Fantastyval 2012

Roodkapje, Sneeuwwitje, de kikkerprins en vele andere beroemde sprookjesfiguren waren dit weekend te zien tijdens Fantastyval op de Wouwse Plantage. Samen met de bezoekers vierden zij het feit dat de Gebroeders Grimm 200 jaar geleden hun sprookjes op papier penden.

De grootste aandacht ging dus ook dit festival naar het (vertelde) verhaal. Bekende verhalenvertellers als Abe, Donderelf en vertelgroep de Jonge Honden vlogen over het terrein om een verhaal voor te dragen, een voorstelling te geven, of een lezing te doen. Alles natuurlijk in het teken van het ‘Grimmige verhaal’. Schrijvers in spé dongen mee naar de prijzen bij de Grimmige Schrijfwedstrijd, waarbij ze zelf een sprookje moesten schrijven. Vanuit 115 inzendingen werd zaterdagochtend de winnaar gekozen. Johnny Brouns wist met ‘Vrouw Huile’ de jury omver te blazen en was daarmee de winnaar. Zijn verhaal en dat van de nummer twee en drie werden het weekend regelmatig door de verhalenvertellers voorgedragen.

Zaterdag was het weer alleen wel in een Grimmige sfeer, de regen viel met bakken uit de hemel. Velen schuilden onder de Sprookjesboom of zochten hun soelaas onder de tenten of in het Boomcafé. Daar was de sfeer goed door de vele bands en de modeshow die er plaatsvond. Zondag hield het weer zich in en op een buitje in de ochtend na, werd het echt lekker weer. Hierop kwamen de bezoekers ook af en er waren vele gezinnen te ontdekken met kleine prinsjes en prinsesjes.
Naast de muziek en vele verhalen was er ook volop gelegenheid om nieuwe boeken in te slaan. Vele schrijvers waren aanwezig, waaronder Adrian Stone, Kim Ten Tusscher, Marieke Frankema, Sophie Lucas, Jack Lance en nog vele anderen. In het Leesmoetcafé droegen ze regelmatig voor uit eigen werk en gingen in gesprek met lezers. Klap op de vuurpijl was natuurlijk de aanwezigheid van schrijver Bernhard Hennen. Hij had Duitsland even achter zich gelaten om een bezoek te brengen aan Roosendaal om zijn boeken en fans te voorzien van handtekeningen.

Voor de bezoekers die niet stil konden zitten, was er de mogelijkheid om te zwaardvechten en boogschieten. Qu’Mar Ti-jin zorgde ervoor dat iedereen zich tegen wat voor griezel dan ook kan verdedigen. De kleine hoogheden lieten hun manieren varen om zich lekker op elkaar uit te leven tijdens de Kiddy Battle. De snoeperds onder hen maakten muffins of een eigen snoephuisje.

Ondanks de wisselvalligheid van het weer, was Fantastyval toch een evenement met een fijne en sprookjesachtige sfeer.
(Cathinca van Sprundel)

1 Comment

  1. Martijn Lindeboom on July 18, 2012 at 14:32

    Ja, het was weer een leuk en geslaagd festival, ondanks het inderdaad Grimmige weer zaterdag… Zondag ben ik zelfs een beetje verbrand gedurende de heerlijk zonnige middag. Ook de Qu’Mar workshops waren weer een groot succes.

Leave a Comment