Elf Fantasy Fair Haarzuilens

Afgelopen weekend was het weer tijd voor de Elf Fantasy Fair in Haarzuilens. Een weekend lang waren ‘normale’ mensen zeldzaam rondom kasteel de Haar. Je kon het zo gek niet bedenken, of het liep er rond: een vampier in een leren pakje, een familie gekleed in stropdassen, curiosa kabinetjes op wieltjes, Jafar, Aladdin, Egyptische godinnen en iemand met een echte uil op zijn arm. In Elfia kan het allemaal.

Niet alleen verklede mensen reisden af naar Elfia, als vanouds waren er ook internationale beroemdheden. Op het gebied van boeken kwam dit jaar Robin Hobb nogmaals eens een kijkje nemen op de fair. “Ik vind het zo fijn om terug te zijn”, zei ze. “Hier keek ik al het hele jaar naar uit.” Ook Christopher Paolini was dit jaar aanwezig op de fair en dit was zijn eerste keer in Nederland. “Het verbaast me hoeveel toegewijde fans van het genre hier zijn, ondanks het weer. En dan die kostuums!” En of er kostuums waren. Ondanks een aantal fikse regenbuien zaterdag, liepen er genoeg dames met lange jurken die over de grond sleepten. Dat ze vies werden? Ach, dat gaf niet.

Ook de Nederlandse schrijvers waren dit jaar wederom goed vertegenwoordigd op de fair. Zilverspoor en Kim ten Tusscher konden alleen lege dozen mee naar huis nemen: beide dagen waren de eerste twee delen uit haar trilogie uitverkocht. Ook bij Adrian Stone liep het goed. “Ondanks het matige weer, meer boeken verkocht dan ooit”, twitterde hij.
Daarmee hield het niet op, de Elf Fantasy Fair lijkt steeds meer de speeltuin te worden voor Nederlandse fantasyschrijvers. Sophie Lucas, Alexandra Penrhyn Lowe, Jochem de Jong, Paul Horsman, Melchior van Rijn, Rianne Lampers en ga zo nog maar even door.
Had je niet de mazzel om een schrijver in het wild tegen te komen? Geen probleem. Er waren lezingen, meet en greets, signeersessies en Q&A’s. Genoeg mogelijkheden dus om je favoriete schrijver te spreken te krijgen, of om nieuwe te ontdekken. Al moesten degenen die voor Paolini kwamen wel even geduld hebben: de rij voor zijn signeertafel was duizelingwekkend lang. Tijdens zijn tweede signeersessie signeerde hij van vijf tot kwart voor acht om niemand teleur te stellen.

De weergoden waren Elfia op zondag toch iets beter gezind. Op een enkele hevige huilbui na, bleef het redelijk droog en liet het zonnetje zich zelfs nog wel eens zien. Echt warm was het helaas niet te noemen. Qu’mar Tijin kon in elk geval zijn Egyptische vijanden verslaan zonder dat nieuwe rekruten voor het weer moesten schuilen. Naast schrijvers, Egyptenaren en bezoekers waren er natuurlijk ook volop kraampjes met de meest uiteenlopende spullen. Aan de voet van het kasteel hielden Koningin Britteke en Kat audiëntie, waar vele anderen zich verzamelden voor een fotomoment. Toen de zon verdween was er in elk geval genoeg te beluisteren in de Middeleeuwse kapel naast het kasteel. De band Dathura bracht muziek die daar helemaal op zijn plek was. Verder gaf Cesair die dag het muziekprogramma ook een Nederlands tintje. Voor de rest bestond het programma vooral uit Duitse muziekacts. De meeste doe-activiteiten zaten ook vrij verstopt, maar menig bezoeker ging op het grasveld elkaar te lijf met zwaard en schild. De mede ging van hand tot hand, er waren genoeg indrukwekkende kostuums te bewonderen en voor veel magische wezens was het een weerzien van oude bekenden en vrienden.

Zondagavond druppelden ze allemaal langzaam naar de bus of het parkeerterrein. Moe, maar voldaan, terwijl de magische poorten van Elfia achter hen sloten, om pas het volgende jaar weer open te gaan. 23.000 bezoekers op beide dagen, stapels boeken die over de toonbank schuiven en lezers die fanatiek op handtekeningen jagen: fantasy lééft!
(Stéphanie de Geus & Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment