Recensie | Suzanne Collins – De Hongerspelen

De Hongerspelen is een jaarlijks terugkerend reality-tvprogramma dat door het Capitool van Panem, het toekomstige Noord-Amerika, wordt georganiseerd voor de twaalf districten die het domineert.
Ook dit jaar is het geen uitzondering. Cameraploegen strijken neer in alle districten van het land om zo de trekking van de tributen te kunnen opnemen.

Katniss staat rustig in haar vak van de tributenselectie. Het is spannend. Ze hoopt dat Gale niet getrokken wordt. Er zitten massa’s loten van hem in de bokaal en daardoor heeft hij heel veel kans om de jongenstribuut te worden. Maar voordat het zover is, zijn eerst de meisjes aan de beurt. De dame steekt haar hand in de bokaal en trekt er een willekeurig papiertje in. Het lotje van Prim, Katniss’ zusje. Katniss rent naar het podium en stelt zich vrijwillig kandidaat als meisjestribuut, om haar zusje te redden van een strijd op leven en dood.

Collins’ ‘Hongerspelen’ is een boek om van te smullen. Hoewel het voor young-adult lezers is bedoeld, kan deze young ook weggelaten worden. Er zullen namelijk zat volwassenen zijn die dit boek kunnen appreciëren.

In het begin komen de karakters vrij zwak over. Katniss is het overbezorgde meisje, dat voor alles en iedereen moet zorgen. Gale is de vriend waar je altijd op kunt rekenen. Peeta is een verliefde, maar heel verlegen kerel. De personages zijn allemaal erg vlak zonder al teveel diepgang. Op zich is dat niet fout, maar wat meer diepgang kan wonderen doen. In de loop van het verhaal gaat dit beter. Katniss en Peeta evolueren goed en ook de mindere belangrijke personages worden steeds zorgvuldiger neergezet.

De verhaallijn heeft een goede fundering en groeit uit tot een prachtig schouwspel, dat jammer genoeg een beetje instort met de plot. Alles voor een goed plot was aanwezig. Een verhaallijn die naar een mooie climax ging, vooral door de plots gekomen nieuwe regel tijdens de Hongerspelen. De relaties tussen de verschillende personages komen geloofwaardig over. Het einde daarentegen was erg bombastisch, de nieuwe regel wordt namelijk weer ingetrokken, waardoor het allemaal te makkelijk gaat.

Het is ook jammer dat je vanaf het begin van het verhaal weet dat dit verhaal een happy end heeft. Daar is niets op tegen, maar een ander vertelperspectief had een extra dosis spanning kunnen geven. Doordat het vanuit Katniss is geschreven, is het overduidelijk dat ze het einde van dit boek zal overleven.

De kracht van Collins is echter dat je vanaf het begin in het boek zit. Je ziet direct het toekomstige Noord Amerika voor je. Je voelt alle gevoelens van Katniss en ontdekt dat ze gevoeliger is dan dat ze zich voordoet.

Ondanks het teleurstellende plot, doet het gehele boek je toch snakken naar het vervolg. Wat zal er in Panem veranderen?
(Yarrid Dhooghe)

De Hongerspelen
Suzanne Collins
Prijs: € 10
ISBN: 978-90-475-1597-5

12 Comments

 1. […] (hint: het antwoord is hier te vinden:KLIK) […]

 2. […] The Hunger Games […]

 3. Tomas Noordsij on May 24, 2012 at 19:13

  Erg leuke en goede recensie! Geeft niet te veel en niet te weinig weg! Alleen is er wel een klein puntje waar ik het oneens mee ben. Misschien is het maar een mening maar ik wou het toch even delen.

  U zegt dat je al vanaf het begin weet dat het verhaal een happy end gaat krijgen, omdat het in de ik-persoon is geschreven. Alsof Katniss het later zelf opschrijft. Maar heb volledige boek is in de tegenwoordige tijd, afgezien van de flashbacks natuurlijk. Maar zodra ze in de arena staat, verteld Katniss wat ze op dat moment aan het doen is. Verder erg goede en duidelijke recentie! Ik zou het niet beter kunnen, maar ja, ik ben maar 13 ;).

  • Lautje on September 22, 2012 at 19:25

   Daar ben ik het mee eens, alleen ben ik 11……

 4. Lautje on September 22, 2012 at 19:23

  Erg goed boek, een echte aanrader, voor jong en oud!!! Ik vind het einde alleen een beetje vreemd…….

 5. Sylkie Mesbahi uit 3HW on October 22, 2012 at 19:58

  Het is een superleuk boek dat iedereen gelezen moet hebben. Het verhaal blijft spannend door heel het boek.
  Ik kon nooit stoppen met lezen. Als ik begon met lezen kon ik niet stoppen. Ik kan niet wachten om de 2 boeken te lezen die erop volgen.

 6. Sylkie Mesbahi uit 3HW on October 22, 2012 at 20:03

  Het is een zeer goed boek. Als je erin begint te lezen kan je niet stoppen. Het verhaal neemt je mee van in het begin tot het einde. Ik kan niet wachten om de vervolgboeken te lezen.

 7. Bjorn on January 22, 2013 at 18:05

  Aangezien ik blijkbaar de enige ben die doorheeft dat Panem het VROEGERE Noord-Amerika en niet het toekomstige N.-A. is zal ík het dan maar zeggen zeker…?

  • Karen on January 4, 2014 at 17:55

   Het is wel het toekomstige noord Amerika…

  • Anoniempje on January 4, 2014 at 21:24

   Het speelt zich wel af in de toekomst. Dat staat in het boek. Er staat zo ongeveer: “Het Capitool is gebouwd op een plek waar vroeger de rocky mountains waren .. ” Dat betekent dus in de toekomst van Noord-Amerika.

   ~ May the odds be ever in your favor. ~

 8. Hans- Peter Gloudemans on March 17, 2013 at 16:25

  Ik denk dat de gemiddelde lezer van dit boek 17 is, dus val ik met mijn 63 wel een beetje uit de toon, maar ik vind dat het een boek is. Dat is mijn mening oké? Verder wil ik vertellen dat ik een wit ijscobusje heb en ik erg goed met kinderen om kan gaan.

  Groetjes Hans- Peter

 9. Anoniempje on January 4, 2014 at 21:23

  Hoi, ik ben 11 en ik heb het boek ook gelezen. En je kunt het best lezen hoor. Ik heb alle delen gelezen en de 2 films gezien. Nou laat ik eens op een rijtje zetten hoevaak ik het eigenlijk heb gelezen/gezien:
  – Hongerspelen: 1O keer gezien & 5 keer gelezen.
  – Catching fire: 3 keer gelezen & 3 keer gezien.
  – Mockingjay: 1 keer gelezen, voor tweede keer in bezig.

  Ik vind dat het voor kinderen boven de 1O is. Want als je vaker dit soort boeken leest kun je dit ook wel aan.

  Anoniempje

Leave a Comment