Evenement | Manucripta 2014

Manuscripta is op reis. De traditionele opening van het boekenseizoen vond jarenlang plaats in Amsterdam, eerst als op zichzelf staande beurs, vervolgens als onderdeel van de jaarlijkse Uitmarkt. Dit jaar dromden schrijvers, uitgevers en andere geïnteresseerden samen in Utrecht. En zij brachten boekvriendelijk weer mee.

De manifestatie ging op 13.00 uur van start en meteen was het druk rondom de kraampjes van de Schrijversmarkt. De bekende gezichten laten nog even op zich wachten, maar dat is niet erg: het geeft de gemiddelde bezoeker de tijd om tussen de boeken te snuffelen. Hoewel er boeken verkocht worden, is het geen boekenmarkt: de uitgeverijen nemen slechts enkele titels mee om te laten zien wat ze aan schrijftalent in huis hebben. Veel fantasy en sciencefiction ligt er helaas niet tussen, enkel de kramen van uitgevers die zich richten op jeugdliteratuur hebben het een en ander meegenomen.

Veel aandacht voor de jongerenliteratuur is er wel. Op het podium in het Stadhuis worden drie auteurs uit het Young Adult-genre geïnterviewd door Marion Kok. Als eerst verschijnen Marleen Ekelmans en Jen Minkman op het podium. Ekelmans’s roman Fatale Angst is een jongerenthriller waarin social media een belangrijke rol speelt: “Het leven van jonge mensen speelt zich veelal af op het internet. Ik wilde in beeld brengen wat er zou kunnen gebeuren op het moment dat je met een klik van je muis een contactpersoon toevoegt.”
Jen Minkman schreef De Jongen van het Woud, een liefdesgeschiedenis met een magisch tintje. Kok bespreekt het feit dat beide boeken een soundtrack hebben en dat Minkman de liedjes bij haar boek zelf schreef. “Ik speel zelf piano en mijn hoofdpersoon ook – dat is een stukje van mezelf dat ik in het boek heb verwerkt. Ik wilde zelf weten hoe die liedjes van haar zouden klinken en wilde mijn lezers ook de kans geven om ze te horen.”

Vervolgens is er aandacht voor Mel Wallis de Vries. Binnenkort komt haar tiende (!) jongerenthriller uit – Marion Kok vraagt zich hardop af of zij het genre niet zo’n beetje heeft uitgevonden. “Heb jij zo’n duistere geest?” vraagt ze Wallis de Vries, die daarop uitroept: “Ik ben een mietje. Ik zie achter iedere boom een man met een kettingzaag, ieder vliegtuig stort neer. Misschien moet ik het zien als iets therapeutisch dat ik dit soort boeken schrijf.”

Bij het podium voor het stadhuis is inmiddels een behoorlijke menigte ontstaan. Het podium biedt plaats aan allerhande artiesten die een muzikaal of vocaal repertoire ten gehore brengen. Catering zorgt voor soep en hamburgers – het zorgt voor een beetje Uitmarkt buiten de Uitmarkt. Op een typmachine bij de Meulenhoff-kraam tikt Lars van der Wal versjes op maat. Ertegenover signeert Simone van der Vlugt – ze is in een geanimeerd gesprek verwikkeld met een lezer. Marcel van Driel promoot zijn Superhelden 2 bij de kraam van Uitgeverij de Fontein.

Aan de achterkant van het stadhuis staat Natasje Storm met haar uitgeverij Storm Publishers. Ze barst van de energie en met goede reden: ze is genomineerd voor de Next Entrepeneur Award van 2014. We spreken Jen Minkman nog even, die achter de kraam van Storm staat: “Het is zo fijn om bij een kleine uitgeverij te zitten,” zegt ze. “Ik heb persoonlijk contact met mijn uitgever – dat is goud waard.” Kim Mulder – tweede plaats-winnaar van de Dark Romance wedstrijd, die daarmee in de bundel terecht kwam, beaamt: “Ik ken alle schrijvers. We hebben een WhatsApp-groepje waarin we met elkaar kunnen overleggen, bijvoorbeeld als we vastzitten of als we iets moeten herschrijven.”

Tegen half zes beginnen de uitgevers op te ruimen. Het publiek trekt weg richting parkeerplaats en station, met tassen vol goodies, flyers en vooral: boeken.
(Rianne Werring)

Leave a Comment