Recensie | Brandon Sanderson – Het Laatste Rijk

Brandon Sanderson - Het Laatste RijkAl meer dan duizend jaar heerst de Opperheer over Het Laatste rijk en regent er as uit de hemel. De adel beheerst de nevelmagie en leeft er lustig op los, terwijl de Skaa generatie op generatie gedwongen zijn om te ploeteren als slaven. Na al die jaren van ellende, gloeit er een sprankje hoop: de skaa-halfbloed Kelsier bedenkt een gewaagd plan om de Opperheer ten val te brengen. Daarbij wordt hij geholpen door een onwaarschijnlijke groep bondgenoten. Een van hen is de jonge Vin, een jonge dievegge die dankzij Kelsier haar nevelkrachten ontdekt. Toch gaat de samenwerking stroef, want door haar harde leven vertrouwt Vin niemand meer. En hoe kun je een volk bevrijden dat door duizend jaar slavernij elke vorm van verzet volledig heeft opgegeven?

Brandon Sanderson werd wereldberoemd doordat hij Het Rad des Tijds, het levenswerk van Robert Jordan, voltooide. Maar voordat hij aan deze monsterklus begon, schreef hij de Mistborn-serie. Het Laatste Rijk is hier het eerste deel van. De vrouw van Jordan las de serie en was meteen verkocht. Geef haar eens ongelijk: Sanderson weet een complete wereld te scheppen met geloofwaardige personages en een interessante geschiedenis. Zijn magie-systeem, waarbij mensen kunnen te ‘toveren’ door een of verschillende metalen op te drinken en te ‘branden’, is origineel en zit goed in elkaar. Bij dit soort epische werken moet je wel even de rust nemen om in het verhaal te komen, hierdoor zullen sommige lezers afhaken, maar als je er eenmaal in zit, laat het je niet los.

Opvallend is dat er eerst wordt gesuggereerd dat het hele verhaal om Kelsier draait. Telkens refereren verschillende personages naar hem als ‘de overlevende’ (hij is namelijk de enige die de slavernij in de Atriummijnen heeft overleefd) en er wordt verwezen naar zijn vroegere leven. Hierdoor schept Sanderson de verwachting dat er nog een flashback gaat komen waar Kelsiers geschiedenis wordt uitgelegd. Dit gebeurt echter niet, omdat de aandacht naar Vin verschuift. Vooral in het begin heerst er het gevoel alsof je een heel boek hebt gemist. Ondanks deze minpuntjes blijft het complot en de personages boeien. Vin worstelt met haar verleden, terwijl ze zich ontwikkelt van dievegge naar gevaarlijke Nevelmagiër. Dit moet volledig geheim blijven, want als een van de staalinquisiteurs van de Opperheer haar ontdekt, is ze er geweest. Daarnaast is het de vraag of ze inderdaad in staat zijn om de onoverwinnelijke Opperheer te verslaan.

Het Laatste Rijk is een lekkere dikke pil vol epische avonturen en complotten. Sanderson weet telkens twijfel te zaaien, waardoor elk nieuwe wending de spanning alleen maar opvoert. Een aanrader.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-4
Het laatste rijk
Brandon Sanderson
Pagina’s: 736
Leeftijd: 18 +
ISBN: 978-90245-5883-4
Uitgeverij: Luitingh Fantasy
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 14,99

Leave a Comment