De Grijze Jager dag

Alweer de vierde Grijze Jager Dag vond plaats op 27 mei in het Archeon bij Alphen aan de Rijn. Dit keer stond de dag niet alleen in het teken van de Grijze Jager boeken, waarvan deel elf, De Verloren Verhalen, onlangs verscheen, maar vooral ook de nieuwe serie Broederband stond centraal. Het eerste deel, De Outsiders, van John Flanagans nieuwe serie werd op deze dag gepresenteerd.

Wanneer om tien uur het Archeon zijn deuren openmaakt voor de bezoekers, staat er al een lange rij Grijze Jager fans te wachten om naar binnen te mogen. Bij binnenkomst worden er gave Broederband-welkomstasjes uitgedeeld met daarin een brief van uitgeverij Gottmer, een plattegrond en programma van het park en ook een fluitje waarvan niet helemaal duidelijk was waar het voor diende.
Om half elf begint de boekpresentatie van De Outsiders in de arena van het park. De tribunes stroomden vol met prachtig uitgedoste fans met cape en pijl en boog. Fans die thuis geen cape hadden konden er dit jaar ook een aanschaffen bij een van de stands van uitgeverij Gottmer.
Op het moment dat de show begint vraagt de presentator ons nog even geduld te hebben, hij is nog bezig in De Verloren Verhalen en wil nog snel even de bladzijde lezen! Op de vraag of het publiek het boek wel al uithad klinkt een volmondig “JA!”. Helaas voor de arme man werd hij door een bende Vikingen overvallen voor hij het hoofdstuk uit kon lezen. Gelukkig wist hij ze te overtuigen dat de sterkste een plaatsje in een boek kon krijgen en zo zette hij de woeste zeerovers tegen elkaar op.
Maar er is natuurlijk maar één persoon die kan bepalen wie er in de boeken voorkomt en ook hij was aanwezig: John Flanagan zelf. En hij is jarig en het hele publiek fluit “happy birthday”, dus daar zijn die fluitjes voor.
Er worden een aantal vragen gesteld aan Flanagan over zijn boeken, zijn reis en ook het publiek mag een vraag gesteld. Ondanks de af en toe gebrekkige vertaling van de presentator weet Flanagan ook live zijn publiek geweldig te vermaken. Helemaal als hij persoonlijk een exemplaar van Broederband aan een gelukkig fan overhandigt.

Na de presentatie en een high five voor een paar enthousiaste fans verdwijnt Flanagan en worden de jonge Grijze Jagers losgelaten in het park om te boogschieten, zwaardvechten en te leren jagen en vuur te maken. Ook kunnen ze gefotografeerd worden voor een persoonlijke cover van een van de boeken.
Bij het verlaten van het park worden de fans nogmaals verwend met een poster en boekenlegger van Broederband en een kaartje van de auteur.

Ook deze Grijze Jager dag was het weer een feest om alle capes rond te zien fladderen en van het zonnetje te genieten terwijl je een heus Vikinggevecht mocht aanschouwen. Helaas was er op de boekpresentatie na niet veel verschil met het jaar hiervoor wat activiteiten betreft. Natuurlijk is er in het park genoeg te doen om een dagje te vertoeven maar als je speciaal voor de Grijze Jager activiteiten komt is er op het boek na, weinig nieuws te beleven.
Desalniettemin was het ontzettend gezellig, lekker weer en ook niet onbelangrijk waren de boeken. Heel veel boeken, met als hoogte punt natuurlijk boek één van Broederband. Hiermee kunnen we de wachttijd op alweer het laatste deel van de Grijze Jager serie een stukje plezieriger maken.
(Erin de Vrijer)

6 Comments

 1. Mitchelv on June 4, 2012 at 15:14

  Kan je dat fluitje ook ergens kopen

  • Stéphanie on June 4, 2012 at 20:03

   Dat weet ik niet, dat ga ik aan de uitgever vragen voor je.

 2. jettie on July 17, 2012 at 09:34

  Zijn er grijze jager mantels te koop? Of is er een patroon?

  • evelyn on February 20, 2013 at 14:19

   Ja die wil ik ook !

 3. Tommie on March 24, 2014 at 21:55

  Zijn er ook bogen pijlen en messen te koop

  • Fantasyboeken,org on March 26, 2014 at 09:06

   Ik geloof het wel Tommie.

Leave a Comment