Een kijkje bij uitgeverij WB-fantasy

Elke aspirerende schrijver droomt ervan: op een dag een uitgeverij binnenstappen, plaats nemen aan een bureau om dan zijn naam onder een contract te zetten. Woensdag 6 juni kreeg iedereen de kans om binnen te treden bij uitgeverij de Wereldbibliotheek in Amsterdam. Niet om een contract te ondertekenen, maar wel om toch eens in die stoel van de uitgever te zitten en te kijken hoe boeken gemaakt worden.

Uitgeverijassistente Eveline Broekhuizen ontvangt de aanwezigen in de ‘secretaressekamer’. De afgelopen weken vertelde zij elke woensdag via Twitter en Facebook hoe het eraan toeging bij de Wereldbibliotheek en de imprint WB-Fantasy. Als afsluiting nodigde ze iedereen uit om te komen kijken in de uitgeverij, die zich in een groot pand in de Amsterdamse binnenstad bevindt. Nadat iedereen voorzien is van koffie en thee, begint ze te vertellen over de ‘secretaressekamer’.
“Elke donderdagochtend vergaderen we hier met de medewerkers,” vertelt Evelien. “Verder doet de secretaresse van alles en nog wat. Ook worden hier de contracten ondertekend.” Bij die laatste woorden kijken de schrijvers onder de bezoekers op toch heel anders naar het bureau.

Al snel loodsen Eveline en twee andere medewerkers iedereen de witte trappen op naar de ‘uitgeverskamer’. Hier zijn alle wanden voorzien van flink gevulde boekenkasten.
“Hier zit meer dan honderd jaar aan boeken,” vervolgt Eveline. “Leo Simons heeft deze uitgeverij in 1905 opgericht, onder de naam Maatschappij voor Goede en Goedkoope Lectuur. Alle boeken die we hebben uitgegeven staan hier op alfabetische volgorde.”
In de jaren die volgden, heeft de uitgeverij vele verschillende eigenaren gehad. Koen van Gulik heeft sinds 2009 de uitgeverij in handen.
“In dat jaar zijn we ook begonnen met fantasy. We merkten dat er toen alleen maar Engelse fantasy werd uitgegeven. Daarom besloten we om fantasy uit andere landen zoals Italië binnen te slepen.” Het allereerste boek dat ze uitgaven was De sage van het grensland van Liliana Bodoc, een Argentijnse schrijfster.

De volgende kamer is de ‘redacteurskamer’, waar de redacteur werkt. Hier komt het manuscript of de vertaling na acceptatie terecht. Het bureau zit vol met boeken, leesrapporten en (on)vertaalde werken. “De redacteur kijkt naar de vertaling, redigeert het werk meerdere keren om te kijken of er geen fouten in zitten en brengt soms ook de vertaler in contact met de agent of de schrijver zelf. Zo ontdekte de Nederlandse vertaler van De Demonen, dat de schrijver een telfout had gemaakt in het aantal demonen.”

Als laatste laat Eveline haar eigen kamer zien. In de kasten staat het archief, maar ook de mappen met afgewezen werken. Over die kasten is ook de beruchte ‘slush pile’ verspreid. Eveline Broekhuizen leest niet alle werken. “Vaak lees ik het begin, de samenvatting en een aantal pagina’s in het midden. De meerderheid van de werken is niet geschikt, of past niet in ons fonds, maar wanneer er iets interessants bijzit, dan laten we het ook aan anderen lezen. We hebben niet de tijd om alles door te lezen.” Ze toont ook de eerste zetproef van een boek, dat bestaat uit een stapel los bijeengebonden pagina’s. Haar collega laat ook de verschillende papiersoorten zien en de mogelijkheden die er zijn met de kaft.

Eenmaal terug bij de secretaressekamer kan het borrelen beginnen. Daarvoor krijgt iedereen de nieuwe kaft te zien van het boek De rattenvanger van Francesco Barbi. Dit boek komt het komend half jaar uit. Onder de bezoekers wordt nog een boek verloot en daarna druppelt iedereen het pand uit, naar huis, een ervaring rijker.
(Cathinca van Sprundel)

3 Comments

 1. Chris Hantzen on June 8, 2012 at 18:52

  Leuk verslagje, Cathinca.

 2. Eveline on June 8, 2012 at 22:08

  Wat een mooi verslag van een leuke avond! Leuk om terug te lezen en mooie foto’s. Vooral de stapel op het bureau van de redacteur is mooi in beeld gebracht. 😉
  Bedankt!

 3. Cathinca on June 12, 2012 at 10:18

  Dankjulliewel!:) Ik vond het heel erg gezellig om erbij te zijn.:D

Leave a Comment