Dagboekje World Fantasy Convention 2010

Pas nog berichtten we de winnaars van de World Fantasy Awards 2010. W.J. Maryson was erbij en schreef speciaal voor Fantasy Boeken een dagboekje over de conventie. Vanaf vandaag kun je vier dagen lang zijn avonturen lezen.

Dagboekje World Fantasy Convention 2010, 28-31 oktober, Columbus, Ohio, USA
Het begon niet voortvarend, mijn queeste richting World Fantasy Convention in Columbus, Ohio.
Ik wilde alles meemaken, dus vertrok ik de 27e oktober van Schiphol. De vlucht stond kort na het middaguur gepland, dus had ik me voor het gemak de avond ervoor door vrouw en kinderen laten afzetten bij een airport hotel.
Het eerste dat tot mijn pas ontwaakte brein doordrong was, dat de enige vlucht die als delayed stond gemarkeerd, de mijne was. Vier uur extra wachten en maar hopen dat er nog een verbindende vlucht in Detroit zou zijn. Die was er, maar had ook een uur vertraging. Uiteindelijk belandde ik na middernacht plaatselijke tijd in het Hyatt Regency hotel in Columbus, waar de conventie ook zou plaatsvinden. Spacious room (dankjewel, Zumaya Otherworlds!), goed bed en omdat ik al meer dan 24 uur op was, was ik binnen enkele minuten “vertrokken”.

Donderdag 28 oktober, eerste conventiedag
De volgende ochtend ontbeten met mijn landgenoot en uitgever Jürgen Snoeren, die een eerdere, non-delayed vlucht had genomen.
‘Waar is downtown?’ vroeg ik argeloos, terwijl ik naar buiten keek en me in een buitenwijk van Spijkenisse waande, maar dan met meer hoogbouw.
‘Dit ís downtown,’ grijnsde Jürgen.
Weer een ervaring rijker, of armer.
We wilden ons alvast gaan registreren, maar de organisatoren liepen al enkele uren achter de feiten aan te rennen. Dus maar even het enorme hotel en de omgeving verkend.
De eerste paneldiscussies en lezingen begonnen om 15.00 uur, maar wij katerden nog wat na vanwege onze vluchten en besloten de merites van de bar te onderzoeken. Daar troffen we Jetse de Vries, landgenoot en eminent editor van het befaamde SF-magazine Interzone. Jetse ging een biertour doen met enkele andere bierfanaten. Of we meegingen. Jürgen wel, ik niet. Eerst even, drie uur later dan aangekondigd, geregistreerd. Voor mij geen biertour. Als ik al iets drink is het wijn. Na twee biertjes heb ik het idee dat ik een dikke lunch heb gegeten…
De eerste ontmoetingen met bekenden en onbekenden. Hoewel nog niet de helft van de ingeschrevenen deze eerste conventiedag meemaakte. Gesprekken met Fantasymagazine-uitgevers Gordon van Gelder en Ellen Datlow, met Paul Perk, Chris Bowes en enkele mensen die alweer zijn ondergegaan in mijn fenomenale geheugen voor namen. Geanimeerd gesprekje met de schrijfster Elizabeth Bear, opnieuw Chris Bowes, handen geschud met David Hartwell, de editor van Tor Books en de chairman van de WFC, bij wie nog een manuscript van mij ligt.
Jürgen keerde voortijdig terug. Stuffed with beer, zoals hij zei, maar zich ervan bewust dat hij het tempo van de anderen niet kon en wilde bijbenen. Ik had de bar wel weer even gezien en mengde me in een paneldiscussie over “The Surrealists and their Influence”, maar raakte nog niet echt geïnspireerd. Terug naar de bar, het centrale trefpunt. Jetse en zijn bieradepten waren nog niet terug, dus vreesden we het ergste. Raakte in gesprek met Jim Frenkel, die ik nog kende van de tijd dat hij als literair agent regelmatig met mijn oude uitgever sprak en met iemand die zich voorstelde als Walter. Pas na ons leuke gesprek kwam ik erachter dat dit Walter Jon Williams was, een SF-coryfee.
Ik had het even gehad, miste de openingsceremonie en liet heel decadent een dinner op mijn kamer brengen. Even de televisie aangeklikt… Toen ik boven de dekens wakker werd, was het drie uur ‘s nachts.
Het tijdsverschil zorgde ervoor dat ik daarna maar moeilijk in slaap kwam.
(W.J. Maryson)

Lees morgen verder over de tweede conventie dag, panels, discussies en schrijvers.

Leave a Comment