De toekomst is hier

Zoals de Nederlandstalige sciencefictionschrijver Tais Teng in zijn artikel Morgen gebeurt het al stelt, leven we in de toekomst. Althans in de toekomst zoals we ons die enkele tientallen jaren geleden voorstelden. En al zijn we nog niet op weg naar de sterren, ook die stap begint nu toch eindelijk wat dichterbij te komen.

Nee, niet door NASA of de space race, maar door privéondernemingen, zoals SpaceX en Planetary Resources.

SpaceX was in mei verantwoordelijk voor het eerste commerciële ruimtevaarttuig dat koppelde met het International Space Station. Deze Dragon-capsule volbracht een succesvolle test voor latere vluchten, waaronder bemande. André Kuipers coördineerde de koppeling aan het ISS. Dragon moet het spaceshuttlevormige gat in het Amerikaanse ruimteprogramma opvullen.

Nog spectaculairder is de aankondiging van Planetary Resources dat zij bezig zijn met de voorbereidingen op de commerciële exploitatie van nabije asteroïden. Planetary Resources wordt ondersteund door miljardairs en beroemdheden, zoals James Cameron. Bekijk hier de presentatie van de plannen. Samengevat: Planetary Resources wil met de huidige stand van de technologie de asteroïden in de omgeving van de aarde in kaart gaan brengen en gaan inventariseren welke delfstoffen aanwezig zijn. Het gaat dan om metalen, zoals ijzer, nikkel en zeldzame platinaverbindingen, maar ook om water. Uit dat laatste kan waterstof voor brandstof gewonnen worden, en zuurstof voor de verbranding en eventuele ‘life support’-systemen. Maar het blijft niet bij onderzoek. De plannen liggen klaar om rond 2025 een asteroïde te ‘vangen’ en te gaan exploiteren.

Auteurs als Peter F. Hamilton (bijv. The Nano flower en andere boeken), Greg Bear (bijv. Eon) en Stephen Baxter (met de fascinerende Manifold-serie) schreven al over asteroïdenmijnen en zelfs uitgeholde planetoïden, geschikt voor menselijke bewoning. Dat laatste is misschien nog niet aan de orde, maar als je Stephen Baxter mag geloven, kan het snel gaan.

De toekomst is hier!

(Martijn Lindeboom)

Leave a Comment