Gastblog | Eveline Broekhuizen – Argus

‘Goede literatuur bezit het vermogen
ons met andere ogen
te laten zien.’

– Gerrit Komrij

Eigenlijk is een uitgever net als Argus, de reus met de vele ogen. Als uitgever moet je vanuit allerlei invalshoeken naar een manuscript kunnen kijken. Vanuit de schrijver, die je moet begrijpen, motiveren en stimuleren. Vanuit de lezer, om ervoor te zorgen dat het verhaal helder en effectief overkomt. Ook de ontwerper moet een helder beeld van het boek krijgen, zodat hij of zij een omslag kan vormgeven dat past bij het verhaal en dat de lezers aanspreekt.

De vertegenwoordiger moet je van unique selling points voorzien, zodat hij het boek goed kan verkopen aan de boekhandel. En natuurlijk de boekhandelaar zelf, die moet beslissen of hij dit boek zal inkopen, te midden van al die duizenden andere nieuwe titels die hun succes (nog) niet hebben bewezen. Die zich afvraagt waar hij het boek in de winkel zal leggen, of het zal opvallen, hoe hij het aan zijn lezers zal verkopen.

En de uitgever bekijkt het boek ook met de ogen van de potentiële koper. Hoe bereiken we hem? Met welke titel, welk omslagbeeld, welke flaptekst, tweet of Facebookactie kun je zorgen dat hij verliefd wordt op het boek?

Want uiteindelijk is dat waarom een uitgever beslist een boek uit te geven – omdat hij er verliefd op is geworden. Omdat hij gevallen is voor de verwachte commerciële successen van de bestseller, het elan van de klassieker of de catchphrase van het debuut. Iets heeft zijn aandacht getrokken en het heeft hem niet meer losgelaten.

IMG_5403Eveline Broekhuizen is freelance redacteur, tekstschrijver en corrector. Via haar eigen bedrijf Elibro Tekst & Redactie kunnen schrijvers en uitgeverijen haar inhuren om manuscripten te beoordelen, redigeren of corrigeren. Zie voor meer informatie: www.elibrotekstenredactie.com en volg Eveline via Facebook, Twitter en http://elibroblogt.wordpress.com.

Jullie kennen Eveline waarschijnlijk als het gezicht van WBfantasy, de fantasyimprint van Uitgeverij Wereldbibliotheek. Door op Facebook en Twitter te vertellen wat er allemaal bij het uitgeven van fantasyboeken kwam kijken, heeft ze veel lezers bij de uitgeverij betrokken. Ook hield ze zich als uitgeefassistent bezig met de beoordeling van manuscripten en te vertalen titels.

Logo Elibro

Leave a Comment