De geneugten van een organisator

Voor- en tegenspoed

De inzendtermijn voor de Paul Harland Prijs is gesloten: op 10 juli om middernacht verliep de deadline. De PHP is de oudste en meest gerenommeerde schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror. Met ingang van 2011 organiseert schrijver Martijn Lindeboom deze wedstrijd.

Slecht nieuws bereikte mij enige tijd geleden. Eén van de voorselecteurs moest wegens persoonlijke omstandigheden de gigantische taak van het lezen en beoordelen van de 111 inzendingen voor de PHP opgeven. Dat was schrikken, niet alleen omdat het niet lekker liep bij Eric Herni, maar ook omdat de wedstrijd in gevaar kwam. Samen hebben we naar een oplossing gezocht, maar die niet direct gevonden.

111 verhalen lezen, in totaal 735.028 woorden, is bepaald geen sinecure als je drie maanden de tijd hebt, maar als je nog maar één maand hebt?! Dan heb je iemand met speciale vaardigheden nodig: een snellezer met een brede smaak, veel leeservaring en grote discipline …

Een nieuwe voorselecteur

Ik weet het, het is niet ideaal om gedurende een wedstrijd de samenstelling van het team te wijzigen, maar soms heb je geen keus. In dit geval dus ook, want ik vind het geen optie om met alleen de twee voorselecteurs (Natalie Koch en Eisso Post) door te gaan.

Gelukkig hebben we iemand weten te vinden die alle hiervoor genoemde kwaliteiten bezit. Ze leest vaak een boek per dag. Op haar leesclub forum leidt ze met strakke hand discussies over veel verschillende soorten boeken en genres. Ze heeft tientallen miljoenen fantastische woorden achter de kiezen, dus die zeven ton van de PHP passen in een hol exemplaar. Tenslotte blijkt haar enorme discipline uit het combineren van een meer dan fulltime baan als arts met de leiding over de befaamde Leesclub en het lezen van enorme stapels boeken en verhalen. Ik heb het natuurlijk over Maaike Ronda, één van de founding mothers van de FF Leesclub, waar ze de zeis hanteert als admin Magraat. Op de PHP website stelt ze zich uitgebreider voor.

Ezzulia

Is Eric Herni dan helemaal uit beeld verdwenen? Natuurlijk niet. Hij draagt nog steeds de PHP en Wim Stolks nalatenschap een warm hart toe en hij heeft toegezegd via zijn website Ezzulia aandacht aan de wedstrijd te blijven besteden. Ik ben daarvoor een artikel aan het voorbereiden, waarin ook de aanstaande bijdragen van Thomas Olde Heuvelt, Alex de Jong, Tais Teng en Frank Norbert Rieter een plaats krijgen. Thomas geeft zijn visie op het genre magisch realisme. Alex vertelt over sword&sorcery. Tais schrijft over hoe hij samen schreef met Paul Harland. En Frank heeft aangeboden om in de vroege fantasy te duiken. Mooie uitbreidingen voor de 101 open hokjes van de fantasie dus!

Voorselectie gaat over in Jurybeoordeling

Op 10 oktober leveren de drie voorselecteurs hun definitieve lijsten bij mij in. Ik zal die lijsten naast elkaar leggen en de cijfers optellen, om een mooi aantal verhalen dat naar de finaleronde gaat te selecteren. Ik heb de lijst van Eisso Post al gezien en het wordt erg spannend! Weinig slechte verhalen, veel middenmoters en een mooie topselectie…

En verder licht ik geen tipjes van de sluier op.

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zes boeken op zijn naam staan en in 2011 volgen er nog twee. Daarnaast treedt hij regelmatig op als verhalenverteller, docent ‘Schrijf geschiedenis’ en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.nl

1 Comment

  1. Wisseling van de wacht | Paul Harland Prijs on September 29, 2011 at 13:05

    […] toen voorselecteur Eric Herni zich door omstandigheden af moest melden. Lees daarover in de maandelijkse gastblog van de organisator op Fantasyboeken.org. De zoektocht naar een vervanger en dus een nieuwe voorselecteur is gelukt! Graag stel ik u Maaike […]

Leave a Comment