Recensie | Stephen King – 22-11-1963

Jake Epping is een leraar op een middelbare school in de Verenigde Staten en hij komt vaak in Al’s eethuis. Op een middag belt Al Jake op en vraagt hem om naar het eethuis te komen. Al laat Jake daar wat onvoorstelbaars zien. Achter in de zaak is een deur, en als je daar doorheen gaat kom je terecht in 1958, altijd op dezelfde dag, tijd en plaats. Ga je weer terug naar 2011, dan zijn daar maar twee minuten voorbij gegaan.
Met dit gegeven is er natuurlijk van alles mogelijk en Al wil dat Jake terug de tijd in gaat om de moord op president John F. Kennedy in 1963 te voorkomen. Maar wil het verleden wel veranderd worden?

Dit plot klinkt redelijk simpel, maar voordat het 1963 is, moet Jake dus een aantal jaar doorkomen. Er gebeurt van alles in zijn leven en dit beschrijft Stephen King erg goed. Je komt veel te weten over het leven van Jake, maar ook wordt er genoeg achtergrondinformatie over sommige andere personages gegeven. Je krijgt een beeld van hun leven, zonder dat er te veel van de plot wordt afgeweken of dat het saai wordt.
Het verhaal is niet alleen heel erg spannend, de sfeer van de jaren vijftig en zestig komt ook heel overtuigend over. Verder ontmoet Jake een leuke vrouw in het verleden en dit brengt ook de nodige problemen met zich mee. Zo praat hij natuurlijk heel anders en ook kent hij liedjes die eind jaren vijftig nog niet bestonden. Dit veroorzaakt vreemde, vervelende en grappige situaties.

Het enige wat wel jammer is, is dat er weinig verteld wordt over de toekomst als het verleden is veranderd. Het is wel begrijpelijk, anders zou het boek nóg dikker zijn. Toch zou dit niet per se vervelend zijn, want je leest er makkelijk doorheen en eigenlijk is het best jammer als het verhaal stopt. King fans zullen 22-11-1963 vast goed vinden, maar ook als je nog niet erg bekend bent met zijn werk is dit boek zeker een aanrader!
(Sophie Brolsma)


22-11-1963
Stephen King
Prijs: € 24,95
ISBN: 978-90-245-4219-2

Leave a Comment