De geneugten van een organisator

De verhalenstand

De inzendtermijn voor de Paul Harland Prijs is gesloten: op 10 juli om middernacht verliep de deadline. De PHP is de oudste en meest gerenommeerde schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror. Met ingang van 2011 organiseert schrijver Martijn Lindeboom deze wedstrijd.

De deadline is verstreken. Vooral de laatste week was erg spannend. Ik heb veel werk verzet om de aandacht op de Paul Harland Prijs te vestigen en dit was de tijd om te ontdekken of het wat opgeleverd had.

De PHP heeft een lange geschiedenis, 35 jaar met ups en downs. Een paar keer kwam het voor dat er maar twee dozijn verhalen ingezonden werden. De downs. Andere jaren kwamen er bootladingen verhalen binnen. Zoals vorig jaar: 81, het record van dit millennium, of in 1998: 108 verhalen en 1996: 118 inzendingen, het record aller tijden. De ups. Spannende tijden kortom.

Wie wordt de opvolger van Kurt Forel, de winnaar van de PHP 2010?

Vanaf 3 juli ben ik een weddenschapje met de fantasy-community aangegaan: raad het aantal inzendingen en win gratis inzending in 2012. Er werd stevig gestemd. Uiteindelijk deden er 26 personen aan de stemming mee. Leuk voor de sfeer en ook een hoopgevende indicator, want daarmee werd wel duidelijk dat de wedstrijd leeft. Celia Moon won en mag volgend jaar gratis één of zelfs twee verhalen inzenden!

Eerst om de twee dagen, daarna elke dag ging ik optellen: van 31 naar 40, 71, 83 en 90 op ‘deadline eve’. Het was dus zowel op- als aftellen. De laatste dag van de wedstrijd, 10 juli, had ik gepland om tussen het administratief verwerken van de inzendingen door, nog een flink aantal andere klusjes te doen. Het kwam er niet van. De hele dag regende het verhalen, spoedoverschrijvingen, vragen en opmerkingen. De spanning liep hoog op, want wat als er wel overgemaakt maar niet ingezonden werd? Of andersom. Straks had ik 60 inzendingen en 60 overmakingen, maar niet allemaal overeenkomstig…

Diep in de nacht van 11 juli, uren na het dichtklappen van de deadlinedeuren van de jury, was ik er uit. Veel inzendingen. Heel veel. Het hoogste aantal inzendingen in 15 jaar! In 2011 ontving de Paul Harland Prijs het magische aantal van 111 verhalen. Een geweldige opsteker voor de organisator, misschien een schok voor de voorselecteurs (al weten ze hun ‘cool’ zeer strak te bewaren) en een plus voor het genre. Want mijn bedoeling is niet alleen om een mooie wedstrijd neer te zetten, ik wil ook de fantastische genres opstuwen in de vaart der volkeren.

En daarom is de volgende fase heel interessant. Want: de kwantiteit is nu bekend. Maar hoe staat het met de kwaliteit? Als we de fantastiek het daglicht in willen krijgen, dan moeten we wel iets fraais kunnen laten zien natuurlijk.

De Paul Harland Prijs heeft altijd als doelstelling gehad om schrijvers te helpen beter te worden. Daarom levert niet alleen de jury een serie beoordelingen van de topverhalen af, de voorselecteurs becommentariëren ook de verhalen die niet tot de finale zijn doorgedrongen. In de hoop dat schrijvers leren, zich verbeteren en (nog) sterkere verhalen gaan schrijven.

De deadline is verstreken en vroeger was het dan een kwestie van wachten op de uitslag (in januari 2012, heel ver weg). Dit jaar niet. Gedurende het half jaar dat de voorselecteurs en juryleden bezig zijn, zorgt de organisatie voor steeds nieuwe essays, nieuwtjes, schrijf- en leestips en –trucs en verrassende nieuwe ontwikkelingen. Houd dus de website www.paulharlandprijs.nl in de gaten!

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zes boeken op zijn naam staan en in 2011 volgen er nog twee. Daarnaast treedt hij regelmatig op als verhalenverteller, docent ‘Schrijf geschiedenis’ en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.nl

1 Comment

  1. Veel nieuwe namen | Paul Harland Prijs on July 14, 2011 at 13:18

    […] Fantasyboeken.org van Stéphanie de Geus levert regelmatig leuke, toegankelijke stukjes over verschillende (sub)genres van de fantastiek en daarnaast publiceren ze een maandelijkse gastblog van de PHP organisatie, die hier voor deel 1, deel 2 en (net verschenen) deel 3. […]

Leave a Comment