Gastblog | Django Mathijsen – Concurrentie? Die heb ik niet!

Patrick Brannigan schreef een gedreven gastblog over zijn verbijstering dat meer dan 90% van de sciencefiction, fantasy en horror in Nederlandse boekhandels uit vertalingen bestaat. Daarbij moest ik denken aan iets wat ik steeds tegen de deelnemers van Fantastels zeg.

Onlangs heeft Anaïd Haen de vijfde editie van de schrijfwedstrijd Fantastels afgesloten. Tjonge, heb ik deze wedstrijd nu werkelijk al vijf keer gejureerd? De tijd gaat hard.

Bijzonder aan Fantastels zijn onder andere de erg uitgebreide jurycommentaren die we bij alle verhalen geven. Zo hebben we met zeven juryleden samen weer een 634 (!) pagina dik juryrapport bijeen gepend (verkrijgbaar via de email van Fantastels). Sommige mensen vragen me waarom wij met Fantastels zoveel werk erin steken om andere schrijvers te helpen beter te worden in hun vak. Ik verdien toch mijn brood met schrijven. Creëer ik met Fantastels niet mijn eigen concurrentie? Ben ik geen dief van mijn eigen portemonnee?

Nou, nee. Natuurlijk niet. Ik heb geen concurrentie.

Ja, ik weet hoe dat klinkt. Maar ik meen het serieus: ik heb echt géén concurrentie. En weet je waarom niet?

Het gros van de lezers, zelfs de Nederlandse lezers en (erger nog) zelfs de Nederlandse sciencefiction- en fantasylezers, weet niet eens dat wij bestaan! Ze weten niet dat er zoiets is als Nederlandse sciencefiction- en fantasyschrijvers.
Dat “sense of wonder” moment “Bestaan er ook Nederlandse sciencefiction- en fantasyschrijvers?” zie ik zo vaak bij lezers. Zelfs bij lezers die beter zouden moeten weten.

Dat kun je hen niet verwijten, hoor. Ikzelf ontdekte de Nederlandse sciencefiction en fantasy ook pas als twintiger in de bibliotheek… nadat ik alle buitenlandse sciencefiction en fantasy had gelezen. Toen pas ontdekte ik tot mijn verbazing hoe goed en hoe apart de Nederlandse sciencefiction, fantasy en horror zijn.

Daarom zijn Nederlandse sciencefiction- en fantasyschrijvers geen concurrenten van elkaar. Wij hebben gewoon nog heel veel werk te verrichten om lezers überhaupt op ons opmerkzaam te maken. En hoe doen we dat?

Door goede verhalen de wereld in te schoppen: zo goed mogelijk en zo veel mogelijk. En dat kan geen van ons alleen. Een beetje fanatiek lezer heeft het oeuvre van de gemiddelde schrijver in een paar weken uitgelezen. Dus er zijn veel goede schrijvers nodig om dat genre van ons op de kaart te zetten. Veel meer dan we nu hebben. Want aan hoe meer lezers wij kunnen laten zien hoeveel goede verhalen er in ons genre worden geschreven, hoe beter het met ons allemaal gaat.

Daarom zijn we geen concurrenten van elkaar: hoe meer collega’s ik heb en hoe meer goede verhalen zij verkopen, hoe meer lezers ook mijn verhalen gaan ontdekken en kopen. Het succes van mijn collega’s gaat niet ten koste van mij. Integendeel: het katalyseert ook mijn succes.

Er is maar één plaats waar we concurrenten van elkaar zijn. En dat is in de schrijfwedstrijden. Maar ook daar wil ik dat mijn “concurrentie” alles weet over schrijven wat ik ook weet. Want dan is het pas leuk wanneer ik ze met mijn verhalen versla! 😉

Ook als je al zoveel gewonnen hebt als ik: schrijfwedstrijden blijven leuk. En ze houden je scherp. Want het draait uiteindelijk allemaal om die lezers: daar komt onze broodwinning vandaan. Zij betalen je voor je verhalen wanneer je ze publiceert en zij moeten het allerbeste krijgen wat je in je hebt.

Daarom doe ik nog steeds aan betrouwbare schrijfwedstrijden in ons genre mee. Behalve dan Fantastels, want het ziet ernaar uit dat ik de volgende editie weer ga jureren. De deadline voor insturen is 31 oktober: Halloween! Wie nu begint te schrijven, heeft geen smoesje om dan niet met drie verhalen aan de start te kunnen verschijnen!

Ik verheug me erop om daarna weer het allerbeste te zien wat schrijvend Nederland voor ons in petto heeft. En om alle deelnemers een klein beetje op weg te helpen om meer lezers voor ons allemaal te vinden.

387665_107663729351147_1955184859_nDjango Mathijsen (1966) is ingenieur, jazzorganist, wetenschapsjournalist en schrijver. Hij heeft honderden artikelen geschreven voor tijdschriften zoals Kijk en Panorama. Hij heeft bij de BBC gewerkt als technisch consultant bij Robot Wars en TechnoGames. En hij heeft heel veel prijzen gewonnen voor zijn verhalen (Drie Unleash Awards, twee NCSF-prijzen, de Grote Brugse Boekhandel Fantasy Award, Trek Sagae, Woordenstroom, enzovoort). Zijn werk is gepubliceerd in alle huidige Nederlandse SF/F/H tijdschriften en bij diverse grote Noord-Amerikaanse tijdschriften (zoals Emerald Sky, Big Pulp en Kaleidotrope). Ook is hij al vertaald in het Frans, Roemeens en Hebreeuws.
Hij werkt vaak samen met Anaïd Haen. Daaruit is o.a. Codenaam Hadsadah voortgekomen, de eerste WikiLeaks thriller. Maar ook diverse kinderboeken en liedjes.

www.djangomathijsen.nl

4 Comments

 1. Patrick Brannigan on April 22, 2014 at 19:56

  Ik zie uit naar onze volgende krachtmeting, meester Mathijsen. Fantasy Stijd Brugge 2014?

 2. Rianne Lampers on April 22, 2014 at 22:43

  Heel goed gezegd, Django! Ik raad de Nederlandse en Vlaamse lezers aan om niet alleen op beurzen en fairs onze boeken te kopen, maar er ook in de boekhandels om te vragen. Net zolang tot niemand meer om ons heen kan.

  • Likaiar on April 23, 2014 at 16:51

   Nog nieteens aan gedacht… Ik denk dat ik hier inderdaad maar eens een gewoonte van ga maken!

 3. Paul E. Horsman on April 23, 2014 at 14:34

  Ik ben het helemaal met Django eens. We hebben elkaar te hard nodig om ons lezerspubliek uit te breiden.

  En Rianne’s woorden mogen in steen gebeiteld worden. Ga naar de boekhandel en koop Nederlandse fantasy. Er zijn teveel boekwinkels waar geen f/sf te vinden is en dat moet veranderen.

Leave a Comment