Gastblog | Femke de Vos op de Hebban Crimezone Awards

Zondag 26 oktober was het zo ver. De uitreiking van de Crimezone Awards. Als genomineerde voor de Fantasy publieksprijs werd ik door Fantasyboeken.org gecontacteerd met de vraag om een gastblog over dit evenement te schrijven.
Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van de Crimezone Awards gehoord tot mijn uitgeefster me verwittigde dat ik op de longlist voor de fantasy-award was geraakt. Zelfs Hebban, de bekende recensiesite en drijvende kracht achter de Awards, was voor mij een volledig nieuw begrip. Dit laat zich waarschijnlijk verklaren van uit het feit dat ik een Belgische ben en Hebban nu eenmaal een Nederlands publiek aanspreekt.
Hoe dan ook, het halen van de longlist vormden voor mij zowel als voor de Crimezone de aftrap van een literair spektakel, dat uitmondde in de uitreiking afgelopen zondag.

Vooral voor de Nederlandstalige fantasycommunity zou het een belangrijke dag worden. Eindelijk een volwaardige prijs die uitgereikt werd voor fantasyboeken! Eindelijk opgenomen worden in een literair evenement waar ze niet zouden behandeld worden als de vreemde eend in de bijt.
Of dat was toch wat de opzet was. Hoewel de uitreikingsdag een groots opgezet evenement vormde, waar pers uitvoerig aanwezig was, waar auteurs elkaar over de koppen liepen en waar zelfs internationaal gerenommeerde R.J. Ellroy op aanwezig was, werd al snel duidelijk dat het fantasyboek toch het achtergestelde kleine broertje bleef.
De boekenmarkt bleef uitsluitend beperkt tot thrillers. Nergens was ook maar een vleugje fantasy, sciencefiction of horror te bekennen. Dit ondanks dat er toch zes fantasy-uitgevers aanwezig waren die hun eigen laureaten vergezelden naar de uitreiking en die vast stonden te springen om ook wat van hun werken aan de man te mogen brengen.
Zelfs de thrillerauteurs die verloren hadden, hadden daarentegen signeertafels en een eigen plek om hun boeken te verkopen. Niets van dit alles werd aangeboden aan de ietwat verweesde fantasy-auteurs. Vanuit het thriller oogpunt en voor de bezoekers was alles tot in de puntjes geregeld: leuke, goedkope boeken, een kans om je favoriete auteurs te ontmoeten, signeermomenten, prachtige locatie, een duivels interessante en onderhoudende lezing van Ellroy en een prijsuitreiking waarbij, in het begin, de spanning te snijden was. De sfeer werd opgedreven met spannende muziek en goed gemonteerde openingsfilmpjes die alles een uiterst professioneel uiterlijk gaven. Toch werden de fantasy-auteurs ook hier lichtelijk geschuwd. Het was duidelijk dat de organisatie niet wist wie de kandidaten waren en welk boek zij geschreven hadden, laat staan dat ze de achtergrond van de auteurs kenden en hen zouden kunnen interviewen.

Het verplichte korte gespreksmomentje met de top drie werd dan ook maar overgeslagen. Toch was dit niet het meest jammerlijke moment van alle uitreikingen. Degene die tijdens de ceremonie werkelijk aan het kortste eind hadden getrokken, waren de debuterende auteurs. Zij werden voorgesteld door middel van audio-visuele filmpjes waarin stukken van hun verhaal werd voorgedragen. De slechte kwaliteit vormde een schier contrast met de anders kwalitatief hoogstaande boeken. Ook de presentatie verliep niet vlekkeloos: de presentatrice las haar tekst sneller voor dan het publiek kon volgen en daarbij leek de microfoon niet goed afgesteld, waardoor het geheel onverstaanbaar dreigde te worden. Een misser en vooral jammer voor de auteurs, die probeerden zich door het gebeuren heen te glimlachen.

Niettemin was het een geslaagde avond. De andere presentaties verliepen vlekkeloos, de uitgedeelde prijzen waren verdiend, het publiek was enthousiast. Het thriller-gedeelte van de dag verliep ronduit professioneel.
Zelfs voor de fantasy-verkiezing kunnen we over ons hart strijken en de gemaakte fouten vergeven. Het mag namelijk niet vergeten worden dat Hebban’s fantasy-afdeling nog maar drie korte maanden bestaat. Zij hebben hun wagen aan de evenemententrein gekoppeld op een moment dat er weinig tijd restte voor deze zijn station bereikte. Bovendien beschikten ze niet over de jarenlange ervaring van het team waar ze bij meeliftten.

We kunnen enkel hopen dat ze hun ogen en oren goed open gehouden hebben en gekeken hebben hoe grote broer alles regelde. Dan kunnen de fantasy-liefhebbers en auteurs zich volgend jaar volwaardig lid van het evenement voelen, met eigen boekenstanden op de boekenmarkt en signeermomenten voor de auteurs.
Daar kijk ik alvast naar uit.

Auteursfoto FemkeFemke de Vos (1990) is een doorzetter: ondanks een dyslexie met gestoorde automatisering slaagde ze erin een roman te schrijven, welke in 2014 bij Celtica Publishing verscheen. Verraad is het eerste deel in de fantasyserie De Kronieken van Riona en verhaalt over Niamh, de tot slaaf gemaakte dochter van de verdreven keizer van Riona. Niamh is niet alleen buitengewoon mooi, maar beschikt ook over bijzondere krachten. Geholpen door de godin Aïne neemt ze het heft in eigen handen. Maar is dit wel helemaal waar? En hoe eerlijk is Aïne eigenlijk…?

Leave a Comment