Feuilleton | Evenbeeld – hoofdstuk 1 Hoogmoed

Charles Dickens deed het. Alexandre Dumas deed het. Zelfs Louis Couperus deed het: allen publiceerden hun proza als feuilleton.

EvenbeeldEen feuilleton was een vervolgverhaal in kranten of tijdschriften dat vaak eindigde met een cliffhanger: toen de kranten uit Londen met Dickens’ als feuilleton gepubliceerde roman The Old Curiosity Shop in New York aankwamen, wachtte een enorme menigte het schip op. Al bij het afmeren riep men: ‘Is Little Nell dead?’ Tot in de jaren ’50 van de 20e eeuw verscheen ook veel genrefictie als feuilleton in vermaarde pulptijdschriften als Amazing Stories. Grootheden als Jack Vance zijn er bekend mee geworden.

Literatuurgeschiedenis
Tot zover het lesje literatuurgeschiedenis. Tijd om het feuilleton nieuw leven in te blazen. Ja, inderdaad: ik ga mijn roman Evenbeeld als feuilleton publiceren. Niet alle 26 hoofdstukken plus epiloog (dat zou niet fair zijn tegenover diegenen die de hele roman al hebben gekocht), maar in ieder geval de eerste vijf hoofdstukken. Natuurlijk hoop ik hiermee mijn imaginaire klauwen in jullie, argeloze lezers, te kunnen slaan en jullie te verleiden Evenbeeld te kopen. In de liefde, de oorlog en de kunst is immers alles geoorloofd. Ik wens jullie veel leesplezier. En aarzel niet om mij te smeken om méér dan die eerste vijf hoofdstukken.

Hoofdstuk 1 – Hoogmoed
Anwyn groot2In dit eerste hoofdstuk introduceer ik Syl van Spinter, een harde, dappere zeeman die een eed heeft gezworen. Ook maak je kennis met zijn luitenant Gurft, een halfmens met een duister verleden, te grote tanden en geaffecteerde maniertjes. In ongemakkelijke kameraadschap bestrijden zij met de bemanning van hun schip de Sagitta de luimen van het Lot en de woede van de god Zoroaster.

Download hoofdstuk 1 hier.

Kun je niet wachten op de rest? Koop het boek dan via Bol.com of Smashwords.

Pat2Patrick Brannigan (1971) is een ‘hybride’ auteur: hij publiceert zowel via uitgeverijen als onafhankelijk. Zijn verhalenbundel ‘Het indigo van de dood’ (2013) verscheen bij Zilverspoor; zijn roman ‘Evenbeeld’ (2014) heeft hij zelf uitgebracht. Brannigan won in 2011 de Unleash Award en de NCSF-prijs. Begin 2012 werd hij de nieuwe Kampioen der Nederlandstalige Speculatieve Literatuur. Brannigans korte verhalen zijn wereldwijd tienduizenden keren gedownload.

Leave a Comment