Interview | Eoin Colfer probeert Douglas Adams niet te evenaren

Ter ere van het dertig jarig jubileum van de Hitchhikers Guide to the Galaxy, schreef Eoin Colfer het zesde en laatste deel van de serie. Fans waren in eerste instantie sceptisch over het verschijnen van het boek. “Het schrijven van dit boek was een droom die uitkwam, maar ook een hele enge droom.”

Wanneer begon je voor het eerste na te denken over het schrijven van En dan nog iets…?
Ik werd in de zomer van 2008 benaderd om het boek te schrijven en toen ik uiteindelijk akkoord ging, werd me verteld dat ik zes maanden had om het te schrijven. Ze wilden namelijk dat het klaar was voor het dertigjarig jubileum van het eerste boek.

Waarom heb je besloten dit boek te schrijven? Was je een fan van de serie?
Ik ben een grote fan van de Hitchhikers guide, eigenlijk al vanaf het eerste boek. Ik had nooit durven dromen dat ik gevraagd zou worden het laatste boek van de serie te schrijven. Het was een droom die uitkwam, maar ook een hele enge droom. Ik wilde niet de man zijn die de Hitchhikers serie omzeep hield.

Hoe reageerde Adams’ familie toen jij het zesde boek ging schrijven?
Ik heb Jane en Polly ontmoet en ze stonden helemaal achter het project. Gelukkig vonden ze het manuscript ook erg leuk, wat een ontzettende opluchting voor me was. Ik heb altijd gezegd dat als Douglas’ familie het manuscript niets vond, ik het niet opnieuw zou schrijven.

Hebben ze je geholpen met aantekeningen of andere dingen tijdens het schrijven?
Ik had geen aantekeningen om vanuit te werken. Ik besloot dat als ik dit wilde doen, ik het op mijn manier wilde doen. Ik weet eigenlijk niet eens of er aantekeningen waren.

Hoe reageerde de fans op het boek? En was je bang voor hun reactie?
Toen werd aangekondigd dat ik dit boek ging schrijven reageerden een hoop fans op internet sceptisch. Maar toen het boek eenmaal uit was, was alles vergeven aanzien mijn boek duidelijk een eerbetoon aan Douglas is. Ik probeer hem niet te evenaren of te vervangen, wat trouwens onmogelijk is.

Hoeveel research heb je moeten doen om de karakters goed te leren kennen?
Ik heb de serie twee keer gelezen, één keer omdat het leuk was en toen nog een keer om aantekeningen te maken over de verschillende karakters en bestemmingen.

Hoe was het voor jou om dit boek te schrijven?
Ik heb ontzettend genoten van het schrijven van dit boek. Het was heel bevrijdend om me in het werk en universum van iemand anders te begeven. Tijdens het creatieve proces voelde ik op geen enkele manier druk, alleen ervoor en erna.

Was het moeilijker om te schrijven van Artemis Fowl?
Niet echt. Schrijven is schrijven. Misschien was de plot wat ingewikkelder, maar dat was vond ik juist het leuke eraan.

Wilde je tijdens het schrijven een bepaalde stijl hanteren?
Aan het begin van het boek wilde ik de stijl die deed denken aan die van Douglas om de oude fans in het verhaal te trekken. Daarna wilde ik langzaam terugvallen op mijn eigen stijl terwijl ik nieuw karakters introduceerde. Het was een heel berekend proces en dus niet alleen maar een creatief proces, maar dit was dan ook een bijzonder boek onder bijzondere omstandigheden.

Wat was het leukste om over te schrijven tijdens het schrijven van dit boek?
Ik vind het karakter van Zaphod geweldig, de scènes waarin hij voorkwam waren altijd erg leuk. En ook de aantekeningen in het handboek gaven me de mogelijkheid om helemaal los te gaan met grapjes en woordspelingen.

 

Leave a Comment