Recensie | Walter Moers – De 13 ½ levens van kap’tein Blauwbeer

Blauwbeer is voor het avontuur geboren. Sommige beren hebben dat. Bovendien is hij op zijn eigen bescheiden wijze geniaal. Al overleeft de kleine kapitein zijn ontmoetingen met bloeddorstige dwergpiraten, verleidelijke bosspinheksen, eeuwigdurende tornado’s en een verzengende suikerwoestijn vooral omdat hij op cruciale momenten uit een woordenboek kan putten. ‘Het Verklarend lexicon van wonderen, organismen en verschijnselen van Zamonië en omgeving’ bevat alle kennis van de briljante professor Nachtegael. Blauwbeer heeft al deze informatie gelukkig niet uit zijn hoofd hoeven leren. Hij is ermee besmet. In die zeldzame gevallen dat het Lexicon geen antwoord biedt – bijvoorbeeld omdat hij op het punt staat in de muil van een vleesetend eiland te verdwijnen – kan Blauwbeer gelukkig rekenen op de hulp van een pterodactylus. Een reddingssauriër, die automatisch opduikt als iemand in levensgevaar verkeert.

Zamonië is een wereld vol plotseling opdoemende gevaren. En wezens waarvan nooit helemaal zeker is of ze het goed met je voorhebben of niet. Met uitzondering van de hoofdpersoon, die geen vlieg kwaad doet. Blauwbeers reizen hebben geen duidelijk doel. Hij rolt gewoon van het ene bizarre avontuur in het andere. Dit alles beschrijft de Duitser Walter Moers op de voor hem kenmerkende wijze: in vliegende vaart, absurd en het plezier spat ervan af. Laat je niet misleiden door de omslag en het feit dat het boek vol zit met (prachtige) tekeningen, door de auteur zelf gemaakt. Dit is geen kinderboek. Daarvoor is de wereld te complex en zijn de grappen te doordacht. Het is bestemd voor iemand die ervan houdt om tussen de regels door lezen en die de associatieve schrijfstijl van Moers kan waarderen. Soms gaat Moers daarin misschien iets te ver. Dan verliest hij zich een beetje in zijn eigen schmierende beschrijvingen.  Het zij hem vergeven. Lees dit eerste deel van de Zamonië-reeks en de kans is groot dat je meteen de volgende twee delen wilt hebben. Wees gewaarschuwd!
(Eva Laiste)


De 13 ½ levens van kap’tein Blauwbeer
Walter Moers
Prijs: €29,95
ISBN: 978-90-450-1658-0

1 Comment

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Fantasy boeken, eva laiste. eva laiste said: Mijn recensie staat online. Woot! http://bit.ly/hPnKCg […]

Leave a Comment