Achtergrond | Duistere hoekjes, donkere bossen en liefelijke dalen: welk fantasygenre past bij jou?

Fantasy, wat is dat eigenlijk? Bevat ieder fantasyboek een tovenaar, vliegen er altijd elfjes rond en zit er in elke grot een draak? En als dat zo is, is fantasy dan niet iets wat kinderen lezen? Nee, natuurlijk niet. Het fantasygenre is net zo breed als bijvoorbeeld het thrillergenre. Het heeft duistere en goede kanten, soms leest het als klassieke sprookjes en als je niet oppast lees je verhalen uit je ergste nachtmerries. Het fantasygenre kent zoveel subgenres, en onontdekte hoekjes dat je er gemakkelijk in verdwaalt.

Hoe weet je dus wat je leuk vindt? En waar je het moet zoeken? Om je daarmee te helpen maakte Fantasyboeken.org een overzicht van de verschillen (sub)genres. Vanaf nu verschijnt er om de week een stuk over een ander (sub)genre. Vandaag de eerste:

Epische fantasy

Klassieke, epische fantasy, ook wel ‘hoge’ fantasy is samen met ‘Sword & Sorcery’ veruit de meest bekende vorm van fantasy dankzij Tolkien. Lord of The Rings is namelijk een klassiek voorbeeld van Epische fantasy. Tolkien doet dat wat er verwacht wordt van fantasy. Hij bedenkt een eigen wereld, met regels, elven, trollen en andere vreemde wezens. Daarnaast staat zijn wereld werkelijk bol van de magie.

Frodo en zijn vrienden gaan op een reis door de wonderlijke fantasiewereld, met één doel: de dreiging van het kwaad afwenden, zodat hun wereld zo kan blijven als het nu is. Dat is meteen ook één van de van de belangrijkste kenmerken van epische fantasy: de strijd tussen goed en kwaad.

De verhalen bevatten meestal dezelfde ingrediënten: een held, een wijze man of raadgever en een duistere macht of macht.

En dan?
De held begint meestal als een zorgeloze jonge geest. In tegenstelling tot de Sword & Sorcery verhalen, is de held erg gelukkig met zijn leven. De held heeft dus echt een goede reden nodig om erop uit te gaan en zijn zorgeloze leventje achter hem te laten. Tijdens de reis wordt hij gedwongen om snel volwassen te worden en komt hij voor lastige keuzes te staan.

Gelukkig wordt hij bijgestaan door een wijze man of raadgever. Hij helpt de held met goede adviezen en stuurt hem in de goede richting.

Maar waar draait het nou allemaal echt om? Precies! Om de ‘bad guy’ natuurlijk. Die kan echt allerlei vormen aannemen, wij lezers hebben er ondertussen al heel wat voorbij zien komen. Sauron, Voldemort, Galnatorix, het Kwaad van Rober Jordan, de lijst is eindeloos lang. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze gaan voor totale wereldoverheersing, welke wereld dat ook mag zijn.

Dus alle vormen van epische fantasy zijn gelijk?
Nee zeker niet! Schrijver Nikki Gamble definieerde drie hoofd karakteristieken van Epische fantasy:

  • Een setting waarin de primaire wereld niet bestaat.
  • Een tweede wereld waarin je terecht kunt komen door middel van een portaal vanuit de primaire wereld.
  • Een aparte wereld-in-een-wereld in de primaire wereld.

Kortom, epische fantasy is dus een mix van een paar belangrijke ingrediënten, maar schrijvers kunnen hiermee eindeloos variëren. De mogelijkheden zijn dus zo groot als de fantasie van de schrijver en dat houdt het leuk. Is het altijd duidelijk wat epische fantasy is? Nee, het heeft veel overeenkomsten met Sword & Sorcery (hierover 2 februari meer), maar dat is niet erg, het houdt het juist leuk en afwisseleid.

Leestips:
De Kronieken van Narnia – C.S. Lewis
De Saga van het Grensland – Liliana Bodoc
De Wetten van de Magie – Terry Goodkind
Eragon – Christopher Paolini
Harry Potter – J.K. Rowling
Het Rad des Tijds – Robert Jordan
Het Spel der Goden – Steven Erikson
Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard – Tad Williams
In de Ban van de Ring – J.R.R. Tolkien
Zérians Vloek – Thirza meta

(Stéphanie de Geus)

3 Comments

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Stéphanie de Geus. Stéphanie de Geus said: Duistere hoekjes, donkere bossen en liefelijke dalen: welk fantasygenre past bij jou? http://www.fantasyboeken.org/?p=999 […]

  2. […] weken geleden keken we naar Epische fantasy, maar dat is natuurlijk niet het enige fantasy genre. Daarom kijken we deze week naar Sword & […]

  3. […] Epische fantasy […]

Leave a Comment