Gastblog | Esther Scherpenisse – Warning: lots of gushing

Tegen de tijd dat je dit leest, sta ik met mijn voeten op Britse grond. Voor de 72e World Science Fiction Convention in Londen, kortweg de LonCon. Die is meestal in Verweggistan, ook wel de VS of Azië genoemd, dus nu hij dichtbij is neem ik de gelegenheid te baat om me onder te dompelen in mijn favoriete genre.

Stemmen voor de Hugo’s
Een van de leukere dingen die je mag doen wanneer je de LonCon bezoekt, is meestemmen voor de Hugo Awards. In sciencefictionkringen zijn er een aantal awards die uitgevers graag laten prijken op de covers van boeken, en de Hugo is er een die ik al sinds mijn kindertijd ken van de boeken van Asimov en Heinlein die mijn vader altijd las. Deze specifieke award heeft dus een nogal hoge status in mijn gedachten, op de manier waarop alles wat je als kind bewonderde ook als volwassene nog uitermate imponerend kan zijn. En dit jaar mag ik meebepalen wie naar huis gaat met het beeldje. Of wat het dan ook is dat ze uitreiken.

Indrukwekkende genomineerde verhalen
Omdat onze eigen (eeeeven een momentje van patriottisme) Thomas Olde Heuvelt alweer voor de tweede keer genomineerd is voor een Hugo in de categorie korte verhalen, ben ik daarmee begonnen. En wauw. Als ik dacht dat ik wist wat tegenwoordig allemaal valt onder fantasy en sciencefiction, dan ben ik daar na het lezen van die korte verhalen enorm van teruggekomen. Met name van “The Water That Falls On You From Nowhere” van John Chu (verschenen bij Tor) was ik onder de indruk. Zeg ik was? Ik bedoel ben.

Hoog niveau in de laaglanden
De op-de-grens-van-fantasy-en-sciencefiction-verhalen die de laatste jaren naar boven drijven bij de Paul Harland Prijs staan qua toon en onderwerpen veel dichter bij die van de Hugo’s dan de duidelijk-genreverhalen die in eerdere jaren de top 5 sierden. Wat maar weer eens het hoge niveau van onze laaglandse schrijvers aantoont. (Niet om mezelf nu op de borst te kloppen, of hardcore-genre te dissen. Give me a good space fight any day. En het is waarschijnlijk ook een trend die misschien wel weer een andere kant op gaat buigen op den duur. Maar interessant is het zeker.) Ik verwacht eerlijk gezegd wel dat er meer Nederlandse en Belgische genomineerden zullen zijn in de komende jaren – vooropgesteld uiteraard dat zij hun weg naar de Engelstalige markt weten te vinden.

Interessante activiteiten tijdens LonCon
Hoe het ook zij: van 14 tot en met 18 augustus ben ik er dus bij. Genoeg te doen voor de FSF-fan, waaronder lezingen van George R.R. Martin – jawel, die vent die al zijn belangrijke personages (koel)bloedig over de kling jaagt. En ook heel wat voor de schrijver, zoals ochtendwandelingen met bekende schrijvers en editors uit het wereldje, waar ik zeker bij zal aansluiten. Of besprekingen over de stand van zaken van de FSF- en YA-markt.

Eigenlijk is dit blog dus een waarschuwing: verwacht heel wat (om daar ook maar vast een leuke Engelse term voor te gebruiken) ‘gushing’ op social media van mij dit weekend. Voor wie dat leuk vindt: @escherp.

estherEsther Scherpenisse (1979) is schrijver van fantastische verhalen – dat wil zeggen: sciencefiction en fantasy. Het eerste verhaal dat ze verkocht was ‘Het prismaproject’, dat een enthousiaste uitgever opnam in een bundel van de beste Nederlandstalige fantastiek. In die bundel staan ook verhalen van onder meer Thomas Olde Heuvelt en Paul Evanby. Haar meest recente verhaal ‘Ter ziele’ ging ervandoor met de eerste plaats bij de Paul Harland Prijs 2013. www.estherscherpenisse.com

Leave a Comment