet doen om een beetje comfortabel te kunnen leven, zoals werken om de rekeningen te kunnen betalen, boodschappen doen en poetsen. Elfia betekende dit jaar vier dagen alleen maar bezig zijn met mijn passies: schrijven en fantasy.

winnaresmooistekostuuminboekenjurkNog mooier is dat je zo’n weekend niet de enige bent met passie. Al die andere schrijvers weten precies waar je het over hebt en werken net zo hard om mooie verhalen op papier te zetten. Daarnaast is er natuurlijk geen fantasy festival zonder al die mensen in schitterende kostuums. Zij maken het feest echt compleet. Het zonnetje scheen zaterdag en zondag en de regengoden waren ons maandag ook gunstig gezind. Dat alles bij elkaar doet de minpuntjes (de koude zodra de zon weg was, het hele dagen staan, de wolken insecten waar ik doorheen naar het hotel moest fietsen en de rustige maandag) al snel weer vergeten.

Maar ik vergeet nu de groep te noemen die het voor de schrijvers iedere keer weer extra fijn maakt. De kers op de taart. Dat zijn de mensen die een passie hebben voor lezen. Het schrijven is meestal een eenzaam beroep. Je werkt in je uppie aan een verhaal dat je vervolgens de wereld in stuurt. Daarna heb je vaak geen idee wat er mee gebeurt. Lang niet iedereen laat je weten dat ze je verhalen lezen en of ze ervan genieten, maar tijdens een festival als Elfia is dat anders. Dan komen de lezers naar je toe om even te zeggen dat ze van de Lilith-trilogie hebben genoten. Komen ze kijken of je alweer iets nieuws hebt uitgebracht – Ja, Jager! – en sommigen komen zelfs speciaal daarvoor naar Elfia. Of ze komen om te vragen of er echt geen vervolg op Geboren in Licht komt (ik denk nog steeds van niet, maar doordat de vraag meerdere keren werd gesteld, heb ik nu wel een idee hoe het eventueel wel zou kunnen.)

trotsmetjagerEcht, zonder die mensen zou ik het schrijven misschien al wel hebben opgegeven. In ieder geval zou ik het op een heel ander tempo doen, omdat er nog zoveel andere dingen zijn die belangrijk zijn (zoals mijn lieve vriend, mijn familie en vrienden en het huishouden, die er nu allemaal toch best vaak bij inschieten.) Maar na drie dagen in Haarzuilens heb ik weer zoveel energie om te gaan schrijven dat ik weer een jaar voort kan. Of in ieder geval een paar maanden, tot het volgende festival.

Dus op deze plek wil ik iedereen bedanken die Elfia ieder jaar weer tot zo’n heerlijke, gemoedelijke alternatieve wereld maakt, maar vooral de lezers die de Nederlandstalige fantasy nu echt hebben omarmd.

Kim_groot-002Na haar debuut Hydrhaga (2008) vergaarde Kim een grote schare fans met de Lilith-trilogie (2010 – 2012), bestaande uit Gebonden in Duister, Verbroken in Schemer en Geboren in Licht. In haar boeken bestaat geen goed en kwaad, ieder personage heeft invoelbare motieven om zijn of haar doelen te bereiken. Twee boeken van Kim zijn in het Engels vertaald.
Met het tweeluik
Jager & Prooi keert Kim ten Tusscher terug naar de wereld van Lilith, maar dan decennia voor de machtige drakenwisselaar wordt geboren.

1 Comment

  1. Irene on April 25, 2014 at 21:16

    Ook ik heb veel inspiratie op gedaan op Elfia, erg inspirend, en natuurlijk heb ik de boeken van Kim Tuscher gekocht en laten signeren! Erg leuk om zo veel Nederlandse schrijvers aanwezig te zien op dit prachtige evenement!

    Groetjes Irene @ Ice Queen’s Bookshelf

Leave a Comment