Gastblog | Jaap Boekestein – Mijn schrijfgeheim

Waar haal je als schrijver je ideeën vandaan?
Dit is traditioneel de meest gevreesde vraag voor iedere schrijver. Het koude zweet breekt uit, de woorden stokken in de keel, wild blikt de schrijver naar een ontsnappingsmogelijkheid. Iemand heeft het gewaagd De Vraag te stellen. O duistere schrijfgoden van inkt en interpunctie, waarom deze vraag? Waarom? Waarom?!
Nou moet ik bekennen dat niemand mij tot nu toe die vraag heeft gesteld. Misschien durft mijn schare van fans hun Idool niet te benaderen en wachten zij stil vol ademloze eerbied vanaf de zijlijn tot nieuwe meesterwerken uit mijn vingers vloeien. Ik vermoed dat het meer te maken heeft met het feit dat ik eigenlijk nooit workshops organiseer, ik geen lezingen doe, en eigenlijk nooit achter een verkooptafel te vinden ben. Met deze instelling van een literaire lemming loop ik fans en ongetwijfeld verkopen mis, maar ja, ik schrijf omdat ik schrijven leuk vind. Op een fair dwaal ik liever lekker rond dan achter een tafel te zitten, en de tijd die ik met lezingen en dergelijke kwijt ben, besteed ik liever aan andere dingen. Ik heb grote bewondering voor schrijvers die dat al wel doen, maar het niet iets dat mijn hartje sneller doet kloppen.

Goed, die gevreesde vraag dus. Waar haal je als schrijver je ideeën vandaan?
In de loop der tijd heeft menig schrijver daar een prachtig antwoord op geformuleerd. Ik meen dat Harlan Ellison dan antwoordde dat hij ze kocht via een postbusnummer, en andere schrijvers grapten over ijverige kabouters, een zolder vol vastgeketende ghostwriters en wat al niet. Dat lijkt mij allemaal ideaal, maar eigenlijk ook een beetje saai. Een verhaal bedenken is één van de leukste dingen die ik ken. Voor sommige schrijvers is dat zelfs het leukste onderdeel van het proces. Charlie Stross zei eens tijdens een panel dat ging over de wijlen SF-auteur Iain Banks zoiets als: ‘Geef maar toe, het bedenken van een roman is het leuke onderdeel. Het boek daarna daadwerkelijk schrijven is saai en hard werk.’
Ik ben het niet met Charlie eens, ik vind schrijven leuk genoeg, maar het bedenken van een verhaal is inderdaad nog leuker.

Hoe bedenk is dan een verhaal? Mijn methode is simpel: ik geef gewoon antwoord op de vraag ‘Wat als?
Voorbeeldje. Op televisie zie ik zo’n real life programma over die opslagboxen die door de eigenaar in de steek zijn gelaten en die daarna worden geveild. Dat is heerlijk foute televisie vol hebberigheid, drama, gekonkel en kortstondige triomfen, vaak volkomen in scene gezet voor de kijker. Het programma is afgelopen en ik geniet na op de bank, of in bed, en dan komt opeens de ‘Wat als’-vraag boven. Wat als je zo’n soort veiling in de toekomst zou hebben? Over zeventig, of honderd, of tweehonderd jaar of zo? Wat zou er dan verkocht worden? Nog steeds opslagboxen met spullen, of iets anders? Achtergelaten futuristische meuk? Jet packs, tijdmachines, robots, planeten? Hmjjjjnee. Tegen die tijd kan je waarschijnlijk de meeste voorwerpen wel met een 3D-printer fabriceren, dus waarom zou je überhaupt spullen willen kopen, of bezitten? Hmm, wat zou een mens dan nog willen bezitten? Eh… een lichaam? Een leuk lichaam, een antiek lichaam, een goedkoop lichaam? Wat als je zonder problemen van lichaam kan wisselen en er een veiling is waarop niet afbetaalde lichamen worden verkocht? Voor de avonturiers, voor de degenen op zoek naar een koopje, voor de verzamelaars? ‘Ow, dat is een origineel XYZ-lichaam, ontworpen door de befaamde genenkunstenaar Ladiela. Als ik dat voor een prikkie kan kopen, dan is mijn fortuin gemaakt! Ik hoop dat niemand het door heeft…’
Daar zit een verhaal in. Een veiling van niet-afbetaalde of in beslag genomen lichamen, midden volgende eeuw of zo. En dat hele idee kwam voort uit het beantwoorden van ‘Wat als?’

Het is niet moeilijk. Stel een buitensporige vraag, en gebruik je fantasie om die te beantwoorden. Je komt dan vanzelf op een verhaal. En dan nog even schrijven.
Ik kom ook wel op andere manieren aan verhalen hoor. Als ik specifiek voor een bepaald tijdschrift of een bepaald thema schrijf, dan probeer ik te bedenken wat de lezer zou interesseren. Bijvoorbeeld romantiek met een sterk, onafhankelijk hoofdpersonage dat problemen weet op te lossen en weet te groeien. (Bedenk zelf maar welke lezer/thema hier bij hoort 🙂 Maar ja, zelfs als ik die variabelen heb uitgewerkt, dan duikt er vroeg of laat toch altijd de ‘Wat als’ vraag op. En een antwoord levert vaak een verhaal op.

Nou, dat is het dus, mijn schrijfgeheim. Gebruik deze truc naar behoefte. Misschien werkt het voor jou, misschien werkt het helemaal niet. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

JaapJaap Boekestein schrijft fantasy, sciencefiction, horror, thriller, kinderboeken en alle andere genres die hem leuk lijken. Zijn eerste verhaal verscheen in 1989 en daarna volgden er nog een paar honderd plus vijf fantasyromans.
Het gerucht gaat dat hij speciaal voor zijn biografie een reeks bizarre baantjes had als secretaresse, uitsmijter, medewerker Tweede Kamer, redacteur en privé detective. Maar ja, of geruchten over schrijvers nou echt waar zijn…
www.jaapboekestein.com

Leave a Comment