Evenement | Elfia Haarzuilens 2014

Afgelopen weekend werden de kasteeltuinen van Haarzuilens wederom bevolkt door Elfen, Hobbits, steampunkers, buitenaardse wezens, spookjagers en vooral veel ridders en jonkvrouwen. Het thema van Elfia – voorheen de Elf Fantasy Fair – was ‘Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel’ en dat was te merken: aan de bezoekers én aan de organisatie. En er was een primeur: het eerste fantasy festival van het seizoen werd dit jaar niet twee maar drie dagen gehouden – met dank aan de Paasdagen.

Huisprofessor Roland ‘Roly’ Rotherham maakte zich blij over de keuze van het thema: als senechal van de Britse Orde van het Gezelschap van de Ridders van de Ronde Tafel had hij natuurlijk voldoende over het onderwerp te vertellen. Hij bracht zelfs een collega van de orde mee om geïnteresseerde bezoekers van meer informatie te voorzien.

Op het toernooiveld werd twee soorten toernooien gehouden: de ene bestond uit vier ridders te paard die elkaar te lijf gingen met echte wapens. De groep ‘Ridders te Paard’ mag met recht één van de beste re-enactmentgroepen van Europa genoemd worden: het ging er hard aan toe tijdens de ridderspelen. De andere vorm van toernooispelen was van een heel andere orde: het eerste Zwerkbaltoernooi voor Dreuzels in Nederland werd tijdens Elfia gehouden. De deelnemers hadden geluk met het weer: de bezems – helaas aan de zwaartekracht gebonden – bleven grotendeels droog.

Ook de schrijvers prezen zich gelukkig met het weer. Jos Weijmer van uitgeverij Zilverspoor / Zilverbron op zaterdag: ‘Vanmorgen was het nog koud en een beetje guur. Dat is geen goed vooruitzicht: bezoekers blijven minder lang als het weer zich er niet voor leent. Je kon de bezorgdheid merken in de kraam: de boeken vinden het niet leuk, de schrijvers evenmin. Gelukkig werd het meteen drukker zodra de zon doorbrak.’
Er werd bij Zilverspoor / Zilverbron een groot aantal boeken gepresenteerd tijdens Elfia. Nieuwe schrijvers als Kelly van der Laan, Jolien Tonnon, Hans Dubbelman en Cocky van Dijk, en hun meer ervaren collega’s Kim ten Tusscher, J. Sharpe en Anaïd Haen, vertelden voorbijgangers met enthousiasme en vol vuur over hun boeken.

Ook in de nabijgelegen Lecture Hall waren de auteurs goed vertegenwoordigd. Tussen de bezoeken van ‘Merlin’-acteur Alexander Vlahos door, gaven Anton Wolvekamp en Dennis Barten workshops voor het jongste fantasypubliek en hielden Peter Schaap, Femke Dekker en Brad Winning lezingen. Op de maandag verhaalde Abe de Verteller er over graalmythen. De rest van de tijd voegde hij zich bij collega-vertellers Kees van Wanrooij en Donderelf, bij het Royal Balcony.

Met zijn gebruikelijke combinatie van charme en spot presenteerde professor Rotherham de kostuumwedstrijd bij het Medieval Stage, dat daarna weer toeviel aan de leden van Rapalje, die er een feestje bouwden. Duo Itchy Fingers speelde er Ierse en Schotse folkmuziek en begeleidden daarbij Carieke Pol, die een Schotse dansworkshop gaf.

Voor meer muziek konden bezoekers terecht bij het centraal gelegen Elfo Stage, het domein van de paganfolk van L.E.a.f., de indrukwekkende drums van de Schotse folkband Sassenachs, de Trolska Polska uit het Noorden en de minstrelen van The Midnight uit het Zuiden. Met een beker medebier in de hand, de geur van middeleeuws getint eten in je neus, de voeten van de vloer en de zon op het gezicht kon ook deze editie van Elfia Haarzuilens weer een succes genoemd worden.
(Rianne Werring)

Leave a Comment